TULOVE GREDE 22. - 23.4.2023. Filip Bolčić
1. dan - subota 22.4.2023.
Slika 1.

Macho viking

Subota je, 5 ujutro. Dok razvratna mladež tumara ulicama u povratku iz disko kluba, 20ak velebitaša tek otvara oči i sa smiješkom na licima trče prema automobilima. Današnji dan poseban je iz dva razloga. Prošli vikend kiša je zalila cijelu Lijepu Našu tako da se penjalo jedino na “Tomurov kamen” i ruke su žedne stijene. Mladi školarci u ovakvim okolnostima popeli bi se i jedni drugima na glavu, no na sreću ne moraju jer danas se ide na Tulove Grede. Lokacija, o kojoj smo čuli priče mitskih proporcija, uskoro će se i nama ulađariti u srce.

Slika 2.

“Za roštilj”

Uz uobičajene odgovornosti ovaj put školarci su morali proučiti i pripremiti: Tulova smer, Barbarina smer, Smer čez plošče, Greblje te 2 dodatna smjera po vlastitom izboru. Vodič za Tulove Grede na slovenskom je jeziku te smo se nemilo iznenadili naporom koji iziskuje dešifriranje ovako opskurnog zapisa. Iznenadila nas je i informacija da duž područja mirno spavaju mine iz Domovinskog rata koje je najbolje ne dirati (a baš sam se oko jedne htio usidriti...). Kako bi školarac Matija rekao: nadam se da ne idem u Smer čez granato.

Slika 3.

Jutarnje okupljanje i pripreme za penjanje prvih klasika

Slika 4.

Ivan provjerava Mislava prije početka penjanja Barbarina smera

Bilo kako bilo, na putu smo svi za Tulove i jedva čekamo penjati, pa makar i preko granate. Prva avantura dočekala nas je već na makadamskom prilazu. Bijeli kombi parkiran nasred puta, a instruktori Ivan, Ivona, Ogi i Tomur trpaju drvo unutra kao da je plin opet poskupio. “Za roštilj”, kaže voditelj škole Ivan s lukavim smiješkom te angažira i našu ekipu (Matija, Mislav, Luka i Filip) u zabavnu aktivnost. Tomur vadi pilu iz džepa, ali umjesto da prepili drvo, njemu je draže napraviti mali zarez te dignuti trupac u zrak i opaliti njime po kamenu. Bogatiji za još jednu alpinističku tehniku uskoro i ja kidam drvo ko viking i pritom se osjećam stvarno macho.

Slika 5.

Bit će boljih pješčanih satova

Uskoro (oko 9 sati) smo svi okupljeni na parkiralištu podno greda. Dan je prekrasan, bistar i sunčan bez naznake kiše, a okružuje nas livada načičkana boulderima i travom koja izgleda kao da je netom pokošena. I naravno, usred cijele priče gorostasni greben - dom Winnetoua i velebitskih vila. Društvom vlada veseli žamor i gdje god pogledaš, smiješak na licu - instruktori nisu lagali, pa ovo je stvarno raj!

Slika 6.

Stvarno raj

Slika 7.

🤌 ili🥚

Brzo navlačimo alatke na sebe i pozorno slušamo svoje zadatke. Ovog vikenda prvi puta penjemo neopremljene smjerove. Ideja je da dobimo osjećaj za penjanje klasika te i sami vodimo koju lakšu dužinu gdje ćemo uz budan nadzor instruktora postavljati prva međuosiguranja i sidrišta u pravom smjeru. Uz to, neki školarci penjati će i po prvi puta sa poluužetom (half-rope). Sve u svemu, uzbudljiv vikend.

Slika 8.

Panorama s vrha Tulovih greda

Slika 9.

Pogled na Majstorsku cestu s vrha

Uskoro su svi školarci upareni s instruktorima i navezi kreću prema dodijeljenim smjerovima. Svi osim jednog školarca zapravo, autora ovih redaka koji je u pospanom jutru zaboravio ponijeti pristupne cipele. Tako sam ostao sjediti na čarobnoj livadi i, čekajući dostavu cipela, slušao uzvike kolega iz svih kutaka stijene (“Pusti osiguranje!”, “Vuci uže!”) te zvonko udaranje klinova u pukotine - bar je muzika bila dobra.

Slika 10.

Veselo na vrhu Tulovih

Oko 16:30 prvi navezi spuštaju se sa stijene - Ivan i Mislav, Lucija i Krešo te Ogi i Luka. Ekipe se polako okupljaju na livadi, no nesretni navezi koji su penjali Tulovu smer nisu bili gotovi do kasnog predvečerja. Nema veze, navodno su dokolicu ispunili sa lukom i čvarcima. Šatori su postavljeni i okupljamo se polako oko lomače gdje naš voditelj Ivan, pedantan i marljiv, vadi notes i čita opaske. Spokojna je atmosfera i svi su, kao i uvijek, puni dojmova. Komentiraju se greške, daju se pohvale, planiraju se daljnji pothvati.

U jednom trenu “Dosta više, ajmo tulumarit!”, dere se Tomur te grabi gitaru za vrat i kreće lupat po žici, a u zbor se odmah uključuju instruktori Hrvoje i Mario te školarac Riki. Za roštiljadu su danas zaduženi Hrvoje, Mesec i Bruno, i cvrkut cvrčaka uskoro prekidaju zvuci cvrčanja mesa, a zrakom kruže miomirisi. Nisam stigao ni krenut po ćevap i evo već Vedrana, gura mi rakijetinu pod njušku. Uz dobru klopu, cugu i glazbu, vesela družina druškala se do kasnih sati.

Slika 11.

Prekrasne Tulove grede u noćnom ambijentu

2. dan - subota 23.4.2023.

Kad ne ideš u smjer, barem imaš vremena naći savršeno mjesto za ćorku. Otvaram cifer i kroz šatorsko krilo mi proviruje vrh tulavog grebena. Dobro jutro! Budim se pun energije i nestrpljivo se vrtim oko šatora instruktorice Ane s kojom danas penjem Tulovu smer. Glasno kašljem kraj njenog šatora u nadi da će se što prije probuditi.

Slika 12.

Dobro jutro!

Slika 13.

Izlazak iz Tulova smeri po grebenu

Velebitaši imaju elan 18-godišnjaka tako da smo unatoč dobrom tulumu uskoro svi budni i livadom vlada užurbana atmosfera - navlače se pojasevi, kače kompleti, vežu se zamke i trpaju se zadnji komadići doručka u usta. Danas su repete na meniju i izmjenjujemo se na smjerovima koje nismo penjali. Uz gore navedene penjao se i Polprvenstvena. Priprema za smjer sada je već uigrana priča i navezi su na putu već u rano jutro.

Slika 14.

Dva naveza na prvom štandu Smeri čez plošče

Iako je ponavljanje gradiva, školarcima koji sada imaju više iskustva dana je prilika da vode u više cugova. Zahvalni na povjerenju, dajemo sve od sebe da impresioniramo iskusnije kolege i pokažemo što znamo - oko pješčanih satova vežu se kevlarice, u pukotine se čokaju čokovi, a u rupe trpaju frendovi. Sidrišta radimo tako da se i Titanic može na njih objesiti. Instruktori nas, kao i uvijek, usmjeravaju te ukazuju na greške i alternative. I naporno je, vjetar šiba, a na suncu se crvenimo kao stari Winnetou, od straha nam se tresu noge, a od umora popuštaju hvatovi, no unatoč svemu tome sa svakim cugom sve smo iskusniji, jači i samopouzdaniji.

Slika 15.

Ulaz u smjer 10 metra desno od muzica-lijevo od zajede i vegetacije. Smjer kreče kroz pukotinu, nakon nekoliko metara izlazimo na greben iz kojeg ulazimo u prečku desno nekoliko metara, iza toga slijedi detalj smjera pri izlazu iz prečke na ploču( dobro pospitan detalj). Nakon nekoliko metara po ploči dolazimo na malu policu sa pješčanim satom, iz koje između 2 lagana previjesa izlazimo na veliku policu sa štandom( spit i šaraf). Izlaz iz štanda kroz lijevu ili desnu pokotinu na ploče, nastavljamo po pločama do velike police sa pjesčanim satom nakon koje slijedi vrh te zadnji štand sa 2 spita i bežancem za abseil. ~Riki

Slika 16.

Još jedno poziranje na vrhu

Ozarenih lica okupljamo se opet na livadi, gdje se nekolicina školaraca s još “soka” u sebi okušava u penjanju 6b bouldera pored parkirališta. Sandro i Luka, naši boulderaški aševi, na opće oduševljenje ekipe penju to lakše nego što se ja penjem u krevet. I evo već voditelja Ivana, notes mu strši iz džepa, okuplja ekipu i stavlja točku na “i” prekrasnog vikenda. Suma sumarum: većinu temeljnih tehnika smo usvojili, a sada kreće peglanje i usavršavanje. Motivira nas da se založimo za sebe te uputimo instruktore u tehnike koje želimo više izvježbati.

Slika 17.

Nisam poskok majkemi

Slika 18.

Veliki vođa Ivan izdominirao vlastito vozilo

Kotrljamo se polako prema autima i pozdravljamo do sljedeće avanture. Već doma? Ma ajmo do Cvituše još skočit na jednu mrzlu...

Slika 19.

Do sljedećeg puta...