prof. Poljak govori na proslavi 65. obljetnice PDSV 15.9. 2015., foto: B. Aleraj
prof. Poljak govori na proslavi 65. obljetnice PDSV 15.9. 2015., foto: B. Aleraj

Sa žalošću smo doznali da nas je ovih dana u 98. godini života napustio jedan od osnivača PDS Velebita profesor dr. sc. Željko Poljak

Uz podatke spomenute u lijepim prigodnim člancima na internetskim stranicama HPS-a na čijem je čelu godinama bio a još dulje uređivao časopis Naše planine/Hrvatski planinar i Hrvatske liječničke komore gdje je godinama sve do sada uređivao popularne Liječničke novine i na više novinskih internetskih portala, vrijedi spomenuti još ponešto iz njegovog golemog planinarskog opusa.

Godine 1950. on je zajedno sa skupinom studenata, članova PD Zagreba (danas Zagreb Matica) i planinarske družine Sveučilišta osnovao novo društvo, naše Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit. Iz njegovih zanimljivih pričanja i članaka možemo doznati da je dr. Poljak uz druge zaslužan za izbor kultnih prostora u Radićevoj 23, u kojima je Društvo živjelo 70 godina do nedavno, kada je moralo otići i smjestiti se na novoj adresi, također i za samo ime našega društva Velebit.

Kao planinara i alpinista pamtimo ga uz ostalo i po prvenstvenom velebitaškom usponu u stijeni najviše hrvatske planine Dinare, godine 1951. zajedno s Ratkom Čapekom, Bogomirom Mihelčićem, Jožom Pordanom i Vjekoslavom Krasnayem.

U pedesetim godinama (1958.) bio je i na čelu hrvatske Gorske službe spašavanja PSH (dans HGSS). Kao lječnik pomogao je u opremaju medicinskom opremom i u zdravstvenim priprema članova više naših alpinističkih ekspedicija.

Uz predsjednika PDS Velebita i upravitelja Zavičajnog muzeja u Ogulinu, dr. Poljak je kao predsjednik PSH (danas HPS) potpisnik trojnog ugovora o osnivanju i održavanju Alpinističke muzejske zbirke u Ogulinu, koja ove godine slavi 40 godina postojanja.

Mnogima je još u sjećanju njegovo izvrsno, duhovito predavanje o počecima Velebita praćeno projekcijama preslika starih dragih velebitaških crno bijelih fotografija, koje je kao 89 godišnjak održao na proslavi 65. obljetnice Društva u prostorima KIC-a. Ono što je pri tome pokazalo njegov pravi velebitaški duh, je činjenica da je to predavanje pripremio u roku od samo nekoliko dana, nakon telefonskog razgovora u utorak, dan nakon sastanka Uprave Velebita, i molbe, može li predavanje o prvim danima Velebita održati na proslavi zakazanoj za četvrtak. A on je glatko rekao: Mogu!

Posljednji pozdrav i hvala prof. dr. sc. Željko Poljaku !

Tekst sastavio: Borislav Aleraj