Na ovu akciju čišćenja istočnog dijela Medvednice odazvalo se petero Velebitaša. Našli smo se na dogovorenoj lokaciji u 9 sati. Osim nas, tamo su bili predstavnici Hrvatskih šuma, vidjeli smo predstavnike tijela zaduženih za održavanje Parka prirode Medvednica te brojne druge ljude ekološki osviještene. Ispostavilo se da su među njima bili i neki studenti, ali o tome malo kasnije. Na lokaciji smo mogli pojesti slane klipiće, kroasane ili krafne, dobili smo bocu vode, uzeli vreće i rukavice te čekali da se svi okupimo. Rasporedili su nas na nekoliko lokacija, a nas je zapao dio uz cestu od Laza prema Kašini. Našli smo jako puno bočica pelina koje ljudi izbace iz auta, jako puno plastike, šampona, kutiju s okrajcima pizze, 3 tegle masti, ostatke automobila, a jedan dio naše ekipe očistio je i potočić. Vadili su gume iz potoka i limariju. Najzanimljivije stvari koje smo pronašli bile su vatrogasna sirena i lijeva pancerica. Skupina spomenutih studenata pronašla je i člansku iskaznicu na kojoj je pisalo ime i prezime osobe koja je potencijalno tamo bacila smeće, a iskaznica je istekla 2000. godine.

Nakon čišćenja uputili smo se na ručak u DVD Donja Planina te smo jeli grah, pili gemišt i zasladili se krafnama i kroasanima. Tamo smo rekli da planiramo ići na Lipu pa su nam se dvojica studenata Geoekologije i zaštite okoliša odlučili pridružiti. Svi zajedno pošli smo stazom koju kao društvo održavamo i došli smo do Velike peći. Tamo smo napravili kraću pauzu i Vjeran je razdijelio svoje božićne poklone. Nakon toga uslijedio je strmi uspon i ubrzo dolazimo do Lipe. Tamo ćaskamo, pijemo, jedemo, Mihael svira gitaru, pjevamo i uživamo. Jela trči trail, ali nas je bilo nemoguće ne čuti pa je svratio na gemišt i nešto hrane. Zoran isto trči trail pa se zaustavio da nas pozdravi. Nakon toga idemo na vidikovac i vidimo da nema naljepnice PDS Velebit pa je naš Vjeran odmah odlučio popraviti stvar i zalijepio ju visoko pa ju nitko ne može skinuti.

Okrijepljeni vinom i gitarom spuštamo se po stazi uz zanimljive razgovore. Upućujemo studente na bus, a mi u autu prepričavamo događaje koji su nas se toga dana dojmili. S obzirom na to da smo jako rijetko na istočnoj strani grada, a kamoli na istočnoj strani Medvednice, bila je ovo lijepa prilika za upoznavanje tog dijela zagrebačke gore i uživanje u vremenu, koje nas je na kraju savršeno poslužilo.

Izvještaj napisala: Iva Puškar

Autori fotografija: Mihael V.

Valentina K.

Iva P.