Grupa polaznika 46. Opće planinarske škole PDS Velebit se našla u petak, 28. travnja u 18h ispred tunela na putu prema Bikči, gdje je održala terensku vježbu kao pripremu za sljedeće uspone u okviru škole te vježbu za završni ispit.

Polaznici su pod mentorstvom voditelja radili vježbe čvorologije te je simulirana upotreba prusika. Također, polaznici su se podijelili u dvije skupine te su u dva ciklusa izradili gelender na kojem su demonstrirali ranije naučene čvorove te su se upoznali i sa svim izazovima izrade gelendera (čvrstina, fleksibilnost, vezanje karabinera). Završna vježba je uključila izradu nosila putem donesenih štapova iz PDS Velebit, gdje su se polaznici, ponovno podijeljeni u dvije skupine, upoznali sa načinom izrade nosila kako bi bila pouzdana i sigurna za nošenje unesrećenih i/ili ozlijeđenih planinara.

Polaznici i voditelji su bili zadovoljni demonstriranim vještinama te su ponovno potvrdili važnost ovakvih vježbi radi zadržavanja razine tjelesne i mentalne spreme za izazove planinarenja.

Saša Čvrljak

fotografije: Daria Zadravec, Marija Burazer, Zoran Marković