Te nedjelje Lidija T. i ja smo sjeli na vlak u 8.07, smjestili bicikle (iako je vlak oznacen za prijevoz bicikala, nije bilo posebnog vagona?!) i otisli do Karlovca.
Ideja je ne previse ambiciozan krug uz Koranu i niz Mreznicu, 40-tak km i to za dugackih puno sati (jer nam se nije dalo vracati vec u 17.30, pa je zadnji vlak za natrag, i jedan od onih koji bi trebao prevoziti bicikle u 21.31...)

Ruta je bila taman za ugodan cijeli dan. (Dugo vremena i poprilicno godina iskustva je covjeku potrebno da prestane planirati prevelike rute i napokon pocne uzivati ... :D)

link-ruta:
https://www.bikemap.net/en/routeplanner/?waypoints=orstGcz%7B%7DAlgQoxGvyA%60aH%7D%7CCppJwyBk%60A__FmPoiDifH#/z11/45.444235,15.6614667/basic

Malo smo istrazivali izlaz iz Karlovca. Kljucna rijec je Turanj.
Nakon toga, sve je bilo lako: Belajske Poljice - divno kupaliste; drugo, sa slapicem je u Velemericu, odakle prekrasnom ne prometnom cestom prema Barilovicu gdje je kupaliste 'opremljeno' sadrzajima za ozlijedit se po volji: skakaonica s vrbe, strik za bacanje, ... i stari grad.
Cak i funkcionalna bitrija-dvije!

Onda pocinje kratka epizoda avanture kroz podrucje od Korane do Mreznice (Carevo Selo). Nasli nesta gljiva u sumarku. Bilo je malo vruce tad, nesto uspona, itd. ali sve skupa jako lijepo.
I prije nego sam ocekivao vec je bio (konacni) spust natrag na Mreznicku stranu - dodje se negdje oko Mreznickog Briga, taman kod kafica (iako s druge strane rijeke) "Jungle bar" uzvodno od Belavica...

Tamo smo osjetili da je Mreznica fest mrzla. Okupali ali ne bas da smo se satima pacali... ok, Lidija nije odolila jednom od slapica koji su tamo impresivniji nego na toploj Korani.
Onda preko Belavica ali sve s desne strane Mreznice, da se ne uplicemo u prometne ceste. Nije dugo proslo pa smo vec negdje oko Duga Rese imali novo kupanje. Tamo je bila i taman zrela divlja tresnja sto nam je utazilo zedj, vise nego glad.
Bio i neki Jazz fest, ali nismo se zadrzavali. Pa samo dalje kroz industrijsku zonu DugaRese i predgradja Karlovca...
Zanimljivo - tamo isto ima divnih podrucja uz Mreznicu, kako je industrija prestala s radom ti dijelovi postali su neki alternativni urbani centri okupljanja s kazicima na sedrenim barijerama ispod ostataka industrijskih dimnjaka i hala...
(Scene kao iz nekih postapokalipticnih FPS-a, ili bar nalik paintball podrucju oko Brestovca, ali s rijekom. Dobro je sto nema smeca uz rijeku, pa bizarnost dolazi samo od urusenih arhitektura okolo. Einstuerzende Neubauten, ako se tko sjeca Jabuke iz doba darkera ? ili ne.)

Uglavnom jedini nespretni dio je sto se izlaz/ulaz u Karlovac prema Turnju 'uredjuje' pa je jako nespretno gurat se s hrpom autiju jednu kratku (200-300m) straftu preko mosta.
Onda se dodje na Foginovo (kupaliste), prodje Zvijezdu i uz nesto trazenja stize na odrediste - pizzeriju Tiffany, meni finu, ali uz ne bas prepristojnu konobaricu.
Pa se nakraju ipak zurilo i na najkasniji vlak....

Tko nije za ubit se od voznje i iskoristit dan u zurbi nego voli 'na tanane', pomalo, ovo je bic. izlet rijetko aman-taman za to osigurat.

Tekst: Vjeran Gomzi
foto: Lidija Tadijanovic