Četvrti izlet opće planinarske škole dočekivao se malo nervozno, što od strane izvidnice, što od ostatka ekipe. Naime, prognoza nije bila nimalo obećavajuća i postojala je mogućnost da dva dana hodamo po kiši, snijegu i vjetru. No, hrabro odlučujemo da to neće biti baš tako i da ne skraćujemo izlet već se ide po planiranom dvodnevnom programu.

Polazak iz Zagreba je standardno rano vlakom u 6.28, a i HŽ također standardno nije podbacio pa smo se zbog radova na pruzi vozili i vlakom i busom te stižemo u Ogulin kasnije od planiranog. Bez obzira na dugu vožnju, dan pred nama je dug pa se stigla popiti i kava u Rock caffe-u prije polaska te kupiti namirnice za večeru. U strahu od vremenske prognoze, ipak preskačemo Zavičajni muzej i krećemo prema Kleku.

Staza kreće iz centra Ogulina i ide preko Vučić sela i Malog polja prema Kleku te je super označena. No, koliko god je staza jasna, stajemo svako malo kako bi čitali kartu, provjerili gdje smo i da li smo na dobrom putu te računamo azimute i kontrazimute. Već u Vučić selu smo dovoljno dugo razglabali o svemu da je gospođa izašla iz kuće misleći da smo se već izgubili pa da nam pomogne :D

Vrijeme nas je na kraju cijelu subotu poslužilo makar je u par navrata počela padati kišica. Kod prvih kapi smo već stali i navukli kabanice i vodonepropusne hlače da bi kiša stala čim smo se obukli. Tu zaključujemo da nas sljedeće kapljice neće prepasti i da nismo od šećera te da ćemo samo nastaviti dalje. Nakon nekog vremena učimo i drugu lekciju: super je puno gledati u kartu, ali onda ne gledaš u štapove koje si zabio pored puta pa se poslije moraš vraćati po njih.

Inače je običaj neposredno prije doma ponijeti i pokoju cjepanicu u dom pa najizdržljiviji hrabro pojačavaju zadnje metre uspona do doma nošenjem drva. Po dolasku u dom, nekolicina voditelja masterchefova ostaje kako bi kuhali večeru dok svi ostali odlaze i do samog vrha. Tu je zadnja grupa osjetila kako se u minuti vrijeme okrene: u jednom trenu smo uživali u pogledu sa malo sunca i vjetra, a u drugom je sunce nestalo i počela su padati zrnca leda. Na vrijeme se spuštamo dolje i nastavljamo sa predavanjem o speleologiji. Dan do kraja ispunjavamo odličnim grahom, igrama i brbljanjem.

Jutro donosi kraj i subotnjeg sunca već odavno nema. Dočekala nas je kiša koja je više manje padala cijelu noć. Zbog toga mijenjamo prvobitni plan da radimo kružnu turu preko Klečica do Hreljina ogulinskog te se vraćamo natrag sličnim putem. Krećemo prema Bjelskom da izbjegnemo sada jako blatnu i sklisku strminu po kojoj smo se popeli te nastavljamo dalje do Ogulina istim putem kojim smo i došli. Kiša je neumoljivo padala cijelim putem, ali mislim da smo svi očekivali puno gore. Bez vjetra, grmljavine i pljuskova, spuštanje je bilo skroz prihvatljivo pa i po cijenu pokojeg blatnog dupeta i promočenih hlača. Zbog skraćenog puta imali smo vremena i podružiti se na pizzi i cugi prije vlaka (preporuka za pizzeriu Anticu!) pa smo spremno dočekali i vježbanje čvorova u vlaku na putu natrag. Jedan super lijepi i uspješni vikend! Veselimo se sljedećem i prizivamo dva dana sunca 😊

Ivana Mudrovčić

Ivana Mudrovčić
Ivana Mudrovčić

fotografije: Laura Barić, Nikola Jurgec, Daria Zadravec, Sandro Šiljan, Domagoj Čajko