Jedne oblačne subote 06.04.2019 skupina od 60-tak nadobudnih planinara, što školaraca što instruktora, uputila se u osvajanje Kuma. Na putu su nam stajali HŽ, granična policija, kišno vrijeme, daleko preteški ruksaci (‘ko nam kriv) te sama planina i orijentacija po njoj, ali nadobudnost planinara i motiviranje od strane instruktora uspjeli su nadjačati sve nedaće, a pogotovo prvu etapu uspona.

Okupljanje je bilo u 12:15, međutim (ne)očekivano vlak je kasnio 50-tak minuta. Podijeljeni u manje grupe, vrijeme putovanja smo kratili vježbanjem čvorova u kupeima i međusobnim upoznavanjem. Nakon 2 sata vožnje stigli smo u Trbovlje te smo nakon pauze i borbe s azimutom (orijentacijom) konačno krenuli u osvajanje vrha.

Usprkos nevoljama i opasnostima na prvoj etapi puta, sretno smo stigli u Čebulovu dolinu gdje smo odmarali dok je izvidnica dobivala po prstima zbog prebrzog tempa. Nakon rotiranja članova grupa, krenuli smo na drugu etapu puta (tijekom koje smo svi mogli nanjušiti medvjeđi luk).

Uz vježbanje orijentacije po putu družili smo se s novim ljudima, a Dragec je preko motorole zazivao Igora, koji je već stigao u dom, da mu riješi tekući problem. U sumrak smo sretno stigli na vrh te smo se, čekajući hranu, bacilli na nadoknađivanje potrošenih kalorija. Punih trbuha i puni veselja uz pjesmu novootkrivenih talenata dočekali smo sitne sate.

Nakon naporne noći i obilatog doručka, počistili smo nered koji je ostao za nama, spremali se i uživali u sunčanom pogledu na slovenske otoke. Krenuli smo se spuštati prema Zidanom mostu. Prateći potok koji vodi do Save vidjeli smo nekoliko razrušenih mlinova, slatke domaće životinjice te obrambeno nastrojene psiće.

Prelazak preko Save je bila posebna pustolovina niskobudžetnim i energetski učinkovitim prijevoznim sredstvom pod nadimkom “Cicka”. Kao nagrada nakon uspješno odrađenog izleta počastili smo se kavicom i svježim “krofima”.

Sreća u nesreći je bila da smo uživali u kišici koja nas je prigodno ispratila dok smo se imali priliku uvjeriti da slovenske željeznice kasne isto kao i hrvatske. Stigli smo u Zagreb sretni, dijelom zbog nastavka druženja, dijelom zbog odmora.

Puni dojmova i novostečenih prijateljstava radujemo se budućim izletima i zahvaljujemo svim instruktorima na super organiziranom izletu! Izvještaj pripremili: Goran, Gabrijela, Paula, Marko, Luka i Igor.