Ljudi kažu, da postoji neka tajna veza između čovjeka i prirode…a mislim da se ta tajna veza već lani splela veza između Velebitaša i MoslaVine. Zato sam i predložila da opet ovog proljeća posjetimo divan kraj u kojem živim.

U planu je bio dvodnevni izlet, prvi dan obići skriveni dio Moslavačke Gore, skroz na sjeveru i posjetiti Kamene kugle, a drugi dan uz dotok ostalih veselih „mladih“ i „iskusnih“ velebitaša otići na centralni dio Moslavačke Gore.

Moslavačka gora smjestila se između triju rijeka: Česme, Lonje i Ilove unutra dviju županija Sisačko-moslavačke i Bilogorsko-Bjelovarsko-bilogorske županije. Najviši Vrh je Humka 489 m n.v., a uz njega jedan od najljepših je travnati vrh Vis 444 m n.v., odakle se pruža divan pogled na istočne obronke Moslavačke gore.

U subotnje jutro, nas 10 je krenulo iz Popovače, preko Gornje Jelenske do Baze, gdje smo ostavili automobile. Ispred nas je bio hod od oko 22km i znali smo da nema šale. Krenuli smo nabrijano prema Kaluđerovom grobu, ali morali smo malo zastajkivati da bi uživali u pogledu na dolinu u kojoj se u jutarnjem suncu kupala Gornja Jelenska. Nakon 2h došli smo do Pešuta, male zaravni, od koje put dalje ide prema Bjelovaru. Naš smjer je bio lijevo prema kamenolomu Samarice i neobičnim Kamenim kuglama.

Na putu prema Kamenim kuglama

U zraku se osjećalo proljeće, a putem su nas pratile šumarice, jaglaci i ljubičice. Napokon je zima popustila svoj snažni zagrljaj i nije nam bilo druge nego „poletjeti“ na krilima prirode, kao naša Taida.

#Freedom# Taida

Magmatitne Kamene kugle su jedno od najmističnijih mjesta u Regionalnom parku Moslavačka gora. One su oblikovale u procesu nastanka (hlađenja) stijene, tkz. kuglastim lučenjem. Zanimljiva je vrpčasta ili trakasta tekstura same stijene. Također u portugalskom geoparku Naturtejo postoji sličan fenomen kamenih kugli.

Naravno da smo se odmah popeli na njih, a na jednoj koja je podijeljena na dva dijela, odmah smo složili priručni stol i malo zamezili.

Magmatitne Kamene kugle

Uslijedio je povratak preko vrha Mjesec (354 m n.v.) i strmog uspona, zasluženo nazvano Strma Međa, u Bazu. Brzo smo sjeli u automobile i pravac selo Mikleuška, gdje nas je Ozren čekao u svojoj drvenoj kučici, budućem OPG-u „Vrata MoslaVine“ sa moslavačkim specijalitetima i roštiljem.

Moslavački specijaliteti

Noć se spuštala nad mirno selo Mikleuška, a mi smo lagano uz mezu, zanimljive sireve i roštilj uživali uz vatricu. Gitarist Marin nas je potaknuo i da zapjevamo uz pucketanje vatrice „sotto voce“.

Uz vatricu…

Svanulo je divno proljetno jutro. Mir, jutarnja rosa i prve sunčeve zrake probijale su se do naše male kučicu u cvijeću.

Budući OPG „Vrata MoslaVine“

Uz prvu jutarnju kavicu i obilati domaći doručak, dočekali smo ekipu koja nam se priključila drugi dan. Potrudili smo se da na ovom izletu spojimo „mlade“  i „ malo mlađe“ velebitaše. Neki od nas nismo vidjeli 20-tak godina. Bilo je jako emotivno ponovno se prisjetiti dogodovština iz planina i naših bezbrižnih studentskih dana. Sve smo pozvali za stol da malo pojedu prije kretanja put jezera Mikleuška i Crkvenog jarka.

Centralni dio Moslavačke gore sa Crkveni jarkom, mnogi se slažu sa mnom, najljepši je dio Moslavačke gore. Mali potočić, slapići i netaknuta priroda prate vas cijelim putem. Turistička zajednica grada Kutine u suradnji sa PD „Yeti“ trenutno radi na izradi poučne staze i planira se napraviti drveni mostići sve do vrha Humke i stazu službeno otvoriti. Vrijedne ruke moslavačkih planinara, svaki vikend užurbano završavaju stazu i mostiće, koju od milja zovu „Mala Venecija“. Do sada ih je napravljeno preko deset, a također kao jedna od zanimljivosti da na Moslavačkoj Gori PD „Yetti“ grade tkz „ognjšća“. Ima ih devet i odlična ideja je istražiti gdje se točno nalaze i usput nešto ispeći na njima.

Put je vodio do  ostataka Pavlinskog samostana iz 13. stoljeća _Bela Crkva .

Doručak „kod Ozrena“
Vesela ekipa na putu za Crkveni jarak
Pavlinski samostan Bela Crkva iz 13st

Uz mali odmor i razgled Bele Crkve popeli smo se 30-tak minuta do travnatog vrha Vis (444 m n.v.) , odakle se pruža divan pogled na Kutinu i istočne obronke Moslavačke gore.

Velebitaši na Visu

Laganom šetnjom i uz priču sa starim i novim prijateljima stigli smo do najvišeg vrha Humka. Tu smo malo zasjeli, i naravno što bi drugo, pogodite, nego zamezili. Sve smo izvadili na zajednički stol i uživali u delicijama, kao što je običaj kod planinara i uz to velebitaša.

Vrh Humka, 489 m n.v.

Punih trbuha, krenuli smo nizbrdo i uz smijeh i šale, preko divnih mostića spustili smo na glavnu makadamsku cestu prema jezeru Mikleuška, poznatom izletištu kutinjanki i kutinčana.

Skriveni biser Moslavačke Gore – Crkveni jarak

Zelene livade oko njega također pružaju mogućnost odmora i uživanja, a planira mu se također vratiti prvotni sjaj u sklopu projekta TZ Kutina.

Malo smo se odmorili uz jezero na novim klupicama i ležaljkama, te krenuli prema selu Mikleuški i našem Ozrenu, gdje se krčkao slasni gulaš od divljači. Ekipa je mogla degustirati i autohtono vino škrlet, na što je Moslavina posebno ponosna. Na stolu se našla i domaća salata od mladog matovilca i maslačka. Tražio se tanjur više, pa je domaćin bio zadovoljan.

Gulaš od divljači, uz budno oko Marka RnR

Nakon ručka uz kavicu, okupili smo se oko stola različite generacije velebitaša. Bez obzira na razlike u godinama osjetilo se to zajedništvo, taj naš „velebitaški duh“. Mladi koji su tek došli u društvo, iznenadili su se podvizima, prehodanim planinama i dolinama nas starijih i obećali smo si da ćemo pokušati opet biti zajedno na nekom novom izletu. Ideja su već pale: Lika, Žumberak, Dinara, Svilaja, Zavižan….a onda ponovno i Moslavačka gora.

Jezero Mikleuška

Na kraju vikenda, osjetila sam „slatki umor“, ali bila sam sretna jer su velebitaši uživali u MoslaVini i gostoprimstvu Moslavčana. Već sutradan ujutro bila sam spremna za neke nove visine i daljine…

Tonća Ćaleta Prolić