Gorsko zrcalo

Napokon dugo očekivani izvještaj s Gorskog zrcala!

Neki su možda već i zaboravili na ovaj izlet, ili da do sad nije bio izvještaj! Smijeh! A zato je sad vrijeme da se prisjetimo kako nam je bilo dobro i da napravimo plan da ga uskoro ponovimo!

10.04.2022. prema planu izleta bio je izlet na Tursku goru. Obzirom je vrijeme bilo koma u visokim gorama (snijeg, kiša, vjetar), odlučili smo iskoristiti vikend i napraviti vježbe na Gorskom zrcalu koje su prema planu trebale biti tek neki vikend kasnije.

Obzirom je za Zagreb prognoza za vikend bila polu kiša polu sunce, dogovor je pao na nedjelju 10.04.2022! Imali smo sreće, jer je za nas prognoza bila „polu sunce“, za razliku od subote kada je Matko uživao u „polu kiši“ dok je hodao transferzalu!

Našli smo se oko 11h na mjestu ispred ravne vertikalne ploče zvane Gorsko zrcalo pored kojeg prolazi staza br. 23 koja ide do Hunjke. Većina nas se elegantno dovezla autima skoro ispred zrcala, hihihi, dok su Karmen i Zdenko stigli s druge strane hodajući od Puntijarke preko Hunjke (lagana šetnjica). Preko puta zrcala se nalazi mjesto za roštilj i druženje. Tu smo odložili hranu i piće za druženje koje će uslijediti nakon vježbi.

Odmah smo krenuli u akciju! Veći dio ekipe je u trenu potrčao na vježbu spuštanja niz stijenu (absail), dok je drugi manji dio (i ja) ostao na vježbi izvlačenja unesrećenog iz pukotine, jame ili drugog mjesta gdje bi se moglo upasti, odnosno podizanje palog penjača tehnikom zvanom Sv. Bernard. Zanimljivost:  tehnika je dobila naziv po Svetom Bernardu koji je zaštitnik planinara, alpinista, skijaša, gorskih spašavatelja. Rođen 1020. godine u  blizini Annecyja, u okrugu Savoy, Francuska, zajedno s drugim redovnicima se brinuo o siromašnima i putnicima koji su putovali planinskim prijevojima i to su zapravo bili prvi gorski spašavatelji. Inače, danas je u Annecyu najpoznatija europska tvrtka alpinističke i planinarske opreme Millet.

Obje vježbe su jednako važne, ponekad i život znače i treba im pristupiti s punim zanimanjem, jedino što je absail ovako puno, puno zabavniji, pa je velika većina odmah potrčala na igru! Gore na stijeni su ih čekali Šuka, Vanja i Matija, a nas par smo ostali sa Žanom raditi Sv. Bernarda. Kako je Žana rekla, ne želim ići u navezu s nekim tko ne zna Sv. Bernarda! Kažem ja, niti ja! Pa ajmo onda ispočetka! Treba to dobro uvježbati! I za absail i za Sv. Bernarda treba dobro znati koristiti prusik.

Zanimljivost: Austrijski alpinist i gorski spašavatelj Karl Prusik najviše je poznat po čvoru kojeg je izmislio. Koristio je taj čvor na kratkom užetu (tzv. zamka), uz glavno uže i nekoliko karabinera, 1931. godine i smislio je tehniku kojom jedan čovjek može podići drugog koji je upao u ledenjačku pukotinu ili pukotinu u stijeni. Dao mu je naziv Sveti Bernard.

E sad nakon teorije, da se vratimo praksi! Hehe! Nas par smo izvlačili unesrećenog iz pukotine uz pomoć Francuzice i Sv. Bernarda, a ostali su se sigurno pomoću prusika spuštali niz zrcalo. Slijedila je zamjena dok nismo svi prošli sve, čak i nekoliko puta!

Nakon vježbi uslijedila je prava gozba! Svatko je nosio što je htio jesti, pa je tu stvarno bilo svega, od hamburgera s guacamole do T-bone steakova! Od cuge sve vrste piva, pa do vrhunskog vina koje je ponio naš Ivan! Kako Ivan kaže, takvo vino se ne pije iz plastičnih čaša, pa je ponio set staklenih čaša na stalak! Genijalno! Tihana je donijela domaće štrudle, a Karmen neke fine muffine….uglavnom…ovo definitivno moramo ponoviti!

I šećer na kraju! Naš vođa Šuka je slavio okrugli rođendan! Juhuu! Tako da smo htjeli učiniti ga posebnim, pa smo mu poklonili stablo manga! Zašto stablo manga, znaju oni koji trebaju znati! Šuka, nadam se da drvo raste i da se dobro brineš o njemu, te da ćemo uskoro brati plodove!

Ana