Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit ili kraće PDS Velebit organizira 42. opću planinarsku školu, zbog velikog interesa drugu ove godine!

O Društvu…

PDS Velebit je osnovan još davne 1950. godine izdvajanjem skupine sveučilištaraca iz tada jedinog matičnog planinarskog društva Zagreb. Članovi PDS-a Velebit su izgradili i održavaju Ratkovo sklonište na Samarskim stijenama i obilaznicu "Vila Velebita" na području Velike i Male Paklenice te Tulovih greda.

PDS Velebit i danas okuplja mlade i sve koji se tako osjećaju 😊 Uvijek nas veseli dolazak novih ljudi, na koje nastojimo prenijeti svoj entuzijazam, pozitivnu energiju i ljubav prema prirodi. To činimo, između ostalog, kroz škole, pa tako ove godine održavamo dvije opće planinarske, alpinističku i speleološku školu te visokogorski tečaj.

O Školi...

Opća planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta, prema Pravilniku o općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza – HPS-a. Školu provode aktivni članovi PDS-a Velebit s višegodišnjim iskustvom u planinarenju i školovanju novih planinara.

Škola polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje kroz brojna predavanja i osam terenskih vježbi organiziranih u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije početka škole biti će organizirano uvodno predavanje, na kojem će svi zainteresirani dobiti osnovne informacije o planinarenju i onom što ih očekuje na planinarskoj školi.

Predavanja i izleti….

Uvodno predavanje – prezentacija škole je u ponedjeljak 16. rujna u 20:00 sati u KSET-u. Uvjet za upis u školu je prisutnost na uvodnom predavanju te bez toga školu neće biti moguće upisati. Bitno nam je da prisustvujete uvodnom predavanju jer ćete na njemu saznati sve što vas zanima o planinarenju, našem planinarskom društvu i planinarskoj školi te o daljnjoj proceduri upisa. Adresa KSET-a je Unska ulica 3.

Napomena: Prije 16. rujna ne postoje upisi u školu, liste čekanja, predbilježbe, uplate školarine ili slično. Sva mjesta u Općoj planinarskoj školi su do tada slobodna :-)

Broj polaznika škole je ograničen veličinom predavaonice, kapacitetom planinarskih domova i autobusa, pa bez obzira na velik broj prijava i interes upisujemo 50 redovitih polaznika + 20 polaznika na listi čekanja. Redovna cijena opće planinarske škole iznosi 450 kuna, a cijena za studente 350 kuna, s tim da je obavezno učlanjenje u PDS Velebit i “markica” HPS-a za tekuću godinu, što je dodatnih 100 kuna za zaposlene osobe odnosno 50 kuna za studente + 5 kuna za Vašu planinarsku iskaznicu. Za učlanjenje u društvo potrebna vam je 1 fotografija i osobna iskaznica, a učlaniti se možete i prilikom upisa u školu. Osobe mlađe od 18 godina školu mogu upisati isključivo uz pismeni pristanak roditelja ili staratelja.

U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, zamka, literatura i prezentacije s predavanja, majica i osiguranje polaznika. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrane. Ako pojedinac želi prekinuti školovanje zbog privatnih, poslovnih ili zdravstvenih razloga, PDS Velebit nije dužan vratiti novac za školovanje i članarinu u HPS-u.

Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja:
· Priprema za odlazak u planinu
· Oprema
· Ponašanje u planini
· Orijentacija i kartografija
· Oznake na planinarskim putovima
· Meteorologija
· Čvorovi u planinarenju
· Prva pomoć
· Opasnosti u planinama
· Kretanje u planinama
· Prehrana i higijena
· Poznavanje planina
· Priprema i organizacija izleta
· Osnove spašavanja i HGSS
· Povijest planinarstva i planinarska organizacija
· Povijest i ustroj PDS-a Velebit
· Zaštita prirode
· Boravak u planinama i bivakiranje
· Alpinizam
· Speleologija
· Korištenje tehničke opreme
· Ekspedicionizam i visokogorstvo
· I… Šećer na kraju - predavanje: Velebitaški duh
Predavanja se održavaju četvrtkom od 19 do 21 sati u prostorijama PDS-a Velebit, Radićeva 23, a prva tri predavanja održat će se u prostorijama Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta (Pierottijeva 6, Zagreb) u istom terminu.

Praktični dio s vježbama na terenu odvijat će se po prirodnim biserima Hrvatske i Slovenije kroz 8 izleta na sljedećim lokacijama:
Medvednica, 28.9.
Kum, 5. - 6.10.
Klek, 12. - 13.10.
Ćićarija, 19. - 20.10.
Papuk, 26. - 27.10.
Zavižan, 8. - 10.11.
Dinara, 16. - 17.11.
Okrešelj, 23. - 24.11.
U slučaju lošeg vremena organizatori zadržavaju pravo promjene lokacije i termina izleta.

Popis obavezne planinarske opreme za polaznike škole:
Visoke planinarske cipele – gojzerice
Veliki planinarski ruksak (40L do 60L)
Vreća za spavanje i podloga za spavanje
Svjetiljka, najbolje čeona
Prva pomoć
Savjetujemo da posudite opremu od rodbine i prijatelja ako ste u mogućnosti. Planinarska oprema se nabavlja postepeno, stoga pričekajte predavanje o opremi.

Dodatne informacije o školi možete saznati svakog četvrtka na sastanku Planinarskog odsjeka oko 21 sat u Radićevoj 23, upitom na adresu e-pošte pdsvops@gmail.com ili na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/pdsvelebit/ .

“Earth and sky, woods and fields, lakes and rivers, the mountain and the sea, are excellent schoolmasters, and teach some of us more than what we could learn from books.”

John Lubbock

Voditelj škole: Dragan Skorosavljević