POHOD NA RATITOVEC

Ranim jutrom u subotu, 5.2. šest planinara je krenulo s Jankomir parkinga put Slovenije prema Ratitovcu i vrhu Altemaver (1678m). Planina Ratitovec je dio Julijanskih Alpi, koja pruža jedan od najbolji vidikovaca s pogledom na Triglav, ali i lijepu šetnju kroz crnogoričnu i bukovu sumu. 

Opremu smo naravno prilagodili vremenskim uvjetima pa smo imali spremne dereze, stapove i toplu odjecu. Prije polaska provjeriti putovnice/OI/EU potvrdu i nešto Eurica. 

Laganom vožnjom i podužom stankom za kavu “prihajali” smo oko 9h u mjesto Prtovc, gdje ostavljamo aute na parkingu pokraj crkvice (parking se placa 2E po danu). Provjera opreme, namještanje dereza, stapova… Jednako tako laganim korakom krećemo kroz sumu do planinarskog doma – Krekova Koca. Sama staza nije zahtjevna, pa cak ni zaleđeni dijelovi ne predstavljaju preveliki izazov za ovu malu skupinu veselih planinara. Izlaskom iz sume dolazimo do prijevoja Razor, gdje nas putokaz usmjerava dalje prema domu. Od ovog dijela koristimo dereze za strmiji uspon naprijed. Snijeg je bilo i vise od očekivanom pa smo iskoristili svaku priliku za fotkanje 😊. Temperatura je bila oko 0 uz stalnu pratnju sunca. Do samog planinarskog doma nam je trebalo cca 2.30h, plus još 20ak min to vrha Altemaver.

Staza do Altemaver vrha pruža prekrasan pogleda na okolne planine i vrhove, ali nismo bili te sreće za cisti pogleda prema Triglavu jer nam se prema kraju dana počeo približavati veliki crni oblak ☹. Bez obzira na veliki crni oblak stajemo svakih par metara kako bi uhvatili ljepotu vidika sa svih mogućih strana i kako bi naravno nazdravili još jednom osvojenom vrhu.

Nakon spusta s Altemaver i Gladkog vrha ručali smo u Krekovoj koci, koja ima odličnu hranu i domaće krafne 😊.  Pozdravili se s susjedima Slovencima koji su u čudu da smo došli iz ZG na njihov Ratitovec uz smiješak kako će oni kod nas na ljeto u Dalmaciju. Za povratak smo se odlučili spustiti istom stazom natrag kroz Razor i do kraja izbrusiti tehniku hodanja sa derezama s povremenim proklizavanjima.

Izlet nam je donio lijepo sunčano vrijeme, prekrasne poglede i ekipu za 10!

Maja Jurčević