Došli smo do samog kraja jedne vrlo uspješne godine planinarskog odsjeka PDS Velebit, a rezime godine bi bio jako opširan kada bismo kirurški precizno nabrajali sve što smo napravili (to ionako možete vidjeti po našim brojim izvještajima).

Ove godine smo po prvi put dodijelili nagrade istaknutim članovima u raznim kategorijama aktivnosti koje su provodili, a nagradu smo nazvali Velebitan/Velebitna pa ćemo prezentiranjem nagrađenih članova napraviti zanimljiv rezime i time možete dodatno upoznati planinarski odsjek PDS Velebit.

Tako smo nagrade dodijelili na Božićnom domjenku, a prigodan poklon uz nagradu je unikatna šalica s nazivom Velebitan/Velebitna, logom našeg društva te nazivu kategorije koju je član/ica dobio/la.

Velebitna kreatorica je nagrada koju smo dodijelili našoj Dariji Mužinić, a koja se ove godine istaknula u radu kroz kreiranje sadržaja na instagram i fejsbuk profilu našeg odsjeka. Darija je zanimljivim, lijepim i korisnim objavama doprinijela bogatstvu naših profila te time promovirala odsjek i društvo PDS Velebit.

Darija Mužinić - Velebitna kreatorica

Dugogodišnja tradicija uspona na Bikčevićevu stazu srijedom se među Velebitašima ni u lošim vremenskim uvjetima ne propušta pa je tako naš Robert Manestar ove godine bio na 50/52 Bikče srijedom i zaslužio nagradu Velebitan na Bikči srijedom.

Robert Manestar (treći slijeva) - Velebitan na Bikči srijedom

Najave internih izleta našeg odsjeka su jako bitne za ono čime se mi bavimo: odlascima u planine. Ove godine je Dragan Skorosavljević najavio najviše izleta, a čime se itekako povećala aktivnost odsjeka. Stoga je nama Dragan Velebitan u najavama.

Nagrada Velebitan u najavama
Dragan Skorosavljević (na fotografiji desno) - Velebitan u najavama

Svakog četvrtka imamo sastanke planinarskog odsjeka, a gdje između ostaloga pričamo izvještaje izleta na kojima smo bili. Jedan izvještaj se ove godine posebno istaknuo prilikom kojega smo se svi smijali, a taj Velebitan izvještaj je ispričao Marin Jovanović.

Marin Jovanović - Velebitan izvještaj

Imali smo raznih zanimljivih izleta ove godine, ali izlet kojim smo obilježili 90 godina Premužićeve staze je nama bio jako Velebitan izlet. Sam inicijator ovog izleta, Edo Vričić, je najbolje objasnio zašto je ovo Velebitan izlet: „ovakav grupni pohod prepun međusobnog poticanja I to na jedno od mojih najdražih mjesta na svijetu, daje nadu da je još ostalo PUNO onog što nas već preko 70. god. drži zajedno – a to ‘ono’ zove se…pogađate…VELEBITAŠKI DUH! 😊“

Edo Vričić - Velebitan izlet

Planinarske škole koje provodimo su jedna od naših jako bitnih aktivnosti, a pomagati na provedbi škole kao instruktor je jako bitna uloga. Naš Tomislav Nakić-Alfirević je ove godine zaslužio nagradu Velebitan instruktor, jer je bio najaktivniji instruktor na dvije ovogodišnje planinarske škole.

Tomislav Nakić-Alfirević - Velebitan instruktor

Mogli bismo osnovati razne sekcije unutar planinarskog odjseka s obzirom koliko smo imali novih i raznih aktivnosti ove godine, a ta jedna bitna aktivnost su noćni usponi i doček izlaska sunca. Ova aktivnost često može prouzročiti prelijepe fotografije koje taj član ima priliku napraviti, a čak se po nekim kao definicija osobe koja voli izlaske sunca naziva auroraphile. Pa tako mi imamo svog Zdenka Deda, koji je Velebitan auroraphile.

Zdenko Ded - izlazak sunca na Vrtači (Slovenija)
Zdenko Ded (na fotografiji desno) - Velebitan auroraphile

Prva osoba koju ćete upoznati u našem društvu je osoba koja će vam napraviti planinarsku iskaznicu i zalijepiti markicu za tekuću godinu. Osim toga ta osoba radi i nama druge korisne stvari, a mi ga zovemo Velebitan činovnik, a on je Mislav Sajko.

Mislav Sajko - Velebitan činovnik

Na dosta raznih planina i njihovih vrhova, u raznim vremenskim uvjetima, godišnjim dobima smo se popeli ove godine, a kada bismo to nabrajali ne znamo koliko bi nam stranica A4 trebalo za to.

Ali možemo izdvojiti uspon na najviši vrh Afrike, planinu Kilimanjaro, na kojeg su se našeg članice Ivana Mudrovčić i Ana Nikšić ove godine uspješno popele i time zaslužile nagradu Velebitan uspon. Taj uspon je najviši vrh kojeg su članice našeg odsjeka popele ove godine.

Ana Nikšić - Velebitan uspon
Ivana Mudrovčić - Velebitan uspon

Osim uživanja u prirodi za što imamo priliku naših izleta, posebno volimo uživati u fotografijama naših članova koje nerijetko ostavljaju bez daha i pitamo se je li to uopće stvaran prizor. Dosta naših članova je iznimno talentirano u izradi fotografija, ali kada biste većinu članova pitali čije su vam najljepše fotke, odgovor bi bio skoro jednoglasan. Filip Herceg je naš Velebitan fotograf, a možda vas donje 3 fotke dodatno uvjere u naš izbor.

Filip Herceg - Velebitan fotograf

Vi koji ste došli do ovog dijela teksta mogli ste upoznati razne nama bitne članove, a nekoga nagraditi kao Velebitnim članom je zaista teško. I dok je taj izbor bio težak, njoj nije bilo teško proći planinarsku školu, visokogorski tečaj, alpinističku školu, speleološku školu, biti pročelnica planinarskog odsjeka, voditi nekoliko planinarskih škola, postati markacist voditelj i još puno toga što je prošla i napravila u našem društvu, a od ove godine biti predsjednica našeg društva. Ona je Ivana Fundurulić i naš Velebitan član.

Ivana Fundurulić - Velebitan član

Mogli bismo još barem desetak drugih Velebitnih kategorija uvesti i nagraditi naše članove (možda iduće godine :-D ), ali zahvaljujem svim članovima na raznim aktivnostima koje su proveli za naš odsjek te se veselim nastavku aktivnosti u idućoj godini.

Perica Zrnić, pročelnik planinarskog odsjeka PDS Velebit.