ČIKOLA  25.3 - 26.3.2023.  Bruno Drljanovčan
1. dan - subota 25.3.2023.

Iako je originalan plan za 3. izlet tečajaca bio planiran za Vela Dragu, zbog vremenskih neprilika, u rano jutro 25.3. zaputili smo se na jug prema sunčanom kanjonu Čikole na naš prvi dvodnevni izlet. U 10 ujutro svi zajedno smo se skupili na parkingu nedaleko od penjališta, s kojeg smo krenuli u pristup do kanjona Čikole udaljenog 15-ak minuta. Bez obzira na to što našeg voditelja škole Ivana nije bilo prvih nekoliko sati zbog posla, njegov zamjenik Ogi je bez problema preuzeo odgovornosti i uputio nas na naš prvi zadatak - vježbanje prevezivanja.

Slika 1.

Čikola, sektor Osoje

Slika 2.

Voditelj škole Ivan pokazuje postavljanje međuosiguranja

Nakon prevezivanja krenuli smo s ponavljanjem komunikacije u navezu. Prvo one s klasičnim naredbama, a zatim i komunikacijom povlačenja užeta.

Kad smo završili sa svim zadacima, ponovno smo dobili priliku penjati razne kratke sportske smjerove koje karakteriziraju gusto postavljeni spitovi (ponesite puuuno kompleta). Nismo ni slutili da će ovaj već jako zabavan dan, tek započeti sa svojim pustolovinama jednom kad spremimo stvari i zaputimo se na naše mjesto kampiranja.

Slika 3.

Dino demonstrira proizvodni..proizvoljni...nene - provizorni čvor!

Zbog kaotične komunikacije s našim domaćinima (ali srećom ne u navezu nego telefonom), pokušali smo kampirati na nekoliko različitih mjesta.

Prvi pokušaj bio je na prekrasnoj livadi nedaleko od otoka Visovca. Tu nas je zadesila nesreća zaključavanja Ivanovog auta, pa je i ekipa iz HAK-a imala pune ruke posla.

Nakon toga smo dobili upute da moramo skrenuti “livo”, međutim i u drugom pokušaju “livo” je bilo krivo pa smo završili pred tvornicom pršuta (što uopće ne zvuči loše).

Slika 4.

Shout-out radniku pršutarnice za fotku

Konačno, treće “livo” je bilo ono pravo i stigli smo na naše odrediše - prekrasan maslinik gdje su nas naši domaćini Branko i Ive srdačno ugostili u svojim adventskim kućicama. Osim grahom i kobasicama, raznim vrstama rakije, sirom, pršutom, šparogama i mnogim drugim slasticama, počastili su nas i svojim životnim pričama te raznim dogodovštinama koje su prošli. Također, imali smo priliku uživati i u prekrasnim drvenim skulpturama koje sami ručno izrađuju.

Slika 5.

Prekrasna drvena skulptura u akciji

Večer se nastavila veselo i vedro, ekipa se zabavljala uz zvukove Hrvojeve gitare i glasa koji su još više podigli atmosferu, a rečenica “Čuki, pusti osiguranje!” dobila je sasvim novo značenje. Nakon nespretnog slaganja šatora u mraku i osebujnog dana, mogli smo mirno otići na spavanje.

Slika 6.

“Čuki, pusti osiguranje!”

Slika 7.

Odlazak s penjališta u suton i nove avanture

2. dan - nedjelja 26.3.2023.

Neki malo bolje naspavani, a neki malo gore od prethodne večeri, svi smo se mogli složiti da je buđenje u masliniku i naše prvo kampiranje pun pogodak. Nakon doručka i spremanja opet smo se zaputili na jučerašnje penjalište. Prvo smo slušali kratko predavanje o postavljanju sidrišta, gdje smo imali prilike čuti razne vrste i načine slaganja sidrišta, a i jedno vrlo važnu pouku našeg demonstratora Robija: “Trzaj je zlo, trzaj je smrt” po kojoj je ovaj izvještaj i dobio ime. Nakon toga imali smo priliku sami postavljati sidrišta pomoću “frendova”, “čokova” i klinova te dobiti komentare naših demonstratora.

Slika 8.

"Ekipa! Mahnite za fotku!"

Slika 9.

Poziranje s pokaznim sidrištem

Slika 10.

Pravilno ukapčanje užeta u komplet prije prevezivanja

Osim sidrišta, ponovno smo ponavljali prevezivanje gdje su vrijedni demonstratori proveli nekoliko sati sjedeći na suncu da bi pratili svakog od nas prilikom prevezivanja.

Također smo se okušali i u komunikaciji u navezu bez mogućnosti komunikacije gdje smo zaključili da neki tečajci bolje komuniciraju u navezu kad uopće ne komuniciraju.

Ponovno smo nakon obavljenih zadataka penjali i uživali u pogledu na kanjon. Iako nedjelja nije bila živopisna kao subota, iznjedrila je razne zanimljive nazive poput “proizvodnog” (provizornog) čvora, “galandera” (gelendera) i mnogih drugih bisera.

Oko 17h, zaputili smo se natrag prema Zagrebu, a na putu smo prepričavali sve dojmove ovog zanimljivog vikenda.

Slika 11.

Obvezno poziranje nakon uspješnog prevezivanja