Našu avanturu započeli smo u nedjelju ujutro gdje smo se iz Zagreba uputili prema Mrkoplju,  u kojem nas je čekao dio ekipe iz okolice Zagreba i također iz Istre.  Tamo je uslijedila kava u  poznatom "Sušilu"  i lagano autima krećemo prema Tuku.

Od Tuka makadamskom cestom dolazimo do 13. kilometra i ostavljamo  aute te krećemo u akciju. Nakon ni 5 minuta hodanja, našoj dragoj Klari su se raspale gojze, no, na sreću, jedna od naših suputnica je u ruksiću imala gojze viška i time spasila stvar. Iskreno, kao planinarka početnica nisam znala što me očekuje, osim da sam silno željela vidjeti Ratkovo sklonište.  Naš voditelj Marko Ivanuš  se odlučio za obilazak  Zapadne strane,  s tim da je uz nas išla jedna poveća grupa planinara iz Matice i tako smo se kretali  mic po mic i kratkim strmim usponom stigli smo do vrha Samarskih stijena.  

Strme stijene, pukotine, šuma koja nalikuje prašumi, visoka trava, zarasle staze na prilično dosta mjesta, red kamenih, red zemljanih podloga… Uglavnom, preskakanje hrpe  kamenja i srušenih stabala koja priječe put. Penjanje po prekrasnim gromadama kamena, divni pogledi i prizori i tako sve do Ratkovog skloništa.  Tu smo malo zastali, ne bi li odmorili, provjerili da li treba počistiti sklonište i pobrinuti se oko toga da ima drva za loženje. Podružili smo se i sa ostalim planinarima koji su dolazili. A tu  smo pauzu iskoristili kako bi se svi međusobno bolje upoznali i pripremili  za povratak ka početnoj točci, dakle hodanje sve do šumske ceste Tuk. Nezaobilazan je bio  i topli obrok i kava u planinarskom domu "Bijele stijene". Tu  nam se pridružila na kavi i ekipa koja je isla iz Zagreba, ali  na Vihorašlki put. Nakon toga zaputili smo se i do Begovog Razdolja na rakiju kod Marijane Brekalo koja nas  je srdačno sve ugostila. Iza 20 h uslijedio je povratak u Zagreb. Istaknula bih da je posjet Samarskim stijenama za mene potpuno novo, predivno  iskustvo. Zahtjeva fokus i koncentraciju, ali i ujedno naglašavam  to  divljenje i poštovanje prema netaknutoj prirodi. Sigurna sam da će mi ostati u dugom sjećanju.

Izletu su prisustvovali:  Klara Filakovity,  Tomislav Ivančić, Marko Ivanuš.

By Patricia Dučkić