U okviru (4)1. proljetne Opće planinarske škole PDS Velebit u subotu i nedjelju 18.-19.05.2019. realiziran je šesti po redu izlet na otok Krk. Kao i obično, okupili smo se ispred Lisinskog u 7h ujutro i krenuli prema otoku autobusom. Ukupan put do smještaja u kampu „Mali“ trajao je cca 3h. Kamp Mali je, kako mu i ime govori, mali intiman kamp smješten 30 m od poznate plaže u Baškoj na otoku Krku.

Dok se u blizini kampa na nogometnom igralištu odvijala utakmica, vesela grupa planinara marljivo je pripremala smještaj u šatorima. Završetak priprema i kraćeg odmora označio je novi početak. Puni entuzijazma krenuli smo kroz centar baške na istočnu stranu od naše početne točke prema kanjonu Vela Vrženica. Na tom putu svjedočili smo prekrasnim prizorima uz obalu, od kristalno čistog mora do pogleda na susjedni otok Prvić.

Pogled je bio sasvim fantastičan, ali u jednom trenutku diskretan obzirom da smo prelazili preko naturističkog kampa “Bunculuka”. Također, to je bio moment kontrasta na obali između planinara u punoj opremi i naturista u blizini. Fantazija prizora nastavila se prelaskom kanjona, gdje smo imali bliski susret sa lešinom ovce ali neki od članova skupine bili su neustrašivi takvim prizorom i iskoristili su priliku za selfi.

Svjetlija strana kanjona bio je izazov prelaska jednog dijela uspona, gdje je naša vrsna voditeljica tehničkim vještinama vezanja čvorova pomogla grupi da svladaju jedan veći uspon na stijenu. Nakon raskrižja kanjona Vrženica dogovorili smo tijek puta prema planinskom području Draga. Kretanjem prema sjeveru stigli smo na ciljano područje preko skupine suhozida i jednog većeg suhozida (možda i preteća kinsekog zida) koji smo doslovce preskočili.

Preskakanje je bilo nešto manje vještije od skoka lokalnih ovčica, jer se suhozid sružio. Ali kamen što ga srušiše planinari, postao je ponovno kamen zaglavni (popravili smo suhozid). Draga je poslužila i za terenske vježbe gdje smo uz kraći odmor dobili zadatak “odrediti trenutnu lokaciju”. Na istočnom djelu sa tog područja bili su vidljivi vrhovi: Kalun, Sedlo i Srednja glava.

Nakon kraćih vježbi i stanke, uputili smo se na zapadnu stranu planine i prema jugu da bi završili prvi dan planinarenja. Jedna skupina se pritom uputila na Hlam, dok je ostatak grupe nastavio put prema crkvi sv. Ivana. Najstrmiji dio silaznog puta je bila točka od “Plato mjeseca “ do “Ispod Zakama”.

Drugi dan izleta krenuli smo prema najvišem vrhu “Obzova” (568.1m). Smjer kretanja je bio sjeverozapadni dio otoka. Prvi kraći odmor imali smo na svetištu Majke Božje Goričke gdje nas je dočekao razigrani primjerak psa iz poznatog filma Beethoven. Dok smo mi obnavljali zalihe vode, Bethoveen se odlučio poslužiti hranom iz naših ruksaka (svaki ruksak je bio kao švedski stol sa etiketom “samoposluga”).

Bethoveena smo pozdravili, ostavili ga sitog i uputili se prema Obzovi preko Lipice i Zminja (to je bio i najstrmiji dio rute). Osvajanjem najvišeg vrha, odlučili smo polako privesti kraju našu rutu kretanjem prema sjevernoj strani otoka i krajnjem odredištu “Treskavac” gdje nas je dočekao autobus. Putem smo prošli kroz “Poljino” i “Kaljužina”, dok smo kraću stanku napravili kod “Vela lokva” I bili počašćeni simfonijskim koncertom žabljih zvukova pod nazivom “Kre Kre” (žabice su odlučile iskoristiti naziv i staviti ga na “repeat” opciju).

Tijekom cijelog izleta vrijeme je bilo promjenjivo uz naglasak na padaline i kraća sunčana razdoblja. Dvodnevni izlet upotpunio je lokalni događaj u centru Baške pod nazivom “Crna ovca”, inače poznat kao festival janjetine individualizma, kulture i sporta. Ljubitelji rock glazbe mogli su uživati u koncertima kojeg su priredili grupe: Pips, Chips & Videoclips i Let3 & Mariachi bend El Combo.

Neke od ovčica postale su burgeri, a neke su ipak uspjele izbjeći tu sudbinu i ostale na planini marljivo raditi ono što najbolje znaju: pasti travu, kvalitetno gnojiti planinu i pozdravljati vesele skupine planinara (poput naše grupe) poznatim zvukom “Beeee,beeeee”? Izvještaj napisao: Mario