Žohari

Iako je formalno završena i 43.Opća planinarska škola,  uz odobrenje i podršku vodstva PO-a i voditelja ovogodišne škole nastavljena je daljnja edukacija i provježbavanje. Organiziran je jednodnevni izlet na obližnji Okić. Zamišljen je kao izlet tehničke naravi- radionica kojom će se zainteresiranima pružiti mogućnost da ponove i dodatno provježbaju naučene uzlove uz praktičnu primjenu istih, te omogućiti usvajanje osnova kretanja po Via ferratama.

19.06.2021., jutro nakon dodjele diploma, iako je interesanata bilo znatno više , ali zbog raznih obaveza ovoga puta nisu bili u mogućnosti prisustvovati, petnaest se planinara okupilo i nakon kratke kave uputilo prema samoborskom gorju. Nakon nešto manje od sat vremena, prisutni su započeli sa zaduživanjem opreme. Uz navlačenje opreme, uvodno su objašnjena  važnost i osnovna načela korištenja pojedinih komada opreme čime su ostvareni uvjeti na odlazak prema lokaciji za vježbe.

Petominutnim hodom po šumovitoj stazi stiže se do malenog, ali dovoljnog proširenja podno stijene za sportsko penjanje i započeo je prvi dio izleta. Osmica, vodička i upletena, lađarac i polulađarac, dvostruki zatezni, i varijante prusika, neki su od uzlova koji su se sa zamkama, većim i manjim ponavljali nakon čega je stiglo vrijeme za praktičnu primjenu istih. Uvodnim riječima o principima izrade jednostavnih sidrišta postavila se linija užeta na strmini na kojoj su se planinari osiguravali, vježbali sastavljanje sistema za spuštanje po strmom terenu  polulađarcem i prusikom kao osiguranjem te isprobavali funkciju istoga.

Izrada i postavljanje gelendera bio je idući dio vježbi. Time su planinari stekli uvid u kombiniranu uporabu i namjenu različitih uzlova te načela sigurnog kretanja po istome, što je ujedno predstavljalo i simulaciju principa kretanja po Via ferratama. Prolaskom po gelenderu svatko od prisutnih je prethodno vježbanu tehniku spuštanja samostalno primijenio spuštanjem sa kosine na stazu čime je zaključen prvi dio izleta.

Nakon kratke pauze i pospreme korištene opreme krenulo se dalje do ulaska na Via ferratu- Žoharov klinčani put. Stiglo je vrijeme da se prethodno vježbane tehnike ukopčavanja primjene na stazi. Nekima rutina, za neke novost u kretanju po visinski izloženim dionicama, princip i pravila su jednaka za sve. Strpljenje, koncentracija, napredovanje bez žurbe i smirenost, preduvjet su za čim sigurnije kretanje a time i ključ za uživanje u penjanju. Unatoč već prisutnom umoru i poprilično nepovoljnim vremenskim uvjetima u vidu visoke temperature i žarkog sunca, uz smjernice i podršku iskusnijih, svi su planinari uspješno ispenjali stazu i sigurno se spustili natrag do planinarskog doma. Neki standardnom šumskom stazom, a nekolicina otpenjavanjem Dragojilina puta.

Raspremanje, prebrojavanje, presvlačenje i pakiranje, pa zasluženi odmor. Zajednički ručak u domu uz iznošenje dojmova, pa predvečernja šetnja Samoborom uz neizostavne kolače i kavu. Odjava tradicionalno uz pićence u Cugu.

Josip Jerković