DABARSKI KUKOVI 6. - 7.5.2023. Martin Milobara (aka Riki Pogorelić)

Nakon nekoliko neizvjesnih vikenda sve se posložilo, vremenski uvjeti idealni, svi smo upenjani nakon pakleničkog maratona, došlo je vrijeme za DABROVE. Uobičajeno ranojutarnje skupljanje po autima i gas prema Dabarskim kukovima na dogovoreni meeting u 9:00. Cijelim putem vezale su se vodičke osmice kako bi impresionirali našeg voditelja i osigurali si mjesto na stijeni.

Slika 1.

S lijeva na desno: Kuk od Korita, Rujičin kuk, Kuk Čelina

Iako je Ivan odlučio da nas ipak neće ispitati vodičke osmice, neki su ostali privremeno prizemljeni iz XY razloga, dok su neki čak i trajno prizemljeni iz zdravstvenih razloga. Nakon raspodjele tko s kim penje i što, kreću pripreme penjačkog uspona, vade se skice, priprema se oprema i vrlo brzo nakon toga na zbornom mjestu ostaju samo prizemljeni. Smjerovi na repertoaru za ovaj vikend su La figlia del capitano, Velebit express, Starter, Altweibersommer, Singing in the rain, Bibl und Bubl, Attraverso l'arcobaleno, Špranca della uživanca i Vamos a la plaja, dakle, zabava i uživancija zagarantirani su za svakoga.

Slika 2.

Mislav s Kukovima u pozadini

Slika 3.

"trajno" prizemljen

Pri povratku iz smjera na dogovoreno mjesto, čekalo nas je još nekoliko zadataka baziranih na ponavljanju određenih tehnika. Prvi zadatak bio je izrada štanda na 3 točke sa klinovima, dok je drugi zadatak bio simulacija abseila u dvije dužine preko jednog "halfa" uz primjenu karabinerske kočnice. Dok su se neki odmah bacili na rješavanje zadataka, oni malo nabrijaniji prvo su se uputili u još jedan smjer.

Slika 4.

Bruno i Mario na vrhu Kuka od Korita

Slika 5.

Ogi i Martin u La Figlia del Capitano

Slika 6.

💋od Tamare

Nakon uspješno odrađenih zadataka došlo je vrijeme za kamp i opuštanje uz večeru, gdje kreću problemi za kuhara. Naime, na meniju za ovu divnu večer bio je povrtni rižoto i salata u režiji moje malenkosti. Od velike želje da impresioniram sve prisutne svojim kulinarskim sposobnostima malo sam izgorio. Ljudi, kad kažem izgorio, mislim doslovno, ali ne ja, nego rižoto.

Slika 7.

Veselo na vrhu Rujičinog

Uz veliki trud prisutnih da osvijetle situaciju, za kuhara se u tom trenutku cijeli svijet srušio. Nakon što više nisu znali kako utješiti kuhara, navalili su na rižoto. Mislim da je jedini način kako oraspoložiti kuhara kojem večera ne uspije da se večera pojede. Ili su stvarno bili jako gladni? Taj dio mi još uvijek nije jasan 🤔, ali rižoto se skoro pa pojeo. No, hajde da se mi vratimo na ono bitno.

Slika 8.

Pogorelić marljiv u pripremi rižota

Sljedeće jutro nakon lijepog druženja, neuspjele večere te vrlo hladne noći, buđenje u predivnom i rosnom krajoliku doline Ravni dabar, doručak-kava i tečajci sa svojim instruktorima kreću u smjerove, dogovorene prethodne večeri. Nakon toga ih čeka iznenađenje u obliku vježbe popuštanja autobloka. Uz pivu i pizzu u Gospiću, našem lijepom druženju za ovaj vikend došao je kraj.

Čiča miča, poskok iz grmića.

Slika 9.

Ivona u Austrijskom grebenu

Slika 10.

Klasični motiv Dabarskih kukova