Velebiten

Časopis „VELEBITEN“ je službeno glasilo PDS VELEBIT. Izlazi u formi godišnjaka i zastupa teme iz područja planinarstva, alpinizma, speleologije te iz drugih srodnih područja. Časopis je namijenjen članovima i simpatizerima PDS Velebit kao i svim zainteresiranima za navedene aktivnosti.

Glavni urednik:
Dr. sc. Ivor Janković

Urednički odbor:
Marijan Sutlović,
Domagoj Čajko,
Ana Lipovac,
Dino Hajdarević,
Dragan Skorosavljević
Grafički i tehnički urednik:
Marjan Prpić

Za izdavača:
PDS Velebit
Klaićeva 42/1, 10000 Zagreb

Kratka povijest Velebitena

Prije nego su formirali svoj časopis velebitaši su tekstove i članke objavljivali u brojnim tiskovinama poput časopisa Speleolog, Naše planine, Arena te raznim u dnevnim novinama. Godine 1983. speleološki odsjek Velebit u suradnji sa speleološkim društvom Biokovo pokreće tiskanje prvog i jedinog broja časopisa „SPELEON“ kojeg zajedničkim snagama uređuju Robert Erhardt (SO Velebit) i Tonči Grgasović (SD Biokovo). Iako nije nedostajalo volje i želje za daljnjim radom časopis „SPELEON“ više nije izlazio te se velebitaška publicistička (časopisna) djelatnost aktivirala tek 1990. izlaskom prvog broja Velebitena (zima 90′).

Član speleološkog odsjeka Teo Barišić (Pročelnik SOV 1987.-1988.) prihvatio se uređivanja Velebitena te uredio prvih nekoliko brojeva. Prvotna namjera uredništva bila je da časopis izlazi više puta godišnje što je uspješno ostvareno u prvih pet godina. Ti prvi brojevi bili su manjeg formata i obujma, tiskani na malom broju stranica i u malom broju primjeraka.

S vremenom se broj stranica povećavao, a smanjila se učestalost izlaženja. Stalnim poboljšavanjem kvalitete (dizajn & format časopisa) i s većim brojem stranica (tekstova i članaka) izlaženje časopisa se ustalilo na jedanput godišnje i do sada je tiskano 56 brojeva Velebitena. Današnje tiraže kreću se oko broja 200, a od 53. broja Velebiten izlazi u formatu A4 i sa prosječnim brojem od 150 stranica. Rekorder po broju stranica – njih 224 (bez korica) je Velebiten br. 53.

U međuvremenu je urednička palica prenašana na ostale članove speleološkog odsjeka tako da su se uređivanja Velebitena do sada prihvatili: Teo Barišić, Damir Lacković, Gordan Tomšić, Čedo Josipović, Robert Erhardt, Ana Sutlović-Bakšić, Vida Ungar, Darko Bakšić, Darko Štefanac, Ronald Železnjak, Ivana Sansević, Ivan Skuliber, Andrej Stroj, Dijana Župan, Jasna Vidmar, Marko Rakovac, Andrija Perušić, Stjepan Dubac, Ivor Janković.
Velebiten je svoj vizualni identitet mijenjao u skladu sa vremenom i dostupnim mogućnostima. Grafičkog uređivanja prihvaćali su se svi pomalo, u nekim brojevima radilo ga je više ljudi, ali ozbiljnije grafičko uređivanje i novi grafički dizajn Velebitena, sa potpisima autora dizajna kreću sa brojem 49 (Od tada i kroz slijedeće brojeve se kao grafički urednici potpisuju Tatjana Petric, Rajna Malinar, Ana Gović, Marjan Prpić). Od broja 54 promijenio se i logo Velebiten te postao uočljiviji, u prepoznatljivoj velebitaškoj plavoj boji.

Usporedno s promjenom izgleda časopisa mijenjao se i sadržaj te su uz standardne speleološke teme sve češće objavljivani članici i tekstovi iz drugih područja poput planinarstva, visokogorskog planinarstva, penjanja u stijeni, alpinizma, biciklizma, paraglajdinga i drugih sličnih aktivnosti.

Iako je većina tekstopisaca potjecala iz speleološkog odsjeka s proširivanjem sadržaja sve je više članova ostalih odsjeka PDS Velebit počelo pratiti i sudjelovati u kreiranju svakog narednog broja Velebitena. Na taj način je „VELEBITEN“ izašao iz okvira isključivo speleološkog odsjeka i postao je tiskovni predstavnik rada cijelog društva – PDS Velebita.

Nagrade i priznanja

Hrvatski planinarski savez nagradio je časopis „VELEBITEN“ za najbolji doprinos hrvatskoj planinarskoj publicistici za 2016. godinu. Ova nagrada je osim toga priznanje za rad, trud i zalaganje svih članova PDS Velebit koji su sudjelovali u stvaranju Velebitena kroz sve godine postojanja.

Osim njih u stvaranju Velebitena sudjeluju brojni suradnici, tekstopisci, predlagači kojekakvih ideja i prijedloga, oni koji komentiraju i savjetuju, brojni čitači između redaka… Svi zajedno nastojimo konstantno poboljšavati kvalitetu našeg časopisa i kao uredništvo svima se od srca zahvaljujemo. Nadamo se da ćete nas i dalje pratiti i pomagati!

VELEBITEN možete nabaviti u prostorijama PDS Velebit, Klaićeva 42/1 u Zagrebu, a uskoro će svi brojevi biti dostupni i na internetu.
Za sva pitanja, komentare, prijedloge, savjete, ideje, a pogotovo ako želite surađivati, odnosno slati priloge za naš časopis, slobodno nam se obratite na redovitim sastancima odsjeka PDSV u Klaićevoj.

Dr. sc Ivor Janković
Dr. sc Ivor JankovićUrednik Velebitena
Ljubav prema poslu – arheologiji i antropologiji te, kako kaže; “čeprkanje po pećinama” dovelo ga je u SO Velebit 2015. godine. Uspješno završivši 45. zagrebačku speleološku školu postao je naš “guru” za pronalaženje i determiniranje pripadnosti najsitnijih koščica koje mi previdimo u špiljskim pohodima. Pasionirani ljubitelj knjige, prirode, putovanja i onog što uz to ide – časice kvalitetnog vina. Za sebe voli reći da najviše voli druženja jer je “društvena životinja”. Širokih je svjetonazora i po pitanju glazbe – raspon varira od metala, jazza, klasike… Dnevna konzumacija iste također varira – od Behemota, preko Milesa Davisa i John Coltranea, do Depeche Mode, Black Flag, Bachovih kantata pa natrag na Morbid Angel. Osim glazbe pasionirani je filmofil pa u njegovoj videoteci možete pronaći naslove za koje niste nikad čuli, a kamoli ih pogledali. Zbog istih bi ga i neki razvikani filmski kritičari gledali u čudu neznanja.

Kao društvenom liku, svaki izlazak sa dobrim društvom u neku jami ili špilju mu je odličan, ali za najbolji ipak izdvaja prvi silazak u Munižabu.

Do sada nije obavljao neke posebne dužnosti u Odsjeku – “Fala Bogu za sad bez brige i pameti” pa smo odlučili (jednoglasno demokratski, bez mogućnosti protivljenja) da ćemo ga od ove godine nagraditi mjestom Glavnog urednika časopisa Velebiten.

Kao Pomoćniku ravnatelja za međunarodnu suradnju na Institutu za Antropologiju u Zagrebu, ta nova i značajna dužnost zacijelo će mu donijeti još posla i briga preko glave. No, kako i sam kaže – sve što je nastrano, nije mi strano. 🙂 U 2020-oj godini kada slavimo velike obljetnice – 70 godina PDS Velebit, 50 godina Zagrebačke speleološke škole slavimo i 30-u obljetnicu izlaženja časopisa Velebiten stoga od njega očekujemo ako ne velike onda barem značajne stvari po pitanju našeg najdražeg časopisa.

No pressure.

Prelistaj stare Velebitene

Velebiten 1
Velebiten 2
Velebiten 3
Velebiten 4
Velebiten 5
Velebiten 6
Velebiten 7
Velebiten 8
Velebiten 9
Velebiten 10
Velebiten 11
Velebiten 12
Velebiten 13
Velebiten 14
Velebiten 15
Velebiten 16
Velebiten 17
Velebiten 18
Velebiten 19
Velebiten 20
Velebiten 21
Velebiten 22
Velebiten 23
Velebiten 24
Velebiten 25
Velebiten 26
Velebiten 27
Velebiten 28
Velebiten 29
Velebiten 30
Velebiten 31
Velebiten 32
Velebiten 33
Velebiten 34
Velebiten 35
Velebiten 36
Velebiten 37
Velebiten 38
Velebiten 39
Velebiten 40
Velebiten 41
Velebiten 42
Velebiten 43
Velebiten 44
Velebiten 45
Velebiten 46
Velebiten 47
Velebiten 48
Velebiten 49
Velebiten 50
Velebiten 51
Velebiten 52
Velebiten 53
Velebiten 54
Velebiten 55
Velebiten 56
Velebiten 53