Planinarska obilaznica "Vila Velebita"

Vila velebita memorijalna planinarska obilaznica Planinske satnije Velebit

Nova planinarska obilaznica ''Vila Velebita'' po prvi je puta javnosti predstavljena i službeno otvorena 28. rujna 2016. godine u Zagrebu, a nešto kasnije povodom Dana Nacionalnog parka Paklenica 19. listopada 2016. u Podzemnom gradu Paklenice sadržajnim prezentacijama pred više od stotinu okupljenih gostiju obilaznica je doživjela i svoje drugo predstavljanje. Riječ je o memorijalnoj obilaznici Planinske satnije Velebit, ustanovljenoj povodom 25. obljetnice formiranja te jedinstvene postrojbe koja je imala ključnu ulogu u obrani južnog Velebita. Osnivač obilaznice je Planinarsko društvo Sveučilišta 'Velebit' iz Zagreba, a suosnivači Hrvatski planinarski savez, Stanica planinarskih vodiča Zagreb i Javna ustanova

Nacionalni park Paklenica. Obilaznicu je osmislio, trasirao i obilježio pripadnik Planinske satnije Velebit Željko Avdagić, danas član PDS Velebit i SPV Zagreb, markacist i vodič instruktor. U pripremi obilaznice, kao suradnici, bili su angažirani Davor Banić, Darko Berljak, Valentina Futač, Darko Grundler, Gordan Lukač, Zlatko Marasović, Jagoda Šantić i veterani Planinske satnije Velebit. Urednik dnevnika je pročelnik SPV Zagreb Alan Čaplar. Obilaznica je uspostavljena uz potporu Ministarstva branitelja Republike Hrvatske, Javne ustanove Nacionalni park Paklenica i Hrvatskog planinarskog saveza.

Planinsku satniju Velebit osnovali su u travnju 1991. u prostorijama HPS-a iskusni planinari, sa željom da pomognu u obrani domovine na terenu na kojem su najsposobniji, u planini. U sastavu satnije bili su dragovoljci i domoljubi s bogatim planinarskim, speleološkim, alpinističkim i iskustvom gorskog spašavanja koji su svoje znanje nesebično dali u obranu domovine. S opremom koju su ranije koristili u svjetskim velegorjima, planinari su pet godina živjeli na Velebitu, organizirani kao u visokogorskim ekspedicijama. Planinska satnija Velebit, prepoznatljiva po znaku runolista, bila je jedna od najspremnijih postrojbi u Domovinskom ratu.

Djelovala je kao posebna postrojba pod izravnim zapovjedništvom glavnog stožera Hrvatske vojske. Planinskom satnijom Velebit zapovijedao je Jerko Kirigin, alpinist i gorski spašavatelj s bogatim planinarskim iskustvom. Planinska satnija za odlazak na Velebit pripremala se kao da kreće u ekspediciju, znajući da će se dugo zadržati na planini. Uz iskusne svjetske alpiniste, predvođene Jerkom Kiriginom, zapravo je cjelokupan sastav postrojbe bio poseban. Činili su je ljudi razne dobi, od najstarijeg, pokojnog alpinista Nedjeljka Jakića (1932.), do Petra Kirigina(1973.) koji u to doba nije bio punoljetan. Od 99 pripadnika postrojbe iz 1991. godine, njih 51 imalo je visoko obrazovanje, nekoliko ih je bilo pred magisterijem ili doktoratom, a dio pripadnika bili su studenti. Posebno zanimljivo, imali su četiri liječnika sa svim potrebnim planinarskim i GSS znanjima.

Obilaznica se sastoji od tri etape, organizirane prema ratnom putu Planinske satnije Velebit na području Nacionalnog parka »Paklenica« i Tulovih greda. Za prolazak cijele obilaznice potrebno je 3-4 dana, s mogućnošću noćenja u planinarskom domu »Paklenica« te skloništima »Struge«, »Ivine vodice«, »Vlaški grad« i »Dušice«. O planinarskim putovima na području južnog Velebita brinu PD Paklenica, PD Belvedere, PD Babulj, PU Tulove grede, PD Željezničar i druge udruge. Obilaznica je duga oko 50 km, ima 19 kontrolnih točaka i sve su obvezne (sve kontrolne točke su mjesta na kojima je Planinska satnija Velebit boravila i djelovala u obrani Velebita i Hrvatske).

Na prvoj etapi obuhvaćene su kontrolne točke u NP Paklenica, koje su povezane s djelovanjem Satnije od 1991. do 1993. Kontrolne točke su Planinarski dom »Paklenica«, Špilja na Buljmi, Badanj (1638 m), Babin vrh (1738 m), Spomen ploča Ozrenu Lukiću, Sveto brdo (1753 m) i Ivine vodice. Druga etapa povezuje točke važne za ratnu obuku pripadnika PSV i drugih postrojbi Hrvatske vojske. To su Ljuska, Smjer kroz Okno, Manita peć, Jurline (620 m), Sv. Jakov (700 m), Mala Paklenica – Orljača, Ulaz u Malu Paklenicu i Seline. Treća etapa obuhvaća četiri kontrolne točke na području Tulovih greda, gdje je Planinska satnija Velebit djelovala u razdoblju od 1993. do 1995. Na toj etapi kontrolne točke su Podprag, Penjački put na Tulove grede, Vrh Tulovih greda i Vidilica iznad skloništa.

Dnevnik i vodič obilaznice može se nabaviti po cijeni od 5,30 Eura u Uredu Hrvatskog planinarskog saveza (mail: uredhps@hps.hr), u Stanici planinarskih vodiča Zagreb (mail: spvzagreb@spvz.hr), u Nacionalnom parku Paklenica te u prostorijama PDS 'Velebit' u Klaićevoj 42/1 (mail: info@pdsvelebit.hr).

Korišteni tekstovi sa stanica HPS-a, Stranice planinarskih vodiča Zagreb, te iz Dnevnika obilaznice.