Ovog puta nismo se svi okupili u Cugu prije kretanja. Netko je svoju kavu popio kod kuće, netko putem, a netko tek par sati kasnije. Sedamnaestero velebitaša na kraju se okuplja kod Soićeve kuće i kreće strmi uspon prema starom gradu Lipovec.
Sukladno trendu modernih vremena, proljeće je zaskočilo i ovu veljaču pa su nas u šumi osim sunca dočekali i glasnici proljeća. Fotografi entuzijasti koriste ovu priliku za slikanje makro prizora.

Nakon kraće pauze na starom gradu, krećemo prema grebenu kojim dolazimo do uspona za vrh Oštrc. Nakon grupne fotografije i bacanja pogleda, spuštamo se do PD Željezničar. Nekima doručak, nekima ručak, nekima prilika za osušit odjeću. Ovdje smo se zadržali otprilike 45 minuta i tada smo krenuli dalje. Makadamskim putem spustili smo se do Jaskanskog planinskog puta koji smo pratili skroz do Japetića (879 nmv).

Posljednji uspon testirao je strpljenje grupe, ali grupa se pokazala iznimno dobrom!
Dolazimo do PD Žitnica i tamo pijemo kavu, pivu, jedemo štrudle ili pak grah. Na prozoru se nalazila gitara, koja je bila donekle uštimana, pa je pala i neka brzinska pjesma.

Nismo se zadržavali predugo jer je počeo puhati nagli vjetar i oblaci su zatvorili nebo. Grupna fotka i bacamo se u kas! Spuštamo se Šoićevom stazom i uz priče i šale zatvaramo ovaj izlet.
Do auta smo se spustili taman pred kišu, preobuvanje i pravac kući (oke, usput smo stali na još jednoj kavi u Svetoj Nedelji, nije ih bilo dovoljno kroz dan). Ruta ovog jednodnevog izleta na kraju iznosila je oko 16.6 km, s malo manje od 1100 m dobivene visinske razlike. Solidna „šetnjica“, kako bi rekao Grof.

Tekst napisao: Mihael V.

Fotografije: razni autori (sudionici izleta)