Škola je počela i nema slobodnih mjesta.

Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit ili kraće PDS Velebit organizira 43. Opću planinarsku školu.

O Društvu…

PDS Velebit je osnovan još davne 1950. godine izdvajanjem skupine sveučilištaraca iz tada jedinog matičnog planinarskog društva Zagreb. Članovi PDS-a Velebit su izgradili i održavaju Ratkovo sklonište na Samarskim stijenama i obilaznicu "Vila Velebita" na području Velike i Male Paklenice te Tulovih greda.

PDS Velebit i danas okuplja mlade i sve koji se tako osjećaju 😊 Uvijek nas veseli dolazak novih ljudi, na koje nastojimo prenijeti svoj entuzijazam, pozitivnu energiju i ljubav prema prirodi. To činimo, između ostalog, kroz škole, pa tako ove godine održavamo opću planinarsku, alpinističku i speleološku školu te visokogorski tečaj.

O Školi...

Opća planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta, prema Pravilniku o općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza – HPS-a. Školu provode aktivni članovi PDS-a Velebit s višegodišnjim iskustvom u planinarenju i školovanju novih planinara.

Škola polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje kroz brojna predavanja i osam terenskih vježbi organiziranih u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije početka škole biti će organizirano uvodno predavanje, na kojem će svi zainteresirani dobiti osnovne informacije o planinarenju i onom što ih očekuje na planinarskoj školi.

O situaciji...

Članovi PDS Velebit svjesni su trenutne COVID-19 situacije te su ovo izdanje Velebitove opće planinarske škole prilagodili istoj. Molimo sve polaznike da se pridržavaju svih epidemioloških mjera preporučenih od strane Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Također vas molimo da proučite preporuke dane od Hrvatskog planinarskog saveza: https://www.hps.hr/vijesti/12698/preporuke-za-zastitu-zdravlja-pri-planinarskim-i-penjackim-aktivnostima/

Vodstvo Planinarske škole pratit će tijekom trajanja cijele škole razvoj situacije vezane za pandemiju i po potrebi prilagođavati predavanja i izlete stoga molimo polaznike za razumijevanje. Detaljne informacije ćemo dati na uvodnom predavanju 16.9. u KSET-u.

O upisima...

Uvodno predavanje – prezentacija škole je u srijedu 16. rujna u 20:00 sati u KSET-u. Uvjet za upis u školu je prisutnost na uvodnom predavanju te bez toga školu neće biti moguće upisati. Bitno nam je da prisustvujete uvodnom predavanju jer ćete na njemu saznati sve što vas zanima o planinarenju, našem planinarskom društvu i planinarskoj školi te o daljnjoj proceduri upisa. Adresa KSET-a je Unska ulica 3.

Napomena: Prije 16. rujna ne postoje upisi u školu, liste čekanja, predbilježbe, uplate školarine ili slično. Sva mjesta u Općoj planinarskoj školi su do tada slobodna :-)

Broj polaznika škole je ograničen veličinom predavaonice, kapacitetom planinarskih domova i autobusa, pa bez obzira na velik broj prijava i interes upisujemo 30 redovitih polaznika + 5 polaznika na listi čekanja. Redovna cijena opće planinarske škole iznosi 500 kuna, a cijena za studente 400 kuna, s tim da je obavezno učlanjenje u PDS Velebit i “markica” HPS-a za tekuću godinu, što je dodatnih 100 kuna za zaposlene osobe odnosno 50 kuna za studente + 5 kuna za Vašu planinarsku iskaznicu. Za učlanjenje u društvo potrebna vam je 1 fotografija i osobna iskaznica, a učlaniti se možete i prilikom upisa u školu. Osobe mlađe od 18 godina školu mogu upisati isključivo uz pismeni pristanak roditelja ili staratelja.

U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, zamka, literatura i prezentacije s predavanja, majica i osiguranje polaznika. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrane. Ako pojedinac želi prekinuti školovanje zbog privatnih, poslovnih ili zdravstvenih razloga, PDS Velebit nije dužan vratiti novac za školovanje i članarinu u HPS-u.

Predavanja i izleti….

Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja:
· Priprema za odlazak u planinu
· Planinarska oprema
· Ponašanje u planini
· Orijentacija i kartografija
· Oznake na planinarskim putovima
· Meteorologija
· Čvorovi u planinarenju
· Prva pomoć
· Opasnosti u planinama
· Kretanje u planinama
· Prehrana i higijena
· Poznavanje planina
· Priprema i organizacija izleta
· Osnove spašavanja i HGSS
· Povijest planinarstva i planinarska organizacija
· Povijest i ustroj PDS-a Velebit
· Zaštita prirode
· Boravak u planinama i bivakiranje
· Alpinizam
· Speleologija
· Korištenje tehničke opreme
· Ekspedicionizam i visokogorstvo
· I… Šećer na kraju - predavanje: Velebitaški duh


Predavanja se održavaju četvrtkom od 19 do 21 sati u prostorijama FER-a (Unska ul. 3).

Praktični dio s vježbama na terenu odvijat će se po prirodnim biserima Hrvatske kroz 8 izleta na sljedećim lokacijama:

26 ili 27.9. - MEDVEDNICA (1 dan)
3 ili 4.10. - KLEK (1 dan)
10 ili 11.10. - SAMARSKE STIJENE (1 dan)
17 i 18.10. - KRK (2 dana)
24 i 25.10. - SREDNJI VELEBIT (2 dana)
7 ili 8.11. - RISNJAK (1 dan)
14 ili 15.11. - HAHLIĆI (1 dan)
21 i 22.11. - SVILAJA (2 dana)

U slučaju lošeg vremena ili drugih razloga organizatori zadržavaju pravo promjene lokacije i termina izleta. Prikazane slike snimljene su na prijašnjim izdanjima Planinarske škole.

Popis obavezne planinarske opreme za polaznike škole:
Visoke planinarske cipele – gojzerice
Veliki planinarski ruksak (barem 40L)
Vreća za spavanje i podloga za spavanje
Svjetiljka, najbolje čeona
Prva pomoć

Savjetujemo da posudite opremu od rodbine i prijatelja ako ste u mogućnosti. Planinarska oprema se nabavlja postepeno, stoga pričekajte predavanje o opremi.

Dodatne informacije o školi možete saznati svakog četvrtka na sastanku Planinarskog odsjeka oko 21 sat u Radićevoj 23, upitom na adresu e-pošte pdsvops@gmail.com (najbolji način) ili na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/pdsvelebit/ .

Voditelji škole: Luka Guć i Davor Širinić