Skoro pa staro normalno.

Ovu godinu smo već tradicionalno započeli na novim visokogorskim tečajem. Kako je granica sa Slovenijom još uvijek zatvorena morali smo tražiti alternativne lokacije. Odlučili smo se za Risnjak i Snježnik koji su nam poslužili kao jako dobra zamjena za jedan alpski izlet. Cilj ovog izleta je bio da se upoznamo sa tečajcima, da vidimo kako stojimo sa kondicijom i da malo vježbamo korištenje cepina i dereza.


Početna točka izleta je bio Mali dom Platak gdje smo se svi našli u subotu u ranojutarnjim satima. Uz 6 novih tečajaca pridružili su nam se i Slaven Branimir i Dinko sa prošlog tečaja. Tečajce smo na izletu vodili Tihana R., Domagoj H. i ja.

Uvjeti su bili više nego zimski. Vjerovatno najhladniji dan u godini. Temperatura se kretala od -12 do -5 i bilo je dosta snijega koji nam je unatoč prtini dosta otežavao i usporavao kretanje. Sa Malog doma na Platku krenuli smo na Risnjak preko Cajtiga i tako stigli do Schlosserovog doma koji spava zimski san. Dom je nažalost skroz zatvoren i nije dostupna ni zimska soba koja inače bude otvorena. Putem do doma vrijeme je bilo oblačno i jako hladno pa smo imali prilike uživati u pravim ledeno zimskim prizorima.

Kod Schlosserovog doma smo napravili kraću pauzu, stavili dereze, uzeli cepin u ruku i krenuli prema vrhu Risnjaka. Na našu sreću uvjeti na vrhu su bili jako dobri, bez obzira na hladnoću skoro pa i nije bilo vjetra. Nakon Risnjaka smo se vratili do Cajtiga i od tamo uputili prema Snježniku. U međuvremenu se probilo sunce koje nam je obasjalo obraz i otvorilo vidike.

Do Snježnika smo se dosta namučili zbog ogromne količine snijega, putem nas je prošlo nekoliko turnih skijaša pa smo se iznova mogli uvjeriti koliko je sa turnim skijama lakše kretanje po dubokom snijegu. Prije posljednjih pola sata do Snježnika sunce je već bilo dosta nisko pa smo požurili da uhvatimo zalaz sunca.

Do vrha smo išli grebenskim putem gdje smo imali najbolje uvjete cijelog izleta. Vrlo tvrd snijeg i greben Snježnika koji je u svojem snježnom izdanju neodoljivo podsjećao na alpe. Na vrhu prekrasan zalazak sunca sa panoramom od 360°. U daljini su dominirali Risnjak, Učka i slovenski Snežnik. Kako je sunce zašlo iza Učke, vrlo brzo je i pala temperatura pa smo se uputili natrag prema Platku. Jedan konkretan cjelodnevni izlet koji nam je dokazao da i Hrvatskoj možemo imati uvjete koji su dostojna zamjena alpama.

Alen Kosmat