ASISTENTSKA INVERZIJA

ili zašto je korisno ići pomagati na LJAŠ te kakve nam to blagodati donosi

Ima nešto što se zove LJAŠ, ili u prijevodu ljetna alpinistička škola. E to kompleksno čudo traje malo više od dva mjeseca, jedno barem 8 dvodnevnih izleta, puno predavanja utorkom i još više vježbi četvrtkom... (a i košta nešto stotina €). Uglavnom kad si svojevoljno (i pri punoj svijesti) odlučio upisat dotičnu školu valja ti se pripremiti na poprilično intenzivan raspored pristizanja potpuno novih informacija/vještina/tehnika/pravila/protokola.

Slika 1.

Živili!

Slika 2.

Jedna od mnogih vježbi na Žici

Slika 3.

Tomur i Ivona demonstriraju tehniciranje

E sad, kad jednom uspiješ u tom pothvatu i odradiš sve izlete (i naravno tulume koji prirodno idu uz iste), usvojiš sve tehnike ko spužva, prođeš kolokvij te napišeš pismeni barem za 2 te na zadnjem izletu sa svojim instruktorom ispenješ ispitni smjer, definitivno ti ne gine titula svršenog LJAŠ-ovca ili stručnije mlađi alpinist pripravnik.

I tad zapravo kreće glavno. Upadaš u famoznu vacap grupu AO Velebit. Dolaziš na sastanke utorkom maltene ko stara iskusnjara. Vrebaš gdje, kad, kako i sa kime... uglavnom dobijaš mnoga prava, ali i obveze. Jedna od poznatijih je da asistiraš/instruiraš na idućoj školi novim školarcima, što nas dovodi do nastavka ove priče.

Slika 4.

Nekad treba i oko ubit

Slika 5.

Lukas i Pavle na tunelu na vježbama abseila

Kako to obično biva, prođe godina dok kažeš 6c+ i eto nama nove škole pa i priprema za istu u vidu regrutiranja novih asistenata i instruktorskog graha na žici jednog lijepog vikenda. A kad tamo imam šta da vidim, osim osnovnog (prusiciranje, abseil) u ostale tehnike i neke čvorove gledam ko ona djeca u gospu 81. u Međugorju, ili oni stari fliperi kad ih „stiltaš“. Garda, sv. Bernard, abseil preko čvora dakle sve nepoznanica do nepoznanice; ishlapio sam kao fanta otvorena prije mjesec dana. Mislim znao sam ja da neznam … ali tolko ...

Slika 6.

Zvuci gitare uz vječni propuh tunela

Izguram ja tako na jedvite jade ponavljanje gradiva te osokoljen Irinim i Mariovim motivacijskim govorom na kraju rekoh sam sebi: “budući da ne laje pas zbog sela, nego zbog sebe, odi ti fino u školu asistirat nebili se apdejtao te malo nadošao sa tehnikama i rupama u znanju (usput ćeš naravno pomoći i nekom školarcu bude li te trefio pitanjem na koji znaš odgovor..), a u najgorem slučaju mogu poslužiti i kao loš primjer!

Došle tako i prve vježbe na tunelu s novom generacijom školaraca, nakon njih druge… i tako redom kako već idu brojevi. Između njih ugurali se vikend-izleti, sa sad već legendarnim praćenjem vremenske prognoze maltene do petka popodne. Uglavnom, ne bilo mi teško, odradio sam nešto vježbi četvrtkom te nešto izleta vikendom i prije nego premotaš zapetljane halfove na visećem štandu eto i zadnjeg izleta škole, na kojem me i spopala ideja za ovaj izvještaj. Naime zadnji izlet znači i penjanje ispitnog smjera sa školarecem plus još extra ispitivanje cijelim smjerom u stilu “kako ovo, zašto ono...?“ Ni sam neznajuć kako i zašto, dopao me Lukas. Na prvu ništa čudno, no pažljivijim poznavateljima situacije sve je jasno...

Naime Lukas je član HGSS-a, vrsni penjač i poznavatelj inih tehnika. Tako da dotična inverzija iz naslova od ovog trenutka preuzima ulogu.

Slika 7.

Radni četvrtak

Slika 8.

Ivan pokazuje kako iskoristiti spit bez pločice u nuždi

Pita dakle mene moj “školarac“ u koji bi smjer htio ići?! Odbijem ljubazno neki 6b s prečkom u detaljnom cugu (hvala Lukas na razumijevanju) te prihvatim konkretni 6a, koji je Lukas penjao ali se baš i ne sjeća svega. Nakon dogovora, lijepo se zrihtamo i lagano put smjera. Dovede mene Lukas do ulaza, gentlmenski prepusti prvu dužinu, pregledamo se kako pravila i nalažu (5 točaka) i ode ja. Na prvom štandu mi je suptilno dao upute oko lakšeg zihranja, na drugom mi je diskretno i nenametljivo zatvorio matičar na karabineru (moja kronična boljka), a do četvrtog sam se sasvim zbrojio i nije više morao intervenirati. Na kraju, na izlazu iz smjera pri vrhu Rujičinog Kuka, slučajnom prolazniku bi teško bilo pojmit da je zapravo on polagao, jer ja sam u biti imao onaj blažen i sretan izraz na licu. Ne treba naravno napominjati da je Lukas položio, ja se nekako progurao, a niti ostali nisu puno zaostajali.

Dan se nezaustavljivo bližio kraju, školarci su polagali, instruktori se opuštali, rakija se točila.

Sveusvemu, jedno, barem za mene, poučno i zabavno iskustvo koje ću sigurno ponovit i iduće godine. Prvenstveno zbog sebe, jer trebat će začepit raznorazne rupe u znanju, pomoći oko škole odsjeku kao takvom, a školarcima prodavat loše fore. A ima tu u dva mjeseca svega zabavnog: sunca, kiše, vjetra, zmija u smjeru, lutanja, gubljenja, ranog ustajanja, probušene pive, viška vina, izvrsne izvrsne klope, izgubljene opreme, zaboravljenih stvari, vlažnih šatora, neprospavanih noći, hrkanja, prdeža, mamurluka, žuljeva, gitare, zajebancije, gužve, mira, tišine………

Uglavnom, godina brzo prođe 😉

Vedran Štifanić

Slika 9.

Izvrsna izvrsna klopa

Slika 10.

Familija uspješno proširena

Podijeli ovo!
LJAŠ24: Od začetka do kraja i do novog početka

edan od mnogih vtoreka u Velebitu, u trenutku prisebnosti ili neprisebnosti, izjavila sam da bih ove godine mogla voditi školu nakon što je Ivan rekao da ove godine sigurno ne može toliko vremena izdvojiti za druge i da mu je potrebna godina u kojoj će se posvetiti sebi. Već se neko vrijeme ta želja kuhala u meni, a sada mi se otvorio i prozor „slobodnog“ vremena.

Asistentska Inverzija

Ima nešto što se zove LJAŠ, ili u prijevodu ljetna alpinistička škola. E to kompleksno čudo traje malo više od dva mjeseca, jedno barem 8 dvodnevnih izleta, puno predavanja utorkom i još više vježbi četvrtkom... (a i košta nešto stotina €). Uglavnom kad si svojevoljno (i pri punoj svijesti) odlučio upisat dotičnu školu valja ti se pripremiti na poprilično intenzivan raspored pristizanja potpuno novih informacija/vještina/tehnika/pravila/protokola.

LjAŠ24 07: Pokleknuti ili ne, pitanje je sad

7. vikend ljetne alpinističke škole proveli smo na kultnim stijenama Kleka. Prvi put sam iskusio Klečki dužinac pred nešto više od godinu dana. Tada sam upoznao tu famoznu krušljivu stijenu i svo neočekivano padanje koje uz to dolazi (onako kao neka Klečka vještica uzmeš dio stijene, pogledaš ga sa svih strana, vratiš nazad kao da se ništa nije dogodilo…) Sad se vraćam s malo većom dozom opreza i iskustva, pripremljen da se neki grifovi jednostavno odšarafe, pa moram reći da sam stvarno uživao.

Podijeli ovo!