Snježnik- 2. antivalentinovski izlet

Dana 13.02.2022. godine skupna hrabrih velebitaša bez našeg Drageca  krenula je na 2.antivalentinovski izlet, ovaj put smo se odlučili krenuti na Snježnik-zimski uspon.

Tradicionalno okupljanje kod Arene te pokret u 7:30. Prvu pauzicu i Mekić obavili smo na odmorištu Vukova gorica, te punih trbuha krenuli prema Platku.

Nakon okupljanja  na velikom parkiralištu preko puta PD Sušak krenuli smo planiranom rutom u punoj opremi sa derezama, zimskom opremom i termosicama punih čaja. Vrijeme nas je poslužilo, te uz sunce i snijeg entuzijazam je bio na maksimumu.

Platak je bio okupiran  sa skijašima koji su odlučili iskoristiti predivan dan, na putu smo sreli i neka poznata lica iz velebita.  Sljedeći dobro označene markacije i GPS trag uz mali uspon kroz šumu i utaban snijeg prolazimo Rimskom cestom sve do Rimskih vrata , gdje skrećemo  prema Snježniku, prateći dobro  markirane oznake . Zbog povećeg nagiba i skliskog snježnog terena obukli smo dereze za lakši i sigurniji uspon, te preko šume dolazimo na oštri uspon s kojeg nam se već počinje pružati prekrasan pogled na sunčani  Kvarner i Risnjak pod snijegom. Nakon uspona, bez problema prolazimo i kameni greben uz malo penjanja i dolazimo do  vrha Snježnika na 1505m (za dva sata planinarenja) s kojeg se pruža prekrasan vidik na sve strane svijeta od Jadranskog mora i otoka, Učke prema planinama u Sloveniji. 

Na vrhu iskorištavamo svaku zraku sunca koju upijamo te uz to imamo okrepu kolačićima i čajem. Nakon zajedničke fotke spremni smo za pokret, za povratak smo odabrali kružnu turu te krećemo prema Grlu kroz koje je silazak strm i zanimljiv po snijegu, ali uvelike olakšan sa derezama. Ni strmina, ni snijeg nisu nas spriječili da opalimo nekoliko selfija niz silazak uz pogled na dom koji je nažalost napušten. Nakon pola sata spusta, ponovno prolazimo kroz šumu i povratak nastavljamo kroz istu stazu sve do podno Žičare gdje se susrećemo sa riječkim članovima  PD Velebit, te nakon kratkog druženja dolazi vrijeme za rastanak.

Dok su se neki odlučili za rani povratak u Zagreb, drugi su odlučili  obogatiti izlet i gastronomskim aspektom, te smo produžili za Rijeku na kavicu uz more, a na povratku smo posjetili i poznati restoran u Fužinama koji nas je oduševio sa jelima od divljači i štrudlom.  Nakon gastro gozbe siti  i umorni krenuli smo prema Zagrebu u večernjim satima.

Monika Mačkić