Hvala Vam na velikom interesu, sva mjesta u školi su popunjena! :-)

Planinarsko društvo Sveučilišta Velebit ili kraće PDS Velebit društvo je osnovano još davne 1950. godine izdvajanjem skupine sveučilištaraca iz tada jedinog matičnog planinarskog društva Zagreb. Sjedište društva od osnutka je nepromijenjeno, a nalazi se u centru Zagreba, u Radićevoj ulici 23. Članovi PDS Velebit su izgradili i održavaju Ratkovo sklonište na Samarskim stijenama.

PDS Velebit i danas okuplja mlade i sve koji se tako osjećaju 😊 Uvijek nas veseli dolazak novih ljudi, na koje nastojimo prenjeti svoj entuzijazam, pozitivnu energiju i ljubav prema prirodi. To činimo između ostalog kroz škole, pa tako i ove godine održavamo opću planinarsku, alpinističku i speleološku školu, te visokogorski tečaj. PDS Velebit je do današnjeg dana održao 40 planinarskih škola u jesenskim terminima, a ove godine smo odlučili osim jesenske održati i proljetnu planinarsku školu.

Opća planinarska škola sastoji se od teorijskog i praktičnog dijela, odnosno predavanja i izleta, prema Pravilniku o općoj planinarskoj školi Hrvatskog planinarskog saveza – HPS-a. Školu provode aktivni članovi PDS Velebita, s višegodišnjim iskustvom u planinarenju i školovanju novih planinara.

Škola polaznicima pruža osnovna znanja potrebna za sigurno i ugodno planinarenje kroz brojna predavanja i devet terenskih vježbi organiziranih u Sloveniji i Hrvatskoj. Prije početka škole biti će organizirano uvodno predavanje, na kojem će svi zainteresirani dobiti osnovne informacije o planinarenju i onom što ih očekuje na planinarskoj školi.

Uvodno predavanje – prezentacija škole je u ponedjeljak 18.3. u 19:30h u prostorijama Zelene akcije. Uvjet za upis škole je prisutnost na uvodnom predavanju te bez toga školu neće biti moguće upisati. Bitno nam je da prisustvujete na uvodnom predavanju, jer ćete na njemu saznati sve što vas zanima o planinarenju, našem planinarskom društvu i planinarskoj školi te o daljnjoj proceduri upisa. Adresa Zelene akcije je Frankopanska ulica 1, zgrada u dvorištu, 1. kat.

Napomena: Prije 18.3. ne postoje upisi u školu, liste čekanja, predbilježbe, uplate školarine ili slično, naime dobivamo dosta takvih upita. Sva mjesta na proljetnoj Planinarskoj školi su do tada slobodna :-)

Broj polaznika škole je ograničen veličinom predavaone, kapacitetom planinarskih domova i autobusa, pa bez obzira na veliki broj prijava i interes upisujemo 50 polaznika redovno + 20 polaznika na listu čekanja . Cijena opće planinarske škole iznosi 450 kuna, s tim da je obavezno učlanjenje u PDS Velebit i “markica” HPS-a za tekuću godinu, što je dodatnih 100 Kn za zaposlene osobe odnosno 50 Kn za studente + 5 kuna za Vašu planinarsku iskaznicu. Za učlanjenje u društvo potrebna vam je 1 fotografija i osobna iskaznica, a učlaniti se možete i prilikom upisa u školu. Osobe mlađe od 18 godina mogu upisati školu isključivo uz pismeni pristanak roditelja ili staratelja.

Informacije o školi možete saznati i svakog četvrtka na sastanku Planinarskog odsjeka oko 21h u Radićevoj 23., upitom na email pdsvops@gmail.com ili na našoj Facebook stranici https://www.facebook.com/pdsvelebit/ .

U cijenu su uključeni: vodstvo škole, organiziranje predavanja, terenskih vježbi i izleta, zamka, literatura i prezentacije s predavanja, majica i osiguranje polaznika. U cijenu nisu uračunati troškovi izleta, prijevoza, spavanja u domovima i hrane. Ako pojedinac želi prekinuti školovanje zbog privatnih, poslovnih ili zdravstvenih razloga, PDS Velebit nije dužan refundirati novac za školovanje i članarinu u HPS-u.

Teorijski dio obuhvaća sljedeća predavanja:
· Priprema za odlazak u planinu
· Oprema
· Ponašanje u planini
· Orijentacija i kartografija
· Oznake na planinarskim putevima
· Meteorologija
· Čvorovi u planinarenju
· Prva pomoć
· Opasnosti u planinama
· Kretanje u planinama
· Prehrana i higijena
· Poznavanje planina
· Priprema i organizacija izleta
· Osnove spašavanja i HGSS
· Povijest planinarstva i planinarska organizacija
· Povijest i ustroj PDS Velebit
· Zaštita prirode
· Boravak u planinama i bivakiranje
· Alpinizam
· Speleologija
· Korištenje tehničke opreme
· Ekspedicionizam i visokogorstvo
· i… šećer na kraju predavanje: Velebitaški duh

Predavanja se održavaju četvrtkom od 19h do 21h u prostorijama PDS Velebit, Radićeva 23.

Praktična nastava i vježbe na terenu vršiti će se tijekom 9 izleta na sljedećim lokacijama:

 1. Medvednica 30.3.2019.
 2. Kum (Slovenija) 6. i 7. 4. 2019.
 3. Klek 13. i 14. 4. 2019.
 4. Paklenica 27. i 28. 4. 2019.
 5. Zavižan 4. i 5. 5. 2019.
 6. Krk 11. i 12. 5. 2019.
 7. Samarske stijene 18. i 19. 5. 2019.
 8. Dinara 25. i 26. 5. 2019.
 9. Košuta (Slovenija) 1. i 2. 6. 2019

U slučaju lošeg vremena organizatori zadržavaju pravo promjene lokacije i termina izleta.

Popis obavezne planinarske opreme za polaznike škole:

 • Visoke planinarske cipele - gojzerice
 • Veliki planinarski ruksak (40L do 60L)
 • Vreća za spavanje i podloga za spavanje
 • Svjetiljka, najbolje čeona
 • Prva pomoć

Savjetujemo da posudite opremu od rodbine i prijatelja ako ste u mogućnosti. Planinarska oprema se nabavlja postepeno stoga pričekajte predavanje o opremi.

Voditelj škole: Ivana Fundurulić
Pomoćnici voditelja: Borna Kišpatić i Ante Knez

Kontakt mail: pdsvops@gmail.com