U nedjeljno jutro, ne baš tako rano, nas 23 i dva psa, sastalo se u malom selu Gornja Jelenska udaljena par kilometara od grada Popovača i cca 1h vožnje od Zagreba. Plan je bio obići zapadne obronke Moslavačke gore i njezin središnji dio.

Moslavačka gora smjestila se između triju rijeka: Česme, Lonje i Ilove unutra dviju županija Sisačko-moslavačke i Bilogorsko-Bjelovarsko-bilogorske županije. Najviši Vrh je Humka 489 m n.v., a uz njega jedan od najljepših je travnati vrh Vis 444 m n.v., odakle se pruža divan pogled na istočne obronke Moslavačke gore.

Slika 1: Početna točka Gornja Jelenska

Nakon kavice u lokalnom kafiću uz održavanje svih „epidemioloških mjera“ krenuli smo put prve točke i vrha Kolčenica (328 m n.v.), gdje se nalazi kapelica Sv. Benedikta. Putem su nam pratile oznate „Y“ jer su sve staze na Moslavačkoj gori markirali članovi PD „Yeti“. Uspon je bio dosta zahtjevan i izbili smo na visoravan i spustili se do cesti Popovača – Podgarić. Nismo prešli u susjednu županiju već smo nastavili prema Garić gradu, jednu od sedam starih srednjovjekovnih utvrda na Moslavačkoj gori. Lagano nas je počelo stezati u želucima i mi smo naglo odlučili da ćemo Garić grad i Podgarić sa prekrasnim jezerom, ostaviti za slijedeći put i krenuli strmo prema Humci nekih 30 minuta. Svi smo jedva čekali okrjepu i mali odmor.

Slika 2. Moslavački specijaliteti

Na stolu se našlo svega: od nezaobilaznih moslavačkih specijaliteta: domaćih kobasica od svinjskog i mesa divljači, špeka, vratine, čvaraka, kao i zanimljivih palačinka naše Dobrile, slasnih Aninih pilećih sendviča i divnih kolača vrijednog Roberta i Ive. Nakon što smo se najeli, valjalo je krenuti put vrha Vis, udaljenog 30 minuta, odakle se pruža divan pogled na Kutinu i istočne obronke Moslavačke Gore.

Slika 3: Vesela ekipa velebitaša na vrhu Visa

Uz nezaobilaznu zajednički fotku, spustili smo se do ostataka Pavlinskog samostana iz 13. stoljeća Bela Crkva .

Slika 4: Pavlinski samostan Bela Crkva iz 13st.

Malo fotkanja i krenuli smo niz Crkveni jarak, po meni najljepši dio Moslavačke gore. Mali potočić, slapići i netaknuta priroda pratili su nas cijelim putem. Turistička zajednica grada Kutine u suradnji sa PD „Yeti“ trenutno radi na izradi poučne staze i planira se napraviti drveni mostići sve do vrha Humke i stazu službeno otvoriti. Vrijedne ruke moslavačkih planinara, svaki vikend užurbano završavaju stazu i mostiće, koju od milja zovu „Mala Venecija“. Do sada ih je napravljeno preko deset, a također kao jedna od zanimljivosti je ta da na Moslavačkoj Gori PD „Yetti“ grade tkz „ognjšća“. Ima ih devet i odlična ideja je istražiti gdje se točno nalaze i usput ih isprobati.

Slika 5: Skriveni biser Moslavačke gore – Crkveni jarak

Na dnu Crkvenog jarka drvenim se mostićem prelazi na drugu stranu i put se spušta na glavnu makadamsku cestu prema jezeru Mikleuška, poznatom izletištu kutinjanki i kutinčana.

Slika 6: Jezero Mikleuška

Zelene livade oko njega također pružaju mogućnost odmora i uživanja, a planira mu se također vratiti prvotni sjaj u sklopu projekta TZ Kutina.

Sada nas je opet čekao uspon na Kolčenicu ali sa druge strane i spuštanje u Gornju Jelensku. Zalazeće sunce, koje se probijalo kroz drveće malo nam je olakšavalo uspon. Taman pred sumrak stigli smo do polazišne točke i sjeli u lokalni kafić na piće uz prepričavanje dojmova. Svi smo se složili, da je Moslavačka gora zanimljivo otkriće i da nam treba još puno izleta da se otkriju sve ljepote Moslavačke gore i Lonjskog polja, općenito Moslavine.

Slika 7: Sumrak iznad sela Gornja Jelenska

Pale su ideje za nove izlete, dvodnevni izlet sa šatorima, pa da se uz planinarenje posjeti i lokalni OPG i uz domaće delicije degustira autohtono vino škrlet, na što je Moslavina posebno ponosna. Također kao jedno od ideja može biti šetnja ili bicikliranje Lonjskim poljem.

Slika 8: Park prirode Lonjsko polje

Sretna sam jer sam pokazala djelić ljepote MoslaVine, koje još uvijek otkrivam (kao rođena Metkovka op.a.) i spremna sam  je i drugima pokazati, tu netaknutu ljepotu nadomak Zagreba.

Tonća Ćaleta Prolić

Zadnjih nekoliko godina razmišljam o učlanjenju u planinarsko društvo posto mir nalazim u sumi i na planini. Tu zelju sam ostvarila tek nedavno. Prošlu nedjelju odvažila sam se otići na prvi izlet od učlanjenja. Nisam poznavala nikoga, nadala sam se lijepoj prirodi ali sam osim penjanja i krasnog pejzaža dobila puno vise. Upoznala sam hrpu zanimljivih, pristupačnih i iznimno druželjubivih ljudi koji su me bez ikakvog ustručavanja prihvatili u društvo, odgovarali na niz mojih pitanja, učili u hodu. Jedno od osnovnih pravila je da se sve dijeli, hrana, voda, znanje, priče, nitko nije sam, svi paze jedni na druge. Taj koncept mi je stran i predivan tako da se veselim sljedećim druženjima. Sto se samog izleta tiče, pratilo nas je toplo i sunčano vrijeme, dva peseka i malo blata. Možda je i bilo fizički teško ali uz zezanciju i priče to nisam osjetila. Prvi dojam je odličan, jedva čekam drugi.

Antonia Ferenčaba (nova članica PO Velebit)