DOLINA VRATA 22-25.7.2023. Ivona Bogović

4 dnevni izlet u Dolinu Vrata se ostvario. Od 22. do 25. srpnja 2023., što na 2 a što na 4 dana, okupilo nas se ukupno 11. Iskoristili smo i posljednju sekundu lijepog vremena i uspješno ispenjali smjerove u Nad Šitom glavi, Maloj Mojstrovki te u konačnici Triglavu. Sjajno društvo činili su: Mislav M., Vedran Š., Matija Z., Nikola Š. u pratnji curke Ive i prekrasnog psića, Tea Č., Ira T., organizatori Bojan Č. i Damir W., te Ogi i ja. A smjerovi koje se penjalo bili su: Kranjska poč, Kaminska smer, Zahodni raz i Kratka Nemška. Bio je i pokušaj penjanja Juševe smeri no zaflaksali smo u „Za dva groša fantazije“, povedeni jednom slovenskom navezom ispred nas (klasičan primjer moći samouvjeravanja), i nakon puno peripetija odlučili odustati. Smještaj je bio u Šlajmerjevom domu. Neki su bili s malo, a neki s gotovo ništa iskustva u slovenskim Alpama pa je tim više ovo bila prava poslastica i prilika da nas iskusniji povedu u ovaj čaroban svijet.

Slika 1.

Jedanaest veličanstvenih

Mislav i Vedran, u navezi Mislav-Damir te Vedran-Bojan, bili su oduševljeni nakon ispenjanih smjerova, a najbolji mi je bio Mislavov zaključak „Znao sam da idem u krš, al reko pa ne može to biti baš takav krš kak pričaju, no zaista je. Gledam, dobro je postavljen čok sam pitanje je hoće li stijena izdržati.“

 

S druge strane Vedran je opisivao kak ih je dočekao kamin gladak kao čaša, a curke naveza Ira-Tea su ustanovile da je ovo bio fakat pravi klasičan smjer te da pristupa ima puno previše za to što su zauzvrat popetim smjerom dobile.

Slika 2.

Umjesto Juševe, u Za dva groša fantazije - Matija

Slika 3.

Vedran u Kaminskoj smeri

Slika 4.

Damir-Mislav naveza nakon Kranjske poči

Za to vrijeme Matija, Ogi i ja, odlučujemo se za južnu stranu Nad Šitom glave, iz razloga jer će stijena sigurno biti suha i smjer je kraći pa ako bude prilike sutradan penjati nešto duže da se ne umorimo, kad na kraju mi fino završimo na vjetru, u krivom smjeru, s dvije naveze u međuvremenu ispred nas, s još jednom navezom ekstra koja abseila po smjeru, s zapetim užetom-penjanjem po užetu-i ponovnim abseilom, te nakon 1,5 h čekanja na prvom štandu, malčice demoralizirani, odlučujemo se spustiti. Sad barem znamo gdje je pravi ulaz.

Slika 5.

Tea u Zahodnom razu dok ju osigurava Ira

Slika 6.

Naveza Bojan-Ivona samo jako

Nikola nam šalje poruku da je soba tip top i da im je drago kaj smo se podružili (nije bilo prilike za penjanje jer Nikola je morao ići raditi, a došao je na ovaj izlet da nas vidi).

Slika 7.

Damir na izlazu iz Nemške grape

Slika 8.

Naveza Tea-Ira s osmijehom od uha do uha

Sljedeći dan ostale su 3 naveze Tea-Ira, Bojan-ja i Damir-Ogi. Ide se u sjevernu stijenu Triglava s namjerom popesti Dolgu Nemšku smjer. Kod Zlatorogovih steza, iako smo bili brzi kao munje, odlučujemo se za izstop Zimmer-Jahn. Mi koji smo sad po prvi puta bili u Steni bili smo prezadovoljni i s Kratkom Nemškom, a na kraju se po povratku preko Tominškove poti ispostavilo da smo dobro odlučili jer ulovila nas je fina kiša koja je na kraju završila sa suncem no sve je to okej dok si na silazu. Presretni ispenjanim i samoprozvani imenom Velebit Express dolazimo do Aljaža, na mrzlo pivo, borovniček, ukusni ričet i jotu, te samo što smo utrčali u sobu nakon toga, vani „smak svijeta“, munje, gromovi, kiša. Druženje na toplom trajalo je do dugo u noć.

 

Ovaj izlet predložio je Bojan iz svega nekoliko puta što smo se vidjeli jer veli kad mi je na spomen Alpi vidio sjaj u oku i sam se prisjetio svojih početaka pa kako onda ne organizirati tako nešto. Bojan, Damir, Tea..hvala!

Slika 9.

Hoće ili neće slobodno popesti detalj? - nad desnim prevjesom Tea i Ivona

Slika 10.

10-Velebit Express na kraju Kratke Nemške