U subotu, 04.03.2023., 16 velebitaša uputilo se na izlet na Debelu Peč. Uz obećavajuću prognozu, polazak iz Zagreba bio je rano ujutro, u 5 sati. Kroz jaku noćnu maglu probili smo se autima do počivališča Voklo, popili kavicu i uputili do početne točke uspona, Hotela Šport u Goreljeku.
Nakon kratke potrage za parkingom, krenuli smo na planinarski put koji je vodio od hotela Šport preko planine Zajavornik do Blejske koče, gdje smo napravili pauzu od pola sata. Teren do Blejske koče bio je bez strmih uspona i nije bio osobito zahtjevan. Zbog lavinskog upozorenja razine 3 u cijeloj Sloveniji, bilo je mnogo planinara i skijaša na Debeloj Peči koji su htjeli iskoristiti lijepo vrijeme na sigurnoj planini. Na ovom izletu bilo je i nas nekoliko velebitaša koji nismo puno planinarili po zimskim uvjetima, pa je ovaj izlet bio i uvod u tu vrstu planinarenja. Bili smo dobro pripremljeni, s kacigama, derezama i cepinima kao obaveznom opremom.

Nakon odmora uputili smo se do Debele Peči. Odmah po nastavku uspona teren je postajao sve strmiji i staza je bila zahtjevnija. Što smo išli više, bilo je i više snijega, koji je bio mekan pa nije bilo potrebe za derezama. Na vrh, Debelu Peč (2014m), stigli smo nakon malo manje od 3 i pol sata hodanja. Pogledi s vrha i grebena koji vodi do vrha su fantastični. Sjeveroistočno pucaju pogledi na Karavanke, jugoistočno na ostatak Slovenije, a zapadno na Triglav koji se čini jako blizu. Plus za poglede bio je i vedar dan s odličnom vidljivošću.

Nakon malo guštanja i odmaranja na vrhu, odradili smo slikanje i počeli se spuštati. Za vježbu smo pri spustu koristili cepine i obukli kacige. Nakon što smo stigli nazad na Blejsku koču, odmorili smo se, najeli i prije nastavka spusta radili vježbe s cepinom. Vježbe su bile korisne, a vodili su ih Perica, Ivana, Josip i Mario. Padina kod Blejske koče poslužila je za sklizeći spust i vježbanje zaustavljanja s cepinom. Snijeg je bio malo premekan, pa su prvi spustaši morali napraviti kanale - tobogane da bi uopće mogli kliziti dolje. Nakon vježbe nastavili smo silazak i stigli smo do parkirališta oko 17 sati.
Vrijeme je bilo izvrsno za planinarenje, sunčano i bez jakog vjetra, s puno snijega po putu. Kroz našu rutu izmjenjivali su se različiti krajolici; od šume na početku, visoravni s brdskim drvenim kolibama na Planini Zajavornik, do snježnih alpskih vrhova oko Debele Peči.
Za kraj smo se opet okupili u Voklu, popili kavicu i krenuli natrag prema Zagrebu gdje smo stigli oko 21 sat. Svi smo bili vrlo zadovoljni ovim izletom u prirodi, posebice mi koji smo se nismo puno susretali sa zimskim uvjetima planinarenja.

Izvještaj: Ivan Peršić

Autori fotografija: Iva Žulić, Mate Dželalija, Josip Jerković, Ivan Peršić, Marko Žulić, Marina Pavlić, Darija Tokić, Perica Zrnić