ŽICA 15.4.2023. Lucija Frančić

Vremenska prognoza nam je i ovaj vikend odlučila stvarati probleme, pa smo izlet alpinističke škole odlučili odraditi na Žici ispod Sljemena, a kako već poznajemo okolinu, nije nas bila frka obavljati zadatke.

Glavni i odgovorni bio je Tomur koji je pazio da su sve vježbe odrađene savršeno te da bude dobra i opuštena atmosfera koja je važan dio svakog alpinističkog izleta, a od asistenata pomagali su mu Ivona, Ogi i Tamara.

Slika 1.

Ima li Vedran puls i trebamo li započeti oživljavanje?

U donjim prostorijama Žičare krenuli smo učiti o prvoj pomoći te je uz Tomura velik dio izlaganja imao tečajac Mislav zbog svojeg zavidnog iskustva. Prošli smo korake pristupanja unesrećenoj osobi, naučili smo prepoznati ima li osoba bez svijesti otvoren dišni put, diše li i kakav joj je puls (Slika 1) te smo izvježbali postaviti osobu bez svijesti u bočni položaj da se ne uguši.

Slika 2.

Oživljavanje „male Ane“

Osim toga, svi smo probali izvršiti oživljavanje osobe koja ne diše i koja nema puls tako što smo periodično izmjenjivali masažu srca i umjetno disanje u omjeru 30:2. Za to nam je pomogla „mala Ana“ koja se na to sve već naviknula (Slika 2).

Slika 3.

Čini se da je unesrećenom Mislavu ipak dobro

Pošto su porezotine i iščašenja najčešće ozljede kod penjača, naučili smo zamotati ranu i imobilizirati razne dijelove tijela (Slike 3, 4). Sada znamo što sve moramo imati i znati iskoristiti iz naših kutija prve pomoći.

Slika 4.

Tomur u „faldicama“

Slika 5.

Hrvojev abseil i/ili prusiciranje

Nakon što su nam sendviči obnovili energiju, ponovili smo kako iz abseila prijeći u prusiciranje, kako otpustiti autoblok na nekoliko različitih načina te kako zavezati prsni navez. Živci nekih tečajaca naporno su radili (Slika 5), ali svi su naposlijetku uspješno izvršili vježbe i zasluženo se počastili domaćim kobasicama i sirom. Hvala, Vedran!

Slika 6.

Fichonijeve gljive

Slika 7.

Chefovi Luka, Fichoni i Mislav

Izletni chefovi Mislav, Luka i Fichoni pobrinuli su se da roštilj bude za prste polizat (Slike 6, 7), dok je ostatak ekipe nastavio marljivo učiti uz simulaciju faktora pada, „krušljivog“ smjera (Slika 8) i ostalih vještina (Slika 9, 10). Tečajci kojima se još malo družilo imali su prilike vidjeti kako se podiže pali penjač ili jednostavniju verziju sv. Bernarda (Slika 11) te vidjeti zalazak iznad Zagreba iz malo drugačije perspektive (Slika 12). Kak' bi rekel naš ne-tolko-religiozni instruktor Tomur: „Baš nam je dragi Bog lepo to dal“.

Slika 8.

Ivona pokazuje dečkima kak se penje „krušljivi“ smjer

Slika 9.

Ostale vještine

Slika 10.

Sandrov prvenstveni uspon smjera „Jebeš prusiciranje“

Slika 11.

Neslužbena demonstracija podizanja palog penjača

Slika 12.

Tko čeka taj i dočeka