Alpinistički odsjek

Alpinistički odsjek okuplja skupinu zaljubljenika u prirodu i penjanje: bilo suhe stijene ili snijega i leda, dugih sportskih smjerova, klasika, kratkih sportskih smjerova pa čak i bouldera! Ekipu koja voli planinarenje, visokogorstvo, skijanje, ledno penjanje, dry tooling, kampiranje… Alpinizam je za nas više od hobija - to je način života, a mi smo više obitelj nego prijatelji – Velebit familija!

Da bi postao članom našeg odsjeka, prvo se trebaš prijaviti na alpinističku školu. Iz godine u godinu, radimo selekciju zbog velikog broja prijavljenih. Svi odlučuju zajedno, kao i u svim drugim pitanjima. Alpinistička škola traje oko 2 mjeseca, a vode je volonteri – asistenti koji su prethodnih godina završili školu i prekaljeni, iskusniji alpinisti. Po završetku škole čeka te maturalac u Dolomitima, a onda i ti sljedećih godina sudjeluješ u novim školama i daješ svoj obol društvu.

U društvu imamo pravo bogatstvo kvalitetnih alpinista s cjeloživotnim iskustvom u alpinizmu, koji su uvijek voljni pomoći i naučiti nas nešto novo. Vikendom smo negdje u stijeni, a utorkom se onda sastajemo u Klaićevoj 42 pa uz pivicu prepričavamo dogodovštine od vikenda i planiramo nove. Često organiziramo predavanja, filmske večeri i razna druženja. Također, iz tjedna u tjedan pratimo prognozu, pa planiramo vikend izlete – s kampiranjem negdje u prirodi ili spavanjem u domovima i skloništima. Nekad imamo ozbiljnih planova i planina koje penjemo, a nekad na lokalnim, malim penjalištima provodimo dane. Neki penju samo suhu stijenu, neki guštaju u snježnim avanturama, a neki pak u svemu navedenom.

Ako ti zvučimo kao društvo kojem bi se rado pridružio/la, prati nas na društvenim mrežama i webu jer tamo negdje u trećem mjesecu objavljujemo poziv na intervju za alpinističku školu, pa možda i ti postaneš dijelom naše priče.

Ivona Bogović
Ivona BogovićPročelnica
 • Mont Blanc is masiv

  Od 13. do 20.8. ove godine sastala se granit banda i penjala na Mont Blanc du Tacul satelitima.

  Više...
 • Sjaj u oku

  4 dnevni izlet u Dolinu Vrata se ostvario. Od 22. do 25. srpnja 2023., što na 2 a što na 4 dana, okupilo nas se ukupno 11. Iskoristili smo i posljednju sekundu lijepog vremena i uspješno ispenjali smjerove u Nad Šitom glavi, Maloj Mojstrovki te u konačnici Triglavu.

  Više...
 • Izvještaj s ispita na Kleku

  Došao je red da i ja napišem jedan izvještaj, a ne da tu obvezu prebacujem na druge. Puno toga na ovoj školi nije bilo točno kako je planirano, a pogotovo izbor mjesta za izlet. U tom tonu nastavili smo do kraja.

  Više...

Pošalji nam upit