Alpinistički odsjek

Alpinistički odsjek okuplja skupinu zaljubljenika u prirodu i penjanje: bilo suhe stijene ili snijega i leda, dugih sportskih smjerova, klasika, kratkih sportskih smjerova pa čak i bouldera! Ekipu koja voli planinarenje, visokogorstvo, skijanje, ledno penjanje, dry tooling, kampiranje… Alpinizam je za nas više od hobija - to je način života, a mi smo više obitelj nego prijatelji – Velebit familija!

Da bi postao članom našeg odsjeka, prvo se trebaš prijaviti na alpinističku školu. Iz godine u godinu, radimo selekciju zbog velikog broja prijavljenih. Svi odlučuju zajedno, kao i u svim drugim pitanjima. Alpinistička škola traje oko 2 mjeseca, a vode je volonteri – asistenti koji su prethodnih godina završili školu i prekaljeni, iskusniji alpinisti. Po završetku škole čeka te maturalac u Dolomitima, a onda i ti sljedećih godina sudjeluješ u novim školama i daješ svoj obol društvu.

U društvu imamo pravo bogatstvo kvalitetnih alpinista s cjeloživotnim iskustvom u alpinizmu, koji su uvijek voljni pomoći i naučiti nas nešto novo. Vikendom smo negdje u stijeni, a utorkom se onda sastajemo u Klaićevoj 42 pa uz pivicu prepričavamo dogodovštine od vikenda i planiramo nove. Često organiziramo predavanja, filmske večeri i razna druženja. Također, iz tjedna u tjedan pratimo prognozu, pa planiramo vikend izlete – s kampiranjem negdje u prirodi ili spavanjem u domovima i skloništima. Nekad imamo ozbiljnih planova i planina koje penjemo, a nekad na lokalnim, malim penjalištima provodimo dane. Neki penju samo suhu stijenu, neki guštaju u snježnim avanturama, a neki pak u svemu navedenom.

Ako ti zvučimo kao društvo kojem bi se rado pridružio/la, prati nas na društvenim mrežama i webu jer tamo negdje u trećem mjesecu objavljujemo poziv na intervju za alpinističku školu, pa možda i ti postaneš dijelom naše priče.

Ivona Bogović
Ivona BogovićPročelnica
 • Savršena šestica

  Više...
 • Ljetna alpinistička škola 2023.

  Voliš planine? Privlače te njihove stijene i želiš naučiti penjati? Želiš upoznati ekipu koja se time bavi? Ako imaš dovoljno hrabrosti i volje, uljepšaj si ovo proljeće i prijavi se na Ljetnu alpinističku školu PDS Velebit koja će ti pomoći steći znanja i vještine za sigurno kretanje na stijenama. Prijaviti se možeš online prijavnicom od 14.02. do 07.03.2023. u podne. Izbor kandidata, koji uključuje razgovor i provjeru poznavanja nekoliko alpinističkih čvorova, održat će se 11. ili 12.03.2023. Nakon zaključivanja prijava, kandidati […]

  Više...
 • Čisto podzemlje

  24.-25.9.2022. Prošlog vikenda udruženi Velebitaši/ce iz svih odsjeka (speleološki, alpinistički i planinarski) čistili su smeće iz četiri onečišćena objekta na području NP Plitvička jezera – od toga 3 jame i 1 špilja. Najveća količina smeća nalazila se u jami prikladnog naziva 'Kanta ispod ceste', gdje se 'smetlarskom arheologijom' došlo do slojeva smeća starog preko 50 godina – bilo je tu starih šporeta, posuđa, dijelova automobila, frižidera, televizora, kreveta, madraca, stiropora, antiknih igračaka, odjeće kakvu su u svojoj mladosti furale naše bake, […]

  Više...

Pošalji nam upit