Izvješće o izletu: Planinarenje do PK Strahinjčica i vrha Sušec (846 m)

Uvod

Jednog lijepog dana u gotovo rano proljeće, u subotu 18.03.2022., krenuli smo na 6-satno pješačenje do PK Strahinjčica i vrha Sušec, u dužini od cca 14 km. Vrijeme je bilo vedro i sunčano, s temperaturom od oko 18°C na početku planinarenja.

Plan rute

Datum: 18.03.2023.
Lokacija: Krapinsko-zagorska regija, Hrvatska
Plan staze: Doliće - Planinarska kuća na Strahinjčici - vrh Sušec - Doliće
Kilometraža: 14 km
Visinska razlika: 726 m
Voditelj izleta: Marina Pavlić
Cijena puta: 8,10 eur

Plan: Polazak je bio iz Zagreba u 07:44 vlakom, nakon kratkrog presjedanja smo busom došli iz Zaboka na parking ispred Konzuma u Doliću oko 09:30, sve pohvale šoferu autobusa. Start planinarenja je bio oko 10:00, završetak planinarenja oko 16:15, povratak u Zagreb u 16:57, dolazak u Zagreb oko 18:45.

Teren

Staza je započela kao strmi uspon kroz šumovito područje, s nekim stjenovitim dijelovima duž puta. Prvo zaustavljanje za odmor je bilo u dolini pored riječice. Kako smo se približavali PK Strahinjčica, teren je postajao sve strmiji i neravniji, s rastresitim kamenjem i siparima. Uspon do vrha Sušec bio je nešto lakši, s blažim usponom i stabilnijim uporištem.

Oprema

Ponijeli smo svu svoju uobičajenu planinarsku opremu, uključujući čvrste planinarske čizme ili tenisice, dovoljno duple odjeće, puno vode, hrane i grickalica. Neki su ponijeli i štapove za planinarenje, koji su bili od velike pomoći na strmim i kamenitim dijelovima staze.

Narativ

Na početku staze u Dolićima stigli smo u jutarnjim satima, spremni za cjelodnevno planinarenje.

Početni uspon kroz šumu bio je lakše težine, ali bili smo nagrađeni prekrasnim pogledom na okolni krajolik. Kako smo se penjali više prema PK Strahinjčica, teren je postajao neravniji, s nekim strmim i stjenovitim dijelovima koji su zahtijevali pažljivo hodanje.

Doliće planinarenje

Autor fotografije: Zoran Marković

Nakon nekoliko sati pješačenja konačno smo stigli kod PK Strahinjčica. Uzeli smo malo vremena za odmor i razgledavanje krajolika prije početka uspona prema vrhu Sušec.

PK Strahinjčica ručak

Autor fotografije: Zoran Marković

Uspon na vrh Sušec bio je nešto lakši od uspona na PK Strahinjčica, s blažim usponom i stabilnijim uporištem.

Sušec Strahinjčica

Autor fotografije: Marina Pavlić

S vrha se nije pružao zadivljujući pogled na okolni krajolik, ali prije vrha se nalazila Izvidnica s koje je pogled bio nevjerojatan, s panoramskim vidicima na obližnje planine i doline.

Nakon što smo odvojili malo vremena za odmor i uživanje u pogledu, krenuli smo natrag do PK Strahinjčica.

pogeld sa Strahinjčice

Autor fotografije: Kristina Mrvelj

Strahinjčica spust

Autor fotografije: Tonća Ćaleta Prolić

Nakon kratke pauze nastavili smo s spuštanjem prema Dolićima. Staza je mjestimice bila strma i kamenita, ali smo uzeli vremena i vratili se do početka staze predvečer.

Zabavne činjenice

  • Planina je dobila ime po obitelji Strahinja, koji su nekada bili gospodari obližnjeg grada Donje Stubice.
  • Legenda kaže da je na planini nekada živio div po imenu Strahinja, za kojeg se pričalo da je bio toliko visok da je mogao doseći oblake. Prema legendi, Strahinju je na kraju porazio domaći junak Matija Gubec.

Pregled putovanja

Za kraj si možemo postaviti pitanje je li putovanje prošlo po planu i možemo reći da jest. Vrijeme nas je poslužilo, imali smo super voditeljicu puta I izvidnike.

Pošto smo bili veća grupa zahtjevalo se konstantno komuniciranje glave i repa grupe kako bi svi ostali zajedno, jer cilj izleta je da se zabavimo zajedno.

Moj osobni cilj je bio da se popnem na vrh I ulovim žig 😊  upoznala sam puno zanimljivih ljudi I jedva čekam naš sljedeći izlet na Kum.

Anja Svecarovski