Samoborsko

Nakon poziva mog novog prijatelja Marka Ivanuša da se pridružim izletu PD VELEBIT, odlučila sam ovu subotu provesti na Samoborskom Gorju sa novim planinarskim društvom.

Već u petak navečer sam bila lagano uzbuđena i baš sam se veselila izletu.

Našli smo se svi ujutro u pola 9 na parkiralištu u centru Ruda 

Krenuli smo laganim usponom asfaltnom cestom između obiteljskih kuća i vikendica oko 1,5 km te nakon toga nastavili planinarskom stazom i to stalno uzbrdo. Moram priznati da mi se jako svidio početak i uspon, taman za dobro cardio zagrijavanje.

Nakon laganog uspona po cesti došli smo na planinarsku stazu i došli do vrha Plešivice gdje smo i napravili i prvu okrijepu hranom i pićem. Pogled je bio lagano u magli, ali svejedno nas to nije sputalo da uživamo u njemu.

Nakon kratke okrijepe krenuli smo nizbrdo prema Prekrižju Pleševičkom. Tamo se odvijala baš trail utrka i pridružili smo se svi spontanom slikanju na njihovom cilju.

Krenuvši dalje došli smo prema račvanju rute Japetić-Oštrc i došli na vrh Rančerje. Tamo smo uživali u pogledu prema Samoborskom gorju. Nakon kratke pauze krenuli smo makadanskim putem prema vrhu Oštrca s time da smo skrenuli na pravi planinarski put s lijeve strane i uživali u laganom putu po grebenu gdje su i neki popadali, ali i bar smo se svemu dobro nasmijali ☺

Uskoro se spuštamo sa tog grebena i penjemo se na sami vrh Oštrca gdje se svi zajedno slikamo.

Spuštanjem od vrha dolazimo do planinarskog doma Željezničar gdje radimo veću pauzu za okrijepu i ručak. U dugovoru sa ekipom odlučili da ne idemo kraćom stazom prema Rudama već da idemo obilazno preko Velikog Dola jer je duži i lakši za spuštanje.

Nakon ture od cca 15 km dolazimo do našeg cilja u Rudama gdje smo se i na početku dana našli. 

Cijela tura je bila odlična i zabavna te sam upoznala divne nove ljude te se veselim novim druženjima i izletima.

Hvala divnom i strpljivom vodiču Filipu na svemu i odličnom vođenju izleta te hvala mom novom prijatelju Marku za poziv na ovaj super izlet!

Maja Antolić