Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit ili kraće PDS Velebit organizira 44. opću planinarsku školu.

O Društvu…

PDS Velebit je osnovan još davne 1950. godine izdvajanjem skupine sveučilištaraca iz tada jedinog matičnog planinarskog društva Zagreb. Članovi PDS-a Velebit su izgradili i održavaju Ratkovo sklonište na Samarskim stijenama i obilaznicu “Vila Velebita” na području Velike i Male Paklenice te Tulovih greda.

PDS Velebit i danas okuplja mlade i sve koji se tako osjećaju. Uvijek nas veseli dolazak novih ljudi, na koje nastojimo prenijeti svoj entuzijazam, pozitivnu energiju i ljubav prema prirodi. To činimo, između ostalog, kroz škole, pa tako ove godine održavamo opću planinarsku, alpinističku i speleološku školu te visokogorski tečaj.

O Školi…

Opća planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta, prema Pravilniku o općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza – HPS-a. Školu provode aktivni članovi PDS-a Velebit s višegodišnjim iskustvom u planinarenju i školovanju novih planinara.

Škola polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje kroz brojna predavanja i osam terenskih vježbi organiziranih u Sloveniji i Hrvatskoj. VAŽNO: Prije početka planinarske škole bit će organizirana tri termina za uvodni izlet na Puntijarku, na kojem će svi zainteresirani dobiti osnovne informacije o planinarenju i onom što ih očekuje na planinarskoj školi. Uvjet za upis planinarske škole je doći na jedan od tih uspona.

Termini: srijeda 1.9. u 18:00, subota 4.9. u 9:00, srijeda 8.9. u 18:00.

Mjesto okupljanja je parkiralište na Bliznecu kod ulaza na stazu br. 19  OVDJE 15 minuta prije polaska. Krećemo stazom br. 19, poznatijom kao Bikčevićevom stazom, do Puntijarke. Planirano trajanje uspona je približno do sat i pol vremena, kratko druženje i spust do 21h. Bilo bi dobro ponijeti nešto toplo za obući (flis, vjetrovku ili jaknu), jer su na Sljemenu znatno niže temperature navečer i svakako treba uzeti neku lampu, po mogućnosti naglavnu.

Procedura upisa u planinarsku školu:

Dolazak na jedan od tri upisna uspona na Sljeme, gdje ćete dobiti jedinstveni kod pomoću kojeg se trebate javiti na našu mail adresu (pdsvops@gmail.com) do četvrtka 9.9.2021. u ponoć.

Zatim ćete na svoju mail adresu dobiti upitnik, koji trebate ispuniti do kraja petka 10.9.2021. Tijekom vikenda razmotrit ćemo vaše prijave i ispunjene upitnike te ukoliko ste prošli selekciju, u ponedjeljak 13.9. dobit ćete mail s podatcima za uplatu upisnine (1. rata) i članarine u PDS Velebit.

Predavanja i izleti….

Prvo predavanje je u četvrtak 16. rujna u 20:00 sati u prostorijama Društva u Klaićevoj 42. Bitno  je da prisustvujete jednom od uvodnih uspona na Bikču, jer ćete na njemu saznati sve što vas zanima o planinarenju, našem planinarskom društvu i planinarskoj školi te o daljnjoj proceduri upisa.

Broj polaznika škole je ograničen veličinom predavaonice i kapacitetom planinarskih domova na 30 polaznika. Redovna cijena opće planinarske škole iznosi 800 kuna, a cijena za studente/nezaposlene/umirovljenike 600 kuna (plativo u 2 rate). Uz to je obavezno učlanjenje u PDS Velebit i “markica” HPS-a za tekuću godinu, što je dodatnih 100 kuna za zaposlene osobe odnosno 50 kuna za studente/umirovljenike/nezaposlene + 6 kuna za Vašu planinarsku iskaznicu.

Rok za uplatu članarine i školarine (1. rate) je ponedjeljak 13.9.

Osobe mlađe od 18 godina školu mogu upisati isključivo uz pismeni pristanak roditelja ili staratelja.

U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, zamka, literatura i prezentacije s predavanja i majica. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrane. Ako pojedinac želi prekinuti školovanje zbog privatnih, poslovnih ili zdravstvenih razloga, PDS Velebit nije dužan vratiti novac za školovanje i članarinu u HPS-u.

Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja:
· Priprema za odlazak u planinu
· Oprema
· Ponašanje u planini
· Orijentacija i kartografija
· Oznake na planinarskim putovima
· Meteorologija
· Čvorovi u planinarenju
· Prva pomoć
· Opasnosti u planinama
· Kretanje u planinama
· Prehrana i higijena
· Poznavanje planina
· Priprema i organizacija izleta
· Osnove spašavanja i HGSS
· Povijest planinarstva i planinarska organizacija
· Povijest i ustroj PDS-a Velebit
· Zaštita prirode
· Boravak u planinama i bivakiranje
· Alpinizam
· Speleologija
· Korištenje tehničke opreme
· Ekspedicionizam i visokogorstvo
· I… šećer na kraju – predavanje: Velebitaški duh
Predavanja se održavaju četvrtkom od 19 do 21h u prostorijama PDS-a Velebit, Klaićeva 42.

Praktični dio s vježbama na terenu odvijat će se po prirodnim biserima Hrvatske i Slovenije kroz 8 izleta na sljedećim lokacijama:
18. ili 19.9. – MEDVEDNICA (1 dan)
25. i 26.9. – KUM (Slovenija)* (2 dana)
2. i 3.10. – GOLICA (Slovenija)* (2 dana)
16. ili 17.10. – KLEK (1 dan)
23. i 24.10. – HAHLIĆI/SAMARSKE STIJENE (2 dana)
6. i 7.11. – BAŠKE OŠTARIJE (2 dana)
13. i 14.11. – MOSLAVAČKA GORA (2 dana)
20.11. i 21.11. – PAPUK (ispit) (2 dana)

U slučaju lošeg vremena ili drugih razloga organizatori zadržavaju pravo promjene lokacije i termina izleta.

*Za ulazak u Sloveniju potrebno je imati covid potvrdu, potvrdu o preboljenju covid-19 ili negativan PCR ili brzi antigenski test.

Popis obavezne planinarske opreme za polaznike škole:
Visoke planinarske cipele – gojzerice
Veliki planinarski ruksak (40L do 60L)
Vreća za spavanje i podloga za spavanje
Svjetiljka, najbolje čeona
Prva pomoć
Savjetujemo da posudite opremu od rodbine i prijatelja ako ste u mogućnosti. Planinarska oprema se nabavlja postepeno, stoga pričekajte predavanje o opremi.

Dodatne informacije o školi možete saznati svakog četvrtka na sastanku Planinarskog odsjeka oko 20 sati u Klaićevoj 42, upitom na adresu e-pošte pdsvops@gmail.com ili na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/pdsvelebit/ .

Voditelji škole: Daria Zadravec i Dragan Skorosavljević