Najava, odgoda, skoro otkazivanje, pa opet najava….
Eto, tako je počeo naš 3. izlet VINF ciklusa na Gradišku Turu i Brunu Biondi-ja.

Tradicionalno okupljanje kod Cug-a i mala, ali vesela ekipa otiskuje se u slovensko-talijansku ferrata avanturu. Subotu smo započeli Gradiškom Turom u Sloveniji. Gradiška se sastoji od 2 ferrate: Furlanova pot, Otmarjeva pot.

Otmarjeva je za nijansu teža od Furlanove, s laganim previjesnim dijelom na samom početku ferrate, koji je obično filter koji odmah eliminira nespremne. Kako takvih u našim VINF redovima nije bilo, svi su uspješno svladali obje slovenske ferrate.

Nakon toga je uslijedilo okupljanje i zasluženo guštanje na vrhu, te fakultativna vježba Bernarda, logično, na pročelniku. Zahvaljujući spretnosti Hrvoja Butine, vježba je dobro prošla i nismo morali na prijevremene izbore za pročelnika. Hvala Hrvoje, znaš kako ih teško pronalazimo!

Nekolicina logističara požurila je spustit se i obaviti kupovinu za roštilj za gladne VINF-iće.
Kad smo se svi skupili u kampu, male ruke su se složile i pomogle grill majstoru Darku da roštilj bude što prije gotov, da se ne pojedemo međusobno.

Punih trbuha, s čašama u ruci, zavaljeni na dekice svi su samo čekali da pročelnik Miha izvadi gitaru i malo zagrije atmosferu. Tako zagrijanu atmosferu smo održavali do dugo u noć, ne razmišljajući da smo tek na pola izleta i da je još jedna ferrata pred nama. FOMO je te večeri jednostavno bio jači. Danak tome smo platili već u nedjelju ujutro.

Alarm je zazvonio u 07:00 h, a mi smo ko programirani zombiji ispuzali iz svojih šatora i krenuli se pakirati za Italiju. Naša druga postaja, Bruno Biondi. Lijepa ferrata, s nekoliko D segmenata. Sve je teklo lijepo po planu, uz međusobnu podršku i ohrabrivanje, sve do trenutka kada se s drugog kraja ferrate nije začulo nekoliko bolnih vriskova. Obzirom da smo neki od nas već bili na rubu snage (treba znati stati kada je kraj, da ne boli previše, znaj!!!), a vriskovi s druge strane nas nisu ohrabrili, odlučili smo da je to trenutak kada treba napustiti ferratu. Dio VINF-ića koji su se osjećali dovoljno moćni, nastavilo ferratu do kraja. Dok su oni ferratavali po Bruni i dodatno po kraćoj ferrati Rosa d'Inverno, nekolicina se '"žrtvovala'' čekajući ih uz kavu i sunce.

Kako svaki naš izlet završava kvalitetnim gastro doživljajem, niti ovaj put to nismo zanemarili. Na povratku kući, stali smo u već provjerenoj gastro destinaciji Na Burji. Jugonostaligčan ambijent, ljubazno-bahato osoblje, vrhunski roštilj, ogromne porcije. Sve to krasi ovo mjesto dodano na Velebitovu gastro mapu! Bio je to krasan retro okvir koji nam je trebao da završimo sliku ovog zabavnog 3. izleta VINF ciklusa!

Tekst napisala
Marina Pavlić

Autori fotografija
Filip Herceg, Ivana Paradžiković, Mihael Varga i ostali sudionici izleta