Dana 26. ožujka 2023. godine, grupa od oko 40 školaraca, instruktora i demosa PDS Velebit se okupila na Glavnom kolodvoru u Zagrebu, s nakanom osvajanja vrha Kum u Sloveniji. Unatoć činjenici da se upravo tu noć sat pomicao na ljetno vrijeme, svi smo uspješno u 6:30 bili na dogovorenoj lokaciji.

Vlak nas je vozio do Zidanog mosta, gjde smo presjeli za Trbovlje, koje se nalazi na obali Save i inače je lokacija rudnika ugljena i termalne elektrane. Za vrijeme vožne vlakom, vježbali smo u kupeima osnovne čvorove, a školarci su pokazali neutaživu žeđ za znanjem inzistirajući i na naprednijim čvorovima.

(Zoran Marković)

Iz Trbovlja nas je ruta vodila preko Save, uz prilično strm uspon na početku, a zatim kroz prekrasnu i manje strmu Čebulovu dolinu, do vrha Kum i popratnog planinarskog doma. Putem smo povremeno stajali kako bi vježbali navigiranje pomoću topološke karte i kompasa. Određivali smo stojne točke, azimute i kontra azimute. Možemo se pohvaliti da se nismo izgubili!

pregled rute

(Tomislav Nakic-Alfirevic)

Nakon okrjepe u planinarskom domu, gdje se ričet pokazao jako popularnim i ukusnim izborom, divili smo se pogledu s vrha i napravili smo grupnu fotografiju. Unatoč naoblaci (srećom nas je kiša zaobišla), pogled je bio impresivan.

(Zenko Ded)

(Jelena Šverko)

Spustili smo se u smjeru Zidanog mosta. Ovaj dio rute je bio blag i dobrim dijelom prati makadamsku cestu. Pred kraj staza prati potok i potrebno ga je nekoliko puta pregaziti.

(Zoran Marković)

Konačno smo došli do Save, gdje nas je dočekala ručna žičara popularno zvana Cicka. Uz uzbuđenje, ili možda strah, svakog para putnika, cijela grupa je prešla savu i uputila se na vlak. Lak posao za jake Velebitaške ruke.

(Dragutin Oreški)

Marin Petricević