U nedjelju 3.7.2022. Velebitaši su uspješno odradili još jednu akciju markiranja. Tog sunčanog i toplog ljetnog dana glavni zadatak je bio očistiti i obnoviti markacije na stazi 32 Rog - Velika peć, jedinoj stazi na Medvednici za koju je zadužen PDS Velebit.

Na akciji se okupilo impresivnih 9 Velebitaša. Postoji više načina kako doći do staze, a mi smo odlučili krenuti iz Čučerja (neki stigli direktno autima, neki busom iz Dubrave). Nakon početnih rekapitualacija gdje je tko i u kakvoj aktivnosti proveo subotu, oko 9:30 krenuli smo stazom br. 29 Hukmani (Čučerje) – Rog. Početak staze vodi kroz samo Čučerje, uz obavezno pozdravljanje mještana 😊, zatim kroz šumu širokim putem i pred kraj strmim usponom do staze br.1. Putem smo zastali na kratku okrjepu kod kapelice Marije Snježne.

Na stazi br.1 putokaz nas vodi u smjeru istoka, 10-ak min do raskrižja s našom stazom br. 32. I tada kreće akcija. Markacije nisu obnavljane +7 godina, tako da smo imali puno posla. Svatko je dobio svoj zadatak: 1 osoba za škare, 1 za žičanu četku, 2 za bijelu boju, 3 za crvenu boju, 1 za sivu boju i 1 voditelj. Svi su se brzo snašli i uigrano krenuli u uređivanje staze. Staza je ima razne zanimljivosti, pa se tako putem nailazi na lijepo mjesto za odmor ispod visoke stijene, osunčani vidikovac, strmi spust do špilje Velika peć, osiguran gelenderom i sajlom. Susreli smo i neke starije planinare koji su nam otkrili svoja skrivena mjesta za odmor. Akcija je sve skupa trajala cca 4,5h.

Povratak je bio preko planinarskog doma Lipa na kojem smo zasluženo predahnuli (hint: imaju odlično Tonča pivo iz Čučerja), i zatim stazom br. 53 kroz livade i šumu do izvora hladne vode i do Čučerja. Cijeli izlet zaokružili smo još jednim gastronomskim užitkom - burgerima u Restoranu Markuševec.

Hvala Mihaelu, Josipu, Ivani, Teni, Taidi, Draganu, Dori i Josipu što su izdvojili vrijeme za ovu akciju i pomogli da sve brzo i veselo odradimo! Hvala ekipa! Vidimo se na budućim akcijama.

 

Iva Žulić