09. - 10. 07.2022.

Izlet za 18 najbržih prstiju pod vodstvom svima nam dragog Filipa Hercega. Početni plan je bio vrlo nadobudan i trebao je biti hardcore, ali stvari su se malo drugačije razvile.

Dogovor je bio pokret pred cugom u 6:30, ali se to malo pomaklo na nekih 6:45. Pokret prema Sloveniji u smjeru Kranjske gore. Do mjesta Konec smo trebali proći kroz dolinu rijeke Soče i Italiju. Uska cesta, ali vrhunska panorama.

Dolazimo u Konec pred Dom dr. Klementa Juga oko 11:20, dok smo se svi spremili pokret je bio točno u 12:00. Staza u odličnom stanju i prilično široka, ali je i nagib bio solidan. Krećemo se u smjeru Doma pri Krnskih jezera. Tu se roka bez odmora. Ukupna dionica 5.5 km i vertikalna razlika je 685 metara. Temperatura je bila pristojna jer je gotovo cijela dionica kroz šumu i bilo je ugodno hodati. Pauze od pola sata nastavljamo dalje. Plan je bio da se nakon Krnskog jezera krene prema vrhu Vrh nad Peski, ali je na kraju veći dio grupe odustao od toga. Marko i Gorna su ipak krenuli prema vrhu. S njima smo se kasnije sreli na Krnu.

Na Krnskom jezeru radimo kraću pauzu za slikanje i peglamo dalje. Na ovoj dionici je bilo nešto teže jer nije u šumi i sunce fino prži, ali nismo se dali. Teren je uglavnom stjenovit s dijelovima pod siparom, ali nije strm. Od Krnskog jezera do vrha na Krnu dionica je dugačka 5 km, a visinska razlika je bila nekih 800 metara. Radile su se kraće pauze i na Krn (2244 m.n.v.) su zadnji stigli u 17:00. Tu nam se pridružuju Marko i Goran koji su obišli i Vrh nad Peski i susjedni vrh Batognicu (2164 m.n.v.).

Na vrhu radimo pauzu od pola sata i dio ekipe nastavlja prema skloništu Gomiščkovo zavetišče na Krnu (2182 m.n.v.). Originalno se u njemu trebalo spavati, ali zbog nedostatka mjesta u skloništu plan je bio spavati u domu pri Krnskim jezerima. Zbog toga se nismo penjali na Vrh nad Peski (2176 m.n.v.). Kako je grupa imala rekreativni tempo, posjetom tom vrhu bi riskirali kasni silazak u dom gdje se noćilo, pa je odlučeno da se spustimo do najkasnije 21:00 sat.

Dio ekipe večera u skloništu s vrhunskim pogledom, a dio s vrha Krna kreće prema domu pri Krnskim jezerima. Svi dolaze do 21:00 sat i nakon pive i odmora kreće se prema spavaonicama. Raspoređeni smo u dvije spavaonice, glasniji spavači idu u četverokrevetnu, a ostali u veću spavaonicu. Smještaj uredan i čist.

S obzirom na to da je naš voljeni vođa ekspedicije, Filip, zamislio turbo turu, prije spavanja se vijeća što sutra. NA stolu su dvije ponude jedna SM, a druga turistička laganica. Naravno bira se laganica i kupanje u rijeci Soči. SM tura je uključivala uspon na vrh Velika Baba (2013 m.n.v.), nekih 5 sati hoda i povratak u Konec, pa Zagreb.

Turistička tura je zakazana s početkom u 9 prema parkingu u Konecu i domu dr. Klementa Juga. Nakon silaska čekamo regrupiranje i pijemo kave/pive. Sakrili smo se i od kratkog pljuska koji nas, zanimljivo, nije zalio.

U 11:15 se trpamo u vozila i idemo prema kupalištu na rijeci Soči. Soča, k'o Soča nije razočarala i fotke su bile vrhunske. Hrabri su se kupali, ostali sunčali i malo rashlađivali stopala. Nakon kupanca krećemo prema Italiji i ručku u restoranu Chalet al Lago na jezeru Lago di Predil. Panorama izvrsna na putu prema jezeru i okolica talijanskog grada Tarvisia. Jezero vrlo lijepo, restoran za zaobići. Dio ekipe hajpa restoran „Kod Jožice“ na putu nakon Kranjske Gore.

Nakon ručka krećemo prema jezerima di Fusine (superiore i inferiore). Lagana šetnjica oko jezera s pogledom na Mangart. Nakon šetnje dio ekipe kreće prema Zagrebu, a dio prema restoranu „Kod Jožice“ i pogledom na vrh Špik (1482 m.n.v.) i zalogajem zanimljive Špik torte. Odličan restoran koji preporučujem putnicima namjernicima i gastro entuzijastima. Nakon večere povratak prema Zagrebu gdje se dolazi u kasnim večernjim satima (21:30). Meni je ovo bio izvrstan izlet na kojem Filip kao i inače nije razočarao.

Luka Eršte