Baške Oštarije

Bok svima!

Bez obzira na ne baš povoljnu prognozu, godišnji je ipak trebalo iskoristiti. :)
Malo sam izmijenio inicijalni plan pa sam u srijedu (7. 4.) otišao na Plitvice koje su se dan ranije sasvim pristojno zabijelile. Nažalost, zbog snijega i leda gornja jezera su bila zatvorena pa sam odradio šetnju po donjima. Iako za mene malo manje atraktivna od gornjih, i dalje puna predivnih prizora, pogotovo u kombinaciji snijega i vedrog vremena. I da, praktično bez posjetitelja...

Noćenje u privatnom smještaju u Jezercu, a kako su gornja jezera bila zatvorena i u četvrtak, lagano sam produžio prema Baškim Oštarijama. Dogovorio sam 2 noćenja u hostelu - sasvim oke za prespavati, sve čisto i uredno + odlična lokacija.
U sklopu hostela je i restoran gdje se za neveliku lovu može jako dobro najesti: obilna i ukusna domaća kuhinja!

Popodne sam iskoristio za šetnju do Kubusa, kratki uspon na Basaču gdje sam se malo družio s hrabrim paraglajderima (letjeli su usprkos dosta jakom vjetru), a nakon toga sam prtio stazu kroz polumetarne zapuhe snijega do Badnja.

U petak sam se zaputio na Ljubičko brdo - imao sam sreću što je nekoliko planinara išlo ispred mene pa je bilo nešto lakše ići njihovim tragom u snijegu. Na vrhu jak vjetar, pa sam se relativno brzo vratio do hostela, malo pauzirao i predvečer se zaputio na Jelarje. Slično kao i uspon na Ljubičko, veliki zapusi snijega koje je trebalo savladati, ali je vjetar oslabio - s vrha jako lijepi pogledi prema Oštarijama, Ljubičkom i kukovima na sjeveru te Pagu, Viru te čak i Zadru na jugu. S vrha opet do Kubusa na zalazak sunca pa na odmor u hostel.

Subota je započela s tmurnim vremenom pa sam mislio samo malo prošetati po Premužićevoj. Nakon što sam naletio na relativno svježe medine tragove, ipak sam se vratio, još jednom se popeo na Badanj, bacio pogled na Dabarske kukove i produžio natrag za Zagreb.

Filip Herceg