Sljeme u nedjelju

Prošlu nedjelju okupilo se nas sedmero na Črnomercu od kuda smo krenuli biciklima putevima Sljemena i usponu na vrh. Nakon par kilomertara Kustošijanske ceste zapoceo je pravi Sljemenski uspon Kustošijanskim makadamom. Put je bio okupan proljetnim zelenilom, tempo je bio brz i razgovori su vodili oko rasprave hocemo u Grafičaru ili Risinjaku stati popiti kavu/pivu. Brzo smo došli i prošli Risnjak i nastavili dalje prema Grafičaru po stazi strmim usponom i junačkom borbom na pedalama. Prošli smo i Grafičar nastavili dalje prema vrhu stazom 1 sve do tornja gdje smo stali okupani znojem i žednih grla. Nakon pauze nastavili smo dalje stazom 44 prema Hunjci i vježbi tehničke brdske vožnje po korijenju, kamenju i ostalim preprekama. Uz sretne uzvike i smijeh preživjeli smo avanturu staze 44. Hunjka je nažalost bila zatvorena i cestom smo otišli nazad do Puntijarke pojest ručak.

S grahom i kobasama u nama krenuli smo nazad prema Hunjki i spustu po Markuševačkim makadamom. S vjetrom u kosi spustili smo se do Markuševca i stali osvježiti grlo u samom centru kvarta uz ostale bicikliste koje su radili runde po Markuševačkim enduro stazama. Novi dogovor je odmah pao da nastavljamo dalje šumskim putevima i uputili smo se stazama Dotrščine i spustu preko sedam potoka i blatnih kaljuža sve do Maksimira. Uz uzbuđenje skokova po stazi, prelazaka pravih malih potoka s biciklima i klizanja po blatnim kaljužama sretno smo se vratili u grad.

Blatni, znojni i sretni da nitko nije se ozljedio u avanturi odlucili se počastiti u centru grada s hamburgerima i pizzom.
Napravili smo okvirno 55km i prošli vecinu Sljemena i dobar dio grada.
Detaljno ruta: https://www.alltrails.com/explore/map/bike-hike-pds-velebit-7ac71d4?u=m

Vidimo se uskoro na slijedećem pedaliranju.

Željko Mešin