VELA PEŠA  18.3.2023.  Luka Pernek

18. ožujak za većinu ljudi bio je klasična baterijopunilačka subota, ali ne i za grupu tečajaca LJAŠ PDS Velebit. Prvi korak ka zvanju mlađeg alpinista pripravnika zahtijevao je dozu fizičko-mozgovnog angažmana. Društvo koje se prvog puta susrelo četiri dana ranije nije zanimala uštogljena atmosfera, već su se svi potrudili da ona bude prava ''penjačka''- vrijedna i zabavna.

Slika 1.

Abseiling s vrha Vele Peše

Kratkim pristupom s parkinga stigli smo pod stijenu Vele Peše. Nakon navlačenja vlastite opreme na sebe i odlaganja društvene na ceradu, započeli smo s prvom točkom današnjeg plana: osiguravanje na spravicu. Ogijevo osiguravanje penjačkog partnera Tomura prati voditelj škole Ivan teorijskim dijelom. Upijali smo sve potrebno kako bi i mi naučili tu odgovornu vještinu. Da naše neiskusne ruke ne bi dovele našeg partnera u opasnost pobrinuli su se naši nadređeni: Ivona, Tamara, Ana, Ana, Anja, Robi, Franjo, Matija, Filip, Krešo i već ranije navedeni predavači i demonstratori. Uz pokoji ispravak, sa svakim osiguravanjem partnera pokreti su nam bili sve sigurniji i fluidniji - na pravom putu ka automatizmu. Imali smo priliku i penjati na top rope, a nakon toga i u vodstvu - s naglaskom na pravilno ukopčavanje užeta u međuosiguranja i pozicioniranje tijela.

Pokazivanje postupka osiguravnja partnera i ležeran Tomur naslonjen na stijenu
Slika 2.

Prikaz postupka osiguravnja partnera i ležeran Tomur naslonjen na stijenu

Nakon zihranja slijedilo je živopisno Tomurovo predavanje (čini mi se da je sve što on čini živopisno) o tehničkoj opremi. Čak i penjaču koji se susreo s opremom ovo predavanje čini pravo zadovoljstvo zbog raznih novih informacija. Nakon predavanja "čovjeka-penjačke enciklopedije" slijedio je absajl - spuštanje po užetu s naglaskom na redundanciju - hrvatsku riječ ne znam. Vrijedni instruktori objeručke su prihvatili opekline od sunca kako bi na što jasniji način pretočili teoriju u praksu. Odradivši sve zadatke i zaključivši radni dan pospremanjem opreme, uputili smo se poznatom Putniku na zasluženo jelo i piće. Punog želuca, sretni i umorni stigli smo u Zagreb željno iščekujući san (vjerojatno ispunjen prusicima) i novu lekciju na divnom Kalniku.

Tečajci na vrhu Vele Peše u iščekivanju abseila
Slika 3.

Tečajci u sutonu na vrhu Vele Peše u iščekivanju abseila