Datum: 30.09. i 1.10.
Članovi: Mario J., Perica Z., Igor J., Bojan R., Vlado B., Luka Č & Ivana Š.

Zadnji rujanski vikend otišli smo na PIVO (pročelnički izlet visokogorskog odsjeka). Ok, ideja o izletu je potekla od Vlade, Jela je isplanirao turu i smještaj, a pročelnik je vozio. Dva auta, puno zimske opreme i 7 visokogoraca se u subotu uputilo prema Nacionalnom parku Hohe Tauern. Plan je bio uspon na Dreiherrnspitze na 3499 m, jedan od vrhova Venediger grupe no u startu smo bili spremni na eventualnu izmjenu plana zbog trenutnih uvjeta u visokim planinama.

Zagreb – Parking Ströden 1403m - Essener Rostocker Hütte 2208m – Rostocker Eck 2749m

Iz Zagreba smo krenuli u 6 h ujutro računajući na to da je subota lagani dan i da imamo samo uspon do doma Essener Rostocker. Od parkinga do doma je lagane šetnje 2 sata, a već od prvog koraka ostajemo oduševljeni prizorima koje nacionalni park nudi.

Još više nas je oduševila atmosfera u domu gdje smo uletili u pravu austrijsku feštu zadnjeg vikenda pred zatvaranje sezone. Dom Essener Rostocker je vrijedan svake preporuke, uživali smo u toploj dobrodošlici ljubaznog osoblja i prekrasnim pogledima na okolne vrhove. Tako nam je za oko zapeo istoimeni vrh iznad doma (Rostocker Eck 2749m), a kako smo u dom došli rano imali smo vremena za uspon na vrh i istraživanje rute za sutrašnji uspon.

Od domaćina saznajemo da uvjeti za uspon na Dreiherrnspitze nisu najbolji. Dijelovi staze su jako krušljivi, a ledenjak je prepun pukotina te je vrlo opasno. Preporučuju nam uspon na vrh Simonyspitze 3442m, također vrlo atraktivan vrh u istoj grupaciji. Simonyspitze ima dva vrha. Onaj zapadnije zove se Westlicher Simonyspitze (3488 m), drugi istočnije zove se Östlicher Simonyspitze (3448 m), a njih povezuje snježni greben.

Essener Rostocker Hütte – Simonyspitze - Essener Rostocker Hütte

Sljedećeg jutra, naspavani i odmorni, krenuli smo prema Östlicher Simonyspitze. Staza prvo vodi pitomom, ali okomitom stazom, odličnom za zagrijavanje. Nakon toga kreće onaj zabavniji i zahtjevniji dio. Prvo penjanje po dosta krušljivoj stijeni gdje je potreban maksimalan oprez i dobro promišljen korak budući da osiguranje na tom dijelu ne postoji.

Nakon toga se izlazi na ledenjak, a dodatnu dozu adrenalina smo imali na uskoj grebenskoj stazi prilaza na sam vrh. Dan je bio savršen, sunčan i vedar tako da smo se na vrhu uzeli vremena za uživanje, a Westlicher Simonyspitze ostavili za drugi put.

Essener Rostocker Hütte - Parking Ströden

Ukupno nam je trebalo nešto više od 7 sati za uspon od doma do vrha i nazad s čime smo bili i više nego zadovoljni. Pred domom smo si dali 5 - bravo ekipa, jaki ste! Dojmovi svih nas su bili viši od očekivanog - odličan trening, penjanje, ledenjak, adrenalin, iskustvo. Na domu pauza i uz zalazak sunca spust do parkinga. Ok, sad može i jedan šnaps za kraj – živjeli!

Izvještaj napisala: Ivana Š.