Izvještaj napisala: Ana Rukavina

Datum izleta: 27.05.2023.

Lokacija: Moslavačka gora

Dragi Velebitaši i Velebitašice, ovim putem vas obavještavamo da je PDS Velebit partner udruga u projektu ''EKO relaksacija''.

Projekt EKO relaksacija provodi udruga Kolajna ljubavi u suradnji s Planinarskim društvom Sveučilišta Velebit i Srednjom školom Petrinja kao partnerima.

Cilj projekta je reducirati stres kod mladih u područjima pogođenim potresom kroz razvijanje povezanosti s prirodom i planinarenje i senzibilizirati javnost za važnost zaštite mentalnog zdravlja mladih. Unutar projekta se vrši edukacija te iskustveno učenje o smanjenju, ali i prevenciji stresa među ranjivom skupinom mladih iz područja Zagrebačke i Sisačko Moslavačke županije.

PDS Velebit pomaže Kolajni ljubavi u organizaciji i provedbi planinarskih izleta te pomaže pri organizaciji putopisnih predavanja.

Tako smo 27. svibnja 2023. pomogli organizirati prvi od pet planinarah planinarskih izleta i to na Moslavačku goru. Izlet je organiziran za učenike srednje škola Petrinja.

Tako su se te lijepe subote šest odlučnih učenica srednje škola Petrinja odazvale na izlet.

U pol 9 ujutro kod jezera Mikleuška našla su se dva kombija. Jedan iz Zagreba i jedan iz Petrinje.

Učenice uz pratnju svojeg vjeroučitelja s malo nevjerice, ali hrabro i s povjerenjem prema voditeljima izleta ulaze u šumu i kreću na turu ni ne znajući da ih čeka prava šumska idila.

Nakon prvotnog traženja puta stižemo do mini sajlice preko koje se moramo spustiti. S malim upitnicama iznad glave cure hrabro i samouvjereno prelaze sajlu i sigurnim korakom stupaju dalje.

Staza dalje lagano nastavlja tik uz potok koji se više puta prelazi. Uskoro u šumi izranja ruševina samostana iz 13 st. (''Beli grad'') koji nas je više nego oduševio. Bijeli kamen starog samostana savršeno se stopio sa šumom koja ga polako preuzima.

Beli grad je ujedno prva postaja za dužu pauzu. Na klupici vadimo klopu i uživanju u hladu i druženju.

Dalje krećemo prema najvišem vrhu Moslavačke gore - Humka (448m).

Iako 448 m ne zvuči visoko do samog vrha nas je dočekao oštri i strmi uspon na kojem je bilo puno puhanja i teškog disanja ali pri dolasku na sami vrh svi zadovoljno sjedaju i jedu kekse.

Pola puta je odrađeno te laganim korakom kružnom stazom krećemo nazad pri tom posjetivši vrh Vis (437m) na kojem nas je dočekao panoramski pogled uz moderne klupice, maketu Moslavačke gore i tablu sa prikazom okolnih mjesta i brda.

Na Visu smo odradili zajedničko slikanje, malo ljenčarili i krenuli nazad prema kombijima.

Nakon 5 sati hoda vraćamo se kod jezera Mikleuška zadovoljni i malo umorni.

Pozdravljamo se i svatko u svoj kombi pa put kući...

Za PDS Velebit: Dragan Skorosavljević, Iva Žulić, Ana Rukavina

Plus Marko Kovačević