KLEK 27.5.2023. Ivan Prepolec

Dragi svi,

Došao je red da i ja napišem jedan izvještaj, a ne da tu obvezu prebacujem na druge. Puno toga na ovoj školi nije bilo točno kako je planirano, a pogotovo izbor mjesta za izlet. U tom tonu nastavili smo do kraja. Budući da na Klek nismo dosad mogli zbog kiše, odlučeno je da odemo tamo. Prije samog brda, otišli smo u Zavičajni muzej u Ogulinu kako bismo posjetili Alpinističku zbirku. Dok su ih sa zidova gledali stari alpinisti, ali i neka poznata lica, školarci su mogli vidjeti kako je alpinizam u Hrvatskoj krenuo i nisu bili ravnodušni prema odvažnosti i trudu naših starih. Zato mislim da je i simbolično i lijepo što smo za kraj škole došli tamo gdje je sve počelo.

Slika 1.

LJAŠ23 u Zavičajnom muzeju u Ogulinu

Malo više nalik na prošle generacije, utovarili smo sve u ruksake i planinarili na Klek gdje ćemo provesti subotu u nedjelju te spavati u domu. Ovo brdo me opet oduševilo čim je iz zelene šume izronila stijena. Prekrasna atmosfera i mir, bez previše posjetitelja na koje smo navikli npr. u Paklenici, pomiješali su se s uzbuđenjem oko ispita. Školarci su sa svojim instruktorima/ispitivačima krenuli na završni zadatak ove školske godine i nisu razočarali. Glava, Omladinka, Šeprtlja, List, Ogledalo i Dragmanica poslužili su kao poligon za provjeru znanja, ali i stjecanje novih iskustava na drugačijoj stijeni. Sve je prošlo super, na moje veliko zadovoljstvo.

Slika 2.

Sandro u Ogledalu

Slika 3.

Ljubko nam maše iz Dragmanovog smjera

Slika 4.

Klečki derviši

Budući da smo rano krenuli, rano odradili posao, rano je mogla krenuti i zabava. Uz vatricu (i još više dima) i dijeljenje hrane koju smo svi pripremili, veselili smo se kao prava ekipa što smo u zadnja skoro 3 mjeseca i postali. Zabava nije trajala dugo u noć (oprosti Rale, opet te iznevjerismo), pa je zato ostalo još snage da u nedjelju školarci, oprostite, novopečeni pripravnici, sami istražuju klečke smjerove. Bilo je lijepo slušati kako prepričavaju iskustva i osjećaje, kako im se sviđa Klek i kako već smišljaju sljedeće planove.

Slika 5.

Bruno i Mislav - mlađi pripravnici alpinisti

Ni instruktori nisu ljenčarili, neki su istražili neke smjerove koje još nisu penjali. Ivona je zaključila nešto nalik na ovo: “Ovo više nema smisla. Moram početi penjati šestice!” Čepo i ja smo se istovremeno hrvali sa Žoharom. Koliko ne podnosim istoimene životinje, toliko mi se svidio ovaj smjer!

Nakon pizze u Ogulinu, dobar dio nas nastavio je prema Paklenici. Ostatak produženog vikenda nije zaostajao za prvim dijelom. Susret sa starim prijateljima, kojih u Pakli nije manjkalo, dopunjen je susretom s novim smjerovima. Kava kod Dinka odsad nece biti samo jutarnja rutina, nego i lijepi smjer za vruće dane. Novi pripravnici su istraživali razne smjerove i među njima i Ča je od draga je od draga gdje su popeli i uzlazni bolder! Nije sve bilo ni blistavo, autor ovih redaka je prvi put odustao od smjera, ali nema veze - show must go on. Čepo je izdržao s nama čak i svoj osmi prolazak kroz Mosoraša sve kako bismo i mi konačno popeli taj smjer.

Slika 6.

Ivona i Ogi s Čepom u Mosorašu

Slika 7.

Prekrasni pogled sa stijene Anića kuka

A što sad dalje? Uff… Malo odmora, malo treninga, a nakon podjele diploma, još puno penjanja tijekom ljetnih praznika, maturalac, pa onda s tim i neki novi izvještaji.

Hvala svima i vidimo se :)