8.-9.10.2022.

Vrijedni članovi PDS-a Velebit su za vikend 8. i 9.10. odradili 3. ovogodišnju akciju markiranja. Ovog puta je, nakon dugo vremena, na red došla  VILA VELEBITA, Memorijalna planinarska obilaznica Planinske satnije Velebit.

Obilaznicu “Vila Velebita” osnovao je i prvi puta markirao 2016.g. Željko Avdagić (Deda). Obilaznica obuhvaća područja Paklenice i Tulovih greda na kojima je djelovala Planinska satnija Velebit (PSV) za vrijeme Domovinskog rata (više info možete saznati na linku i ako nabavite knjižicu obilaznice). Obilaznica obuhvaća ukupno 18 kontrolnih točaka. 

Akcija markiranja obuhvatila je obnovu i popravak markacija na lokacijama kontrolnih točaka i prilaza kontrolnim točkama koje se nalaze u području Male i Velike Paklenice. Obnova je bila nužna jer su markacije zadnji puta obnavljane djelomično u 2016., djelomično u 2018. te su bile slabo vidljive i zapuštene. 

Obnovljeno je 8 markacija koje obuhvaćaju segment II. etape djelovanja Planinske satnije Velebit: KT 8 Ljuska, KT 9 Smjer kroz Okno, KT 10 Manita peć, KT 11 Jurline (620 m), KT 12 Sv. Jakov (700 m), KT 13 Mala Paklenica - Orljača, KT 14 Ulaz u Malu Paklenicu, KT 15 Seline te jedna markacija koja je dio I. etape: KT 1 Planinarski dom »Paklenica«. 

Zbog zahtjevnosti terena akcija je trajala puna 2 dana: početak je bio u subotu 8.10.2022. u 6h ujutro kada su markacisti krenuli iz Zagreba, a završila je u nedjelju 9.10.2022. u 20h povratkom u Zagreb. Akcija je ujedno poslužila da se Velebitaše dodatno educira o markiranju planinarskih putova kako bi u narednim akcijama mogli samostalno djelovati. 

Markaciste iduće godine očekuje još jedna takva zahtjevna akcija koja će obuhvatiti preostalih 9 točaka obilaznice. 

Hvala Ani, Robertu, Draganu, Josipu, Tomislavu, Filipu, Dariji i Valentini na pomoći i ustrajnosti. 

Zahvale na podršci akciji: PDS Velebit, PO PDS Velebit, NP Paklenica, Planinarski dom Paklenica

Iva Žulić