Planinarsko društvo Sveučilišta „Velebit“ organizira Visokogorski tečaj 2024. te poziva zainteresirane da se prijave e-prijavnicom.

Visokogorski tečaj PDSV-a društvena je edukativna aktivnost namijenjena onim članovima društva sa završenom općom planinarskom školom, ljetnom alpinističkom ili speleološkom školom koji imaju iskustva u kretanju u planinama, visokom gorju ili planinarskom skijanju, a žele osnažiti svoja osobna znanja i vještine za sigurno kretanje u zimskim uvjetima, osiguranim planinarskim putovima, grebenskim putovima i uobičajenim ledenjačkim koridorima.

Ciljevi tečaja: osposobljavanje polaznika za siguran boravak i kretanje visokim planinama zimi i u zimskim uvjetima.

Voditelji tečaja: Tečaj vodi visokogorska sekcija PDS „Velebit“, dok će svim stručnim predavanjima, vježbama i izletima upravljati stručni voditelji – iskusni visokogorci sa završenim visokogorskim tečajem  i po potrebi gosti specijalisti u vođenju, alpinizmu, spašavanju, planinarskom skijanju, itd.

Datum početka tečaja: siječanj 2024. (ovisno o vremenskim uvjetima).

Broj polaznika: maksimalno 16.

Cijena tečaja: 300,00 EUR plativa je u dvije rate (1. rata 200,00 EUR – rok uplate: 15.1.2024., 2. rata 100,00 EUR - prije 2. dijela tečaja), najkasnije do 18.6.2024.

Uvjeti za upis Visokogorskog tečaja:

 • završena planinarska škola, ljetna alpinistička škola ili speleološka škola pri HPS-u.
 • znatna planinarska aktivnost (prema procjeni voditelja) u zadnje 2 godine.
 • osobna fizička i duševna sposobnost za podnošenje napora.
 • plaćena članarina u društvu PDS Velebit i markica HPS-a za 2024. godinu.
 • adekvatna osobna planinarska oprema za visoka gorja.
 • posjedovanje police osiguranja primjerene predviđenim izletima i aktivnostima (preporuka Alpenverein osiguranje).
 • ponašanje u skladu sa planinarskom etikom i poštivanje odluka vodiča, instruktora i demonstratora na terenu.

PDS Velebit osigurat će osnovnu osobnu i zajedničku tehničku opremu. Tijekom tečaja voditelji zadržavaju pravo odluke o nastavku pohađanja tečaja shodno procjeni sposobnosti i vještini kandidata te sudjelovanju na vježbama i izlascima na teren putem dvije kontrolne ture koje su vezane i za rate kotizacije.

Tečaj će se provoditi od siječnja do kolovoza 2024. godine u skladu s planom i programom tečaja koji se sastoji od:

10 predavanja: Uvodno predavanje, zimsko i visokogorsko planinarenje i oprema, čvorovi, snijeg, led i ledenjaci, lavine i prelazak lavinoznog područja, opasnosti u planini zimi i priprema izleta i tura, prinudno bivakiranje u snijegu i ledu, kretanje u navezu (navezama), prva pomoć zimi, spašavanje u zimskim uvjetima, kretanje osiguranim i zahtjevnim planinarskim putovima.

12 terenskih skupina vježbi: Kretanje po snijegu i ledu, kretanje pomoću dereza i načini samozaustavljanja pomoću cepina, snježna i ledena sidrišta, međuosiguranja u snijegu i ledu, ispitivanje kvalitete snijega, kretanje u navezi po ledenjaku, kretanje po strmini i po grebenima, izrada snježnih bivaka, prelazak lavinoznog područja, spašavanje u zimskim uvjetima, osnove penjanja u suhoj stijeni i kretanje po osiguranim i zahtjevnim planinarskim putovima (via ferrata).

8 (+ 5 rezervna/fakultativna) izleta na područjima Medvednice, Okića, Paklenice, Storžiča, Male Mojstrovke, Grintovca, Stenara, Karavanki, Špika, Turske gore, Hohe Tauerna, Ötztal Alpa, Sasso Nera, Monte Rose ili/i drugih prema vremenskim uvjetima.

Postupak prijave, uvjeti i opći uvjeti provedbe tečaja:

 • Popuniti e-prijavnicu u koju je potrebno navesti sve tražene podatke. Prijave će biti otvorene od 16.11.2023 do 5.12.2023 do 12:00h,
 • svaki kandidat obavlja razgovor s voditeljima 7. prosinca 2023. od 19:30-21:00,
 • nakon obavijesti o primanju na tečaj i zaprimanju računa za plaćanje, na IBAN PDS Velebita  uplatiti 200,00 EUR do 15.1.2023.
 • 18. siječnja 2024. u 19h održat će se uvodno predavanje, zaduživanje opreme iz oružarstva i dogovori za daljnje odvijanje tečaja,
 • 20.- 21. siječnja 2024. prva terenska vježba na Medvednici ili Okiću (ovisno o vremenskim uvjetima)