Vrh Säuleck, tritisućnjak (3.086 m/nv) u sklopu najstarijeg austrijskog nacionalnog parka Hohen Tauern u pokrajini Koruška nas zove! I mi idemo!

Skupilo se nas 7 veličanstvenih (Marina, Marija, Matija, Ante, Mario, Robert, Marin) i krenusmo u novu avanturu. Svoje oktanske jurilice ostavili smo ispod brane i krenuli do doma dobro označenom stazom. Početak je nelijep, šumarija je radila svoje, ali kasnije se to proljepša, potoci, kravice, proplanci i slični alpski prizori izmjenjuju se na svakom koraku.

Dom Arthur von Schmid Haus s vrlo ugodnim i srdačnim domaćinima je na idiličnom mjestu i dobro je opremljen, smješten na 2.281 m/nv. Uživali smo cijelo popodne u bajkovitim prizorima alpskih visina, zalasku sunca i planinicama okolo. Prava idila slap, jezerce i rijeka! Malo druženja uvečer, društvene igre, puno smijeha zabave, pozitive i dobre energije na jednom mjestu i trk na spavanje. Noć je bila čarobna, uz zvijezde i puni mjesec, planine u oštrim sjenama izgledale su još moćnije.

Idući dan oko 8 krenuli smo na Säuleck!!! Marina, Matija, Ante i Robert išli su kroz feratu a Mario, Marin i Marija via normale. Do ulaza u feratu ima nešto manje od 1h. Sjeverno od doma staza vodi prema vrhu (zajednička s via normale), dobro je markirana, i prati sve do križanja za feratu - Kletterweg.

Vapnenačke stijene sežu u nedogled, a na ulazu u feratu je ploča. Ferata nije trivijalna, ima dosta navlačenja na ruke. Ovo je D/E ferata, i to je teško. Na skici je tik prije grebena jedan D/E dio i označen kao kratki prevjes. Ovo ne stoji, izgleda da su pomakli sajlu jer je na tom dijelu jedna neiskorištena šipka, ako se je tuda i prolazilo, onda je to stvarno teže, međutim ovo kako je bilo je max D. Preporuka je da u ovu feratu idu iskusniji ljudi, sa snagom u rukama.

Na ferati super smo se proveli. Najviše smo uživali na grebenu, ali niti kroz feratu nismo imali poteškoća, teže detalje išli smo polako, bili jedni drugima podrška. Prava velebitska družina! Na vrhu ostali smo nekih 45 min. Silazak nije bio silazak, nego odstup koji ne ide najbrže, trebali smo paziti da ne skrenemo na put prema nekadašnjem glečeru, ovo je lako napravit. Bar je nama bilo. Pratit marke za dom.

Svi umorni, ali istovremeno i beskrajno sretni po silasku na dom proslavili smo, odmorili se, popili pivo…. te pošli se spuštati, i za Zagreb.

Uz dobro poznate zvuke i D-moll, odlutali smo u kasnu noć i ispunjeni san, te sretno stigli kućama! Bilo je ovo još jedno putovanje na kojem nitko nije ostao ravnodušan. Predivan vikend, uz jako dobru ekipu, a niti šibanja užetom po guzi nije falilo. 😂

Autori teksta i slika: Marija i Matija