DOLOMITI 26.-30.12.2023.  Lukas Grbac Lacković
  • Via Snowbord - WI4+, M4: Tea, Rene, Lukas
  • EYWA - prva dva cuga WI5: Rene, Lukas

  • Sot Saslonch (Goulotte) - WI4: Tea, Rene, Lukas

  • Once in a Lifetime - WI5+: Rene, Lukas

  • Seitensprung - WI5 (varijanta po svijeći): Rene, Lukas

  • Zauberflöte – M9, WI6: Lukas, Rene
    – odustajemo nakon prvog cuga (M9)

Slika 1.

Puni mjesec nam je štedio baterije na tikkama i razbijao granicu dana i noći

Slika 2.

Vikend prije Rene je popeo desnu, deblju i težu varijantu smjera Avatar, ali smo morali odustati jer je meni bilo loše. Sad smo se vratili najedeni božićnih kolača, jači i naspavaniji, međutim led nije bio tako dobar u lijevoj varijanti - tanjurast.

Slika 3.

Rene u uskom curku drugog cuga „via Snowboard“ (WI4), treća dužina je zanimljivi ledeni kamin.

Slika 4.

Lukas u zadnjoj dužini „via Snowboard“, M4

Slika 5.

Tea izlazi kroz portal na vršni plato Sass Pordoi (2950m) i ide na žičaru do dolje, a nama nije dosta nego abseilamo po smjeru i penjemo dva cuga „EYWA-e“.

Slika 6.

Prva dužina vrhunska, zaštićena od sunca u jaruzi. Tanki led, koji se nije mogao osigurati, u drugom cugu EYWA-e - na sreću položeno i lagano.

Dan 2

Lagana gužva u „Sot Saslonch (goulotte)“ u stijeni Sassolunga, smjeru koji se navodno par godina nije penjao zbog manjka leda, a sad je u top uvjetima. Teu pogađa led u nadlakticu u drugoj dužini te silazimo dolje. Ruka se ne abducira iznad ramena, te odlučujemo da je pametnije odmoriti sutra, a možda i cijeli izlet. Na sreću, ekipa velebitaša ima slobodno mjesto i vrhunsku medicinsku skrb u apartmanu gdje se Tea može odmoriti (Ivona, Ogi, Ivan i Patrik). Nakon bjesomučnog traženja kartuše u luksuznoj Alta Badia, nalazimo skupu zimsku kartušu i ručamo na travi s pogledom na veličanstveni Sassolungo. Penjemo prvenstvene linije Sassolunga „na pogled“, a kasnije saznajemo da su ih domaći talijani naravno – već popeli.

Tisućmetarsku stijenu ostavljamo za neki drugi put, kad ćemo imati više iskustva… Navečer nas Tea ostavlja u početku doline Vallunga (Langental), a ona odlazi prema Arabbi do velebitaša-spasitelja. Rene i ja odrađujemo pristup po dolini Vallunga, nekih 45 min. Nalazimo mjesto za šator u šumici, klopa i spavanac.

Slika 7.

Sot Saslonch

Dan 3

Fantastičan „Once in a Lifetime“, sa strmim detaljima i zanimljivim kaminskim penjanjem između leda i stijene. Dajemo ocjenu M, iako teško za ocijeniti jer je puno ljudi prošlo smjer pa je lakši nego inače - WI5+, M. Slap je inače puno teži (WI6, M8), međutim ove godine je spojen od vrha do dna te nema suhih praznina.

Slika 8.

Slika 9.

Četvorka prije finalne svijeće. Svijeća se često ne napravi pa postoji i suha opcija desno od nje. Izgleda nam krušljivo i teško, pa nam je drago da je svijeća penjiva.

Slika 10.

Spiralno u krug do kraja svijeće i smjera.

Slika 11.

Sketchy fora

Nakon „Once-a“, prelazimo preko puta. Večer prije smo susreli slovence koji kažu da su penjali direktan ulaz u „Jumbo jet“. Međutim, izgleda nam previše „sketchy“, pa se Rene penje iz fore, za fotku. Dan nakon čitamo izvještaj ekipe koja je upravo na ovaj način popela prvu najtežu dužinu (WI6+). Udaramo se dlanom o čelo i čudimo kako se nismo toga sjetili, a projekt ostaje za drugi put. Jumbo jet lijevi ulaz je inače WI5+, VI+, M7

Slika 12.

Gastronomski izlet itekako!

Dan 4

Bio sam očito dosadan kad sam krenuo učiti mikrobe navečer, pa je Rene zaspao već u 20h. Budi se u 3h, Interneta začudo ima, pa navaljuje na izvještaje! Mijenjamo planove i odlučujemo se probati Sauberflote (Čarobna frula). M9, super pospitani, i onda 3 cuga leda. I sve to na suncu! Temperatura je obećavajuće niska, idemo!

Slika 13.
Slika 14.

Zauberflöte, M9

Probam prvi put, ne skužim rupu pa sjedam. Ide drugi đir, sve super, malo frkica kod leda jer ne uspijevam iskopčati šraubu s pojasa, uspijevam, odmor pred stropom. Nisam očekivao figure, rukavice su koma, sve klizi, skidam ih, možda će biti lakše bez. Uspijevam ukopčati strop, nađem tramvajac, opa devetka, opa četvorka, ruke klize, stišćem tako jako da nekako uspijem pokidati flis. Cepini lete, ja sjedam. Ah! Žao mi je da nisam uzeo bolje (golf) rukavice.

Kasnije shvaćamo da se iz stropa trebalo prijeći na svijeću i onda po njoj par metara do štanda. To bi me bilo frka budući da nemam dovoljno iskustva u ledu. Kasnije slijedi lijepi slap, ujutro na suncu!
No, drugi put!

Slika 15.

Smjer je dobro pospitan te tu osiguravam Renea u visećem štandu. Tijekom penjanja, ispada mu špica dereze! Odšerafio se šeraf kojega nije provjeravao od kad je kupio dereze. Nasreću, nalazimo špicu ispod smjera i zaključujemo da je dosta za četvrti dan penjanja. Projekt ostaje za obojicu.

Slika 16.

Zauberflöte

Slika 17.

Mirna dolina, sa stazom za skijaško trčanje, udaljena od autiju, žičara i vreve gradova. Spremanje šatora i povratak u ZG.