Izvještaj napisao: Stjepan Dubac

U nedjelju, 17. rujna 20223. okupilo se nekoliko obitelji, roditelja i djece sa i bez teškoća te smo prošetali šumom i drumom Samoborskog gorja.

Vrijeme nas je poslužilo što znači da je bilo sunčano i hvala Bogu ne onako vruće i sparno kako je bilo prije koji tjedan.

Izletu je prisustvovalo pet obitelji s djecom, sveukupno 15 osoba od sedmero djece. Gledano pak po kategoriji teškoća bilo je neverbalne djece iz spektra autizma potom mentalne-intelektualne teškoće te govorne teškoće (mucanje).

Raspon godina kod djece bio je od 4 do 14 godina.

Okupili smo se na području Poljanica iznad Ruda te napravili kružnu turu do Gajevog kamena i natrag. Nakon okrijepe nastavljamo dalje do slapa Sopotnjak i Maruškinog mlina, a neki su naknadno skoknuli i na Plešivicu.

Svaki inkluzivni planinarski izlet je prilika da naučimo nešto novo, kako o sebi tako i o drugima. Puno je tu emocija koje je nemoguće riječima prezentirati. Stisak ruke, bodrenje, podrška i pomoć… samo su dio atmosfere koja se osjećala na svakom koraku.

Inkluzivna inicijativa „Planinarenje i planinarenje za sve“ dio je PDS Velebit i provodi se u okviru našeg društva od 2018 godine. Inicijativa počiva na nekolicini pojedinaca koji su uglavnom obiteljski ljudi tako da su i naše aktivnosti podređene životnim i obiteljskim obavezama. Kad god uhvatimo priliku, nastojimo organizirati neki inkluzivni planinarski izlet ili druženje u prirodi i svi koji su zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti voditelju – Stjepan Dubac na 098 317 640

Lijep pozdrav svima i sretno :)