25. i 26.ožujka 2023. održan je tečaj za markaciste u organizaciji Komisije za planinarske putove HPS-a. Na tečaju su sudjelovali planinari iz društava koja održavaju planinarske putove na Medvednici, a svoje predstavnike, ove godine čak 5 osoba, imao je i PDS Velebit.

Tečaj je bio organiziran u dva vikendaška dana kako bi se što efikasnije svladale osnove markacističke teorije i prakse.

U subotu, 25.03., u prostorijama HPD Matica, Ul. Frana Petrića 4 održan je teoretski dio tečaja na kojem su voditelji Hrvoje Gold - pročelnik Komisije za planinarske puteve i instruktori obradili 18 tematskih cjelina, kao što su: prošlost markiranja u Hrvatskoj, markiranje i uređivanje putova (priprema, pribor, osnovna pravila i poučni primjeri markiranja), križanje planinarskih putova, opremanje vrhova i planinarskih kuća, uređivanje teško prohodnih dijelova, markacisti, planinarske obilaznice. Dodane i su i novosti: topografija, izrada nacrta puteva u GPNN prikazu, korištenje GPS.

Na kraju teoretskog dijela tečaja održan je i pismeni ispit za sve polaznike - testiranju je pristupilo 60 polaznika iz 20 planinarskih društava. Velebitaši su, očekivano, bili najbrži i najbolji ;)

U nedjelju, 26.03.2023., održan je i praktični dio tečaja u blizini jezera na Rakitju, točnije u dvorištu Ustanove za zbrinjavanje Tigrovi 1991. Plan je bio naučiti izradu markacija koje su s vremenom izblijedile i istrošile se, popraviti jedno križanje planinarskih putova i kreirati/obnoviti natpise na drveću. Nakon početnog razgovora o mogućim rješenjima uređenja puta i križanja, polaznici tečaja podijeljeni su u nekoliko grupa. Svaka grupa je sa svojim mentorom radila na određenoj temi koristeći naučenu teoriju te niz alata neophodnih za dobar markacistički rad (uključujući primjenu tri ključne boje - crvene, bijele, sivo-smeđe).

Na kraju prve markacističke akcije podijeljene su diplome novopečenim markacistima. Iz PDS-a Velebit na tečaju su sudjelovali (i uspješno ga završili): Helena Polšek, Tena Kovačić, Ivana Hesheimer, Robert Lokar, i moja malenkost Marko Ivanuš.

Velebitaši su tijekom 2021. i 2022. održali više markacističkih akcija: jednu na Medvednici, jednu na planinarskoj obilaznici Vili Velebita te više akcija u području Samarskih stijena.

Održavanje markacističkih putova
Za održavanje markacističkih putova zadužena su planinarska društva na način da je svakom društvu dodijeljen određen put. Detalje o tome koje društvo je odgovorno za koji put možete pronaći u Registru planinarskih putova, obilaznica i markacista u Hrvatskoj : http://info.hps.hr/putovi/.

PDS Velebit tako u svojoj nadležnosti ima sljedeće putove i obilaznicu:
Medvednica – put Rog- Velika peć –dužine 0.6 km.
Samarske stijene – Begova staza – dužine 2 km.
Samarske stijene - 13km- Ratkovo sklonište – dužine 1.4 km.
Samarske stijene – put od Ratkovog skloništa – dužine 1km.
Planinarska obilaznica Vila Velebita je višednevna obilaznica na Južnom Velebitu dužine oko 50 km, sa 19 kontrolnih točaka, nastala na ratnim putevima Planinske satnije Velebit (o njoj je detaljnije pisano u 53. broju Velebitena).

Zanimljivosti :
• Hrvatska ima oko 6000 kilometara trasiranih planinarskih putova u nizinskim, brežuljkastim, bregovitim te izrazito planinarskim područjima;
• U Hrvatskoj su prvi putovi markirani 1882. godine na Medvednici - tajnik HPD-a Levin Schlosser Klekovski označio je 4 staze bijelom, modrom , crvenom i žutom bojom;
• Upravni odbor HPD-a je 1912. godine izradio posebne upute za markiranje u kojima je bila novost da sve putove treba markirati jednom bojom – crvenom, a bijela oko crvene se preporučuje zbog bolje vidljivosti;
• Komisija za planinarske putove HPS-a je 1995. godine odredila da okrugla markacija ima promjer 12 cm te odredila dimenzije ostalih oznaka;
• U 2013. godini je otvoren i prvi elekronički planinarski put u Hrvatskoj te je tako omogućeno planinarenje isključivo uz pomoć GPS-a, bez markacija na terenu.

U Zagrebu, 30.03.2023.
Marko Ivanuš.