Prvog maja 2021. Godine u ranim jutarnjim satima polaznici opće planinarske škole te pokoji voditelj okupili su se kod Arene. Nedaleko od našeg mjesta okupljanja okupljalo se i suparničko društvo, ali nije došlo do obračuna. Nakon uspješnog prebrojavanja uskočili smo u svoja vozila i zaputili se u mjestašce zvano Podkilavac. Vozni park smo ostavli na kraju sela gdje je i početak nekoliko staza koje vode u divine visine Hahlića. Naša školica se zaputila stazom broj 1 te smo se kasnije spojili na stazu broj 3.


Nakon što smo prošli strmi uspon i popeli se na nekih 600m nadmorske visine školica se razdvaja u dvije grupe. Jedna grupa u kojoj se nalazila naša izvidnica je krenula preko pitoresknih vrhova i vrhića do vrha Vidalj, a zatim podno vrha Fratar gdje smo se sastali sa ostatkom školice, takozvanom grupom broj 2 koja je svoj uspon prema podnožju Fratra napravila preko Ćunine glave i Dnića.

Nakon kratke pauze zajedničkim snagama krećemo u osvajanje vrha Fratar (1353 m). Preko sitnog kamenja idemo oprezno, a preko krupnog se penjemo rukama i nogama te nakon 20-ak minuta uspješno osvajamo vrh!
Neki su odmah krenuli fotografirati pogled sa vrha, neki su pohrlili prema pečatu, neki su sjeli i otvorili pivo, a neki su legli na komadić ravne zemlje i neko vrijeme izgledali kao da će umrijeti; pod neki mislim na jednu osobu koja je tako izgleda i nije potrebno imenovati.

Zbog jakog vjetra zaputili smo se prema planinarskom domu Hahlić kako bi nešto i naučili. Pa smo kod doma ponovili stare čvorove koje znamo, naučili nove koje ne znamo i pomalo se okrijepili. (Okrijepa je jako bitna!)

Iako smo svi bili za još malo pauze, majka priroda je rekla dosta te poslala svoju djecu oblake da nas rastjeraju. Crni oblaci su nas opkolili pa nismo imali druge nego zaputit se prema dolje.

Spust do auta je išao dijelom po grebenu, a dijelom po neoznačenoj stazi kroz šumu jer smo se malo izgubili. No, ništa strašno, sve je to dio avanture i ono što daje čar planinarenju. Nekad se treba pomalo izgubiti kako bi otkrio stvari koje inače ne bi.

Ovaj jednodnevni izlet, iako na trenutke jako naporan je bio i jako lijep pa ako želite mjesto gdje na svakom koraku možete uživati u prekrasnim vizurama, Hahlić je definitivno mjesto za to.

Ante Delač